БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Мариана Борисов: Масаж ГУАША – Ефективност, проверена с времето

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Мариана Борисов е сертифициран международен Anti-age Expert и специалист по моделиране на лицето. Владее различни ефективни, моделиращи и скулптуриращи масажни техники за лице, упражнения по фейсйога и фейспластика, както и упражнения за корекция на стойката на тялото. Дипломиран треньор по спорт, фитнес и здраве.

Facebook: facefit.expert
Instagram: facefit.expert
____________________________

Масажът Гуаша идва при нас от древен Китай и се счита за доста ефективно средство за поддържане на младостта на лицето и тялото. Всички манипулации се извършват с помощта на специфични инструменти (най-често камъни и ролери). В превод от китайски GUA означава „остъргване“, SHA – „лоша енергия“. Изстъргваме всички ненужни шлаки и енергии.

По принцип масажът Гуаша е масаж за тялото и се използва най-често за областта на шията и гърба. Терапевтичният масаж на гърба Гуаша може да бъде болезнен, а също така след него остават значителни зачервявания и синини. Колкото повече зачервявания и синини се появят по кожата, толкова повече процеси на застой има в тялото. Според интензивността, размера и мястото на зачервяванията специалистът определя какви конкретни проблеми трябва да се преодолеят. Всяка следваща масажна сесия се извършва само след пълното изчезване на зачервяванията.

Масажът Гуаша за лице е много по-мека версия на тази техника, адаптирана за козметичните нужди на лицето. При него такива зачервявания няма.  Ефектът от гуаша е подобен на акупунктурата – той засяга рефлексните точки на лицето и тялото, по меридианите, но без да прониква в кожата (както е при акупунктурата). Благодарение на мощния импулс от въздействието на инструмента се подобряват всички метаболитни процеси в кожата и тялото, започват регенеративни процеси, постига се отличен лимфен дренажен ефект.

Разбира се, нашите ръце са незаменим инструмент при работата с лицето ни, особено в началните етапи и някои хора се справят блестящо и без допълнителни инструменти. Но ако искаме да проработим в дълбочина, определени структури и участъци по лицето си, то без този камък няма как да достигнем до тях.

Ето и някои важни моменти при работа с Гуаша:

  • Задължително почистваме камъка преди и след като го използваме, за да избегнем нежелани реакции като пъпки и обриви. След масаж обикновено го измивам с течен сапун и топла вода, а преди масаж го минавам с дезинфектант.
  • Задължително почистваме и лицето си. 
  • Масажът с камък се извършва само след нанасяне на подхранващ крем или масажно масло/олио върху лицето.
  • Преди да започнем масажа е добре да загреем камъка като го подържим в ръцете си. По този начин има по-добро въздействие върху мускулите.
  • При изпълняването на класически Гуаша масаж – работим задължително по масажните линии. При работа за моделиране на лицето, работим по векторите на стареене, като целта тук е да се намали напрежението в дадения мускул и да се възстановят неговата дължина и обем.

Искам да ви обърна внимание, че камъкът Гуаша и ролера са напълно различни по своята ефективност, дори не могат да се сравняват! Използваме охладен Гуаша, за да намалим отоците под очите сутрин. Слагаме го да се охлади за известно време в хладилника. Почистваме си лицето, нанасяме си тоник или флорална вода и поставяме охладения камък под очите (вместо пачове). Най-добре е ако имате 2 камъка, но ако нямате може да го поставите първо под едното око, а след това под другото.

Как да изберем правилния Гуаша камък?

За какво трябва да внимаваме:

  • Най-важното е камъкът да не е повреден, да е гладък и да няма липсващи парченца или пукнатини, които биха наранили кожата и могат да предизвикат травми.
  • Камъкът трябва да има закръглени краища.
  • Дебелина – колкото по-тънък е един камък, толкова по-добре могат да се проработят проблемните зони. 
  • Размерът няма значение, важното е да ви е удобно да го държите.
  • Материалите, от които се изработват Гуаша са много разнообразни – естествени камъни, дърво, животински кости, метал или пластмаса. 

Розовият кварц и нефритът се оказат най-добрите суровини за производството на инструменти, притежаващи допълнителни лечебни свойства. Има и инструменти, направени от рогата на черен бивол, мед, ахат и костенурка.

Може да изберете материал и форма, които отразяват вашата личност и индивидуални качества. НО най-важното е да спазвате правилната техника, в зависимост от целта, която искате да постигнете!

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари