БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Величка Баджакова: Предпазване от кърлежи и какво да правим, ако намерим кърлеж

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Величка Баджакова

АПТЕКА 36.6 БИЛЛА КЪРШИЯКА

Величка Баджакова е завършила специалност Медицинска
козметика в Медицински колеж град Пловдив. Има
професионален опит като медицински козметик и
интереси свързани с процедури и грижи за кожата.
___________________________________________

Кърлежите са надсемейство малки паякообразни от подклас Акари. Едни от видовете кърлежи са сапрофаги (хранят се с разлагащи се вещества от растителен и животински произход), други са хищници, а трети – паразити върху растения, животни и човека. Те са важен вектор за разпространението на много инфекциозни болести. Истинският паразит е женският акар. След оплождането той си пробива малки тунелчета в най-горния слой на кожата, в който снася яйца. Към третия-седмия ден те се превръщат в ларви, а до 17-ия ден – в нимфи, които вече са способни да пренасят заразата (в този стадий са и най-склонни да хапят хора). Въпреки че повечето ухапвания от кърлежи са безобидни, няколко вида могат да причинят животозастрашаващи състояния. Сред инфекциозните заболявания, предавани от кърлежи, най-срещани у нас са Лаймската борелиоза (Лаймската болест) и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската, хеморагична треска с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит.

При Марсилската треска заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюктивата и при размачкването му с пръсти. Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. На мястото на ухапването често се появява неболезнено уплътнение (тъмно петно), покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След скрит период от 3-7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3-4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялата тяло, включително по дланите и стъпалата. С появата на обрива значително се влошава общото състояние на болния. Температурата продължава около 10 дни, но при правилно антибиотично лечение спада до 3-4 дни. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи.

Кримска-конго хеморагична треска е най-тежко протичащата, но за щастие най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. Тя има сравнително ограничено разпространение. Среща се само в няколко области на страната – Шуменска, Великотърновска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Хасковска и Кържалийска. Освен чрез ухапване от кърлеж заразяването може да стане и при допир с кръвта на болния по време на неговото изследване, обслужване или при медицинска манипулация. Протича с грипоподобни оплаквания – висока температура с втрисане, главоболие, мускулни болки. Появяват се обилни кръвоизливи от кожата, венците и вътрешните органи. Може да доведе до летален изход. Възстановяването е продължително. Лечението задължително се провежда в инфекциозно отделение. Професионално застрашените могат да се предпазят от заразяване, като профилактично се имунизират с ваксина.

Хеморагичната треска с бъбречен синдром (ХТБС) е остро инфекциозно заболяване. Възможни са различни пътища на разпространение при човека: хранителен – замърсяване на храни и води от гризачи; въздушно-прахов и чрез кърлежи. Заболяването се характеризира с внезапно начало, повишена температура, хеморагична диатеза (вродена или придобита повишена склонност към кръвоизлив) и остра бъбречна недостатъчност. Предпазнавето от това заболяване основно е чрез борба с гризачите, опазване на хранителните продукти и водата от замърсяване. 

Кърлежов енцефалит е остро инфекциозно заболяване причинено от вирус, който засяга нервната система. Основни източници и резервоари на заразата са гризачите и птиците и паразитиращите по тях кърлежи, над 130 вида диви и домашни животни, над 100 вида птици, някои кърлежи. Особено голямо е значението на различни видове гризачи, зайци, елени, лисици, на някои пойни птици и на кърлежите от рода Ixodes. Инфекцията може да настъпи и при размачкване на заразен кърлеж. Обикновено заболяването започва остро с температура до 39-40 градуса, главоболиe, зачервяване на конюнктивите и склерите, и менингиален синдром. Едновременно с това се развива и енцефалитен синдром с вяли парализи или парализи на шията и горни крайници. Профилактичните мерки са: унищожаване на кърлежите, предпазване на ухапване от кърлежи, дезакаризация на домашните животни.  

