БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Анални жлези при кучета

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (6 вота, средно: 3,17 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

__

Запушените или възпалени анални жлези са сред най-честите оплаквания, които кучетата изпитват. В повечето случаи здравословната чревна стратегия за хранене е най-добрата профилактика за предотвратяване на възникването на проблеми с аналните жлези.

Подобно на почти всички хищници и вашето куче има анални жлези. Те са разположени на около 2-4 mm под кожата, в така наречените анални торбички и се намират отдясно и отляво на ануса. Тези жлези произвеждат кафеникав секрет, който мирише неприятно за нас (хората) и се смесва с изпражненията на кучето. Миризмата му е така да се каже, индивидуалният „аромат“ на вашето куче и първоначалната му задача е да добави към изхожданията – миризма, която се използва главно за маркиране на територията. Обикновено кучето ви усеща аналните си жлези, само когато му причиняват болка.

Аналните жлези предоставят информация за чревното здраве на вашето куче. Те дават информация за състоянието на дебелото черво като вид предупредителна светлина. Това означава: докато храносмилането на вашето куче е в „зелената зона“, аналните жлези си вършат работата „добре“. Ако обаче флората на дебелото черво е кисела, аналните жлези се заливат с киселини и токсини. В най-добрия случай червата решават този проблем като отделят повече изпражнения. В противен случай секретът на жлезата ще се сгъсти и ще стане толкова жилав, че вече няма да намери своя изход.

По принцип препоръчвам хранене със студено пресована кучешка храна при проблеми с червата и аналните жлези, тъй като съдържанието на сурови фибри и методът за храносмилане, трениращ чревната стена, постигат най-добрия ефект за здрава чревна флора. Ако преди това сте предлагали на кучето си други видове храна, трябва да се уверите, че храната се сменя бавно, за да може кучето ви да свикне с новия вид храносмилане. Смес от студено пресована и екструдирана храна е възможна и ако вашето куче е склонно към тежки стомашни и чревни проблеми. Дори малко количество студено пресована храна може да има положителен ефект върху функцията на червата и аналните жлези.

Ако кучето ви предпочита мокра храна, можете да смесите малко количество мокра храна със суха такава. Тук ви съветваме винаги да предлагате една и съща смес. Това означава, че добрите ензими се образуват надеждно в червата за оптимално храносмилане. Не препоръчвам постоянна промяна на варианти на храната. Ако изпражненията са с хубава форма (не твърде твърди и не твърде меки), кучето естествено отделя секрет от аналната жлеза, когато преминава през него. Това означава, че на първо място няма задръствания, сърбеж или дори възпаление.

Изстискването на аналните жлези трябва да