Кутреската е инфекциозно заболяване, което се разпространява основно сред животни, а човекът значително по-рядко попада в епидемиологичната верига. Резервоар и източник на причинителя са кърлежи и широк кръг от домашни и диви животни. Едни от основните причинители на Ку-треската са селскостопанските животни – предимно крави, кози, овце. При тях инфекцията обикновено протича без клинична проява. По време на размножителния период на животните чрез родилните ципи и околоплодните води се отделят голям брой от причинителите на болестта. Човек се заразява при вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя или при консумиране на заразени продукти. Кърлежите поддържат природната огнищност -механизмът на предаване е основно животно-кърлеж-животно. При голяма част от преболедувалите заболяването е протекло безсимптомно. При част може да бъде налице леко самоограничаващо се, наподобяващо настинка заболяване и при малка част може да е налице развитието на първична пневмония или засягане на черния дроб. Скритият период е от 3 до 30 дни. В някои случаи след години заболяването може да хронифицира като засегне и сърцето. При своевременно и правилно антибиотично лечение настъпва оздравяване. За профилактиката и борбата с Ку-треската е важно млякото да се консумира само след термична обработка.

КЪДЕ СЕ СРЕЩАТ КЪРЛЕЖИТЕ?

Кръвосмучещите кърлежи обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат високата влажност, могат да се срещат както в природата, така и в градска среда. Градинки с нетретирани тревни площи, гниещи листа, и храсти са идеални местообитания, особено ако се посещават от домашни животни като кучетата. Влажни гори и тучни пасища също могат да приютяват множество кърлежи. Причакват жертвите си покрай пътеките, по които те се движат. Нападат обикновено сутрин като се ориентират по топлината и излъчваната от гостоприемника миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Този акт е различно продължителен при различните видове кърлежи.

ПРЕДПАЗВАНЕ СРЕЩУ КЪРЛЕЖИТЕ

Предпазването от кърлежи става като се избягват местата, където те се намират, а когато това е невъзможно – като се вземат мерки за предотвратяване на тяхното попадане върху тялото. Това става чрез използване на специални или приспособени за целта дрехи, с добре прилепнали краища около глезените и китките, добре затворена яка, носене на затворени обувки, дълги панталони, дълги чорапи или ботуши. Носене на светли дрехи, за да се разпознават по-лесно кърлежите на техен фон. Връзване на дълга коса, особено при занимаване с градинарство. Още по-ефикасно е, ако върху дрехите и откритите части на тялото се нанесат специални вещества – репеленти, които отблъскват кърлежите с миризмата си. Колкото по-висока е концентрацията на репелента, толкова по-добра е защитата срещу кърлежи. Прилагането му върху дрехите, може да елиминира кърлежите при техен контакт с тъканта.

За предпазване от кърлежи има значение и избирането на място за сядане и почивка. Това трябва да става на добре огряни от слънцето терени, тъй като кърлежите не издържат на слънчеви лъчи и се крият в сянката на дърветата, листата и тревите. За почивка в природата да се използват утъпканите и лишени от буйна растителност места. Когато се проверява за кърлеж, най-добре е да бъдат използвани ръцете, а не само очите. Това е така, защото кърлежите могат да бъдат много малки и човек може да ги усети преди да ги види. Следните стъпки могат да помогнат за предотвратяване на ухапвания от кърлежи – изпиране на дрехите с гореща вода. Душ. Полезно е изкъпване в рамките на 2 часа след завръщането у дома и проверка на подмишниците, косата, ушите и слабините. Проверяване на децата и домашните любимци. Разресването на козината на домашния любимец може да помогне за елиминирането на кърлежите, които все още не са се впили в кожата.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА БЪДЕ ИЗВЪРШЕНО ПРИ НАМИРАНЕТО НА КЪРЛЕЖ?

Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице и избягването на народни средства при опит за неговото отстраняване. Когато кърлеж се закачи върху кожата на човек, той изглежда като черна точка. Кърлежите най-често се закачат в следните области – пъпа, подмишниците, талията, слабините, зад ушите, зад коленете. В зависимост от това колко време отнема за намирането на кърлежа, неговият размер може да варира значително. Мястото на ухапването да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата. Възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Някои от симптомите, за които трябва да бъде следено включват: обриви, главоболие, болка в ставите, треска. При изпитването на тези симптоми трябва да бъде потърсен лекар възможно най-скоро.

КАК ПРАВИЛНО ДА ПРЕМАХНЕМ КЪРЛЕЖА?

Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително носейки ръкавици. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но тя е оспорвана. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото на забития кърлеж с алкохол или йод, тъй като няколко дни след ухапване трябва да се наблюдава мястото – да не настъпи зачервяване, подуване или друга реакция. По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци. Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията – затова останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически. При възможност сваления кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава чрез поставяне в спирт. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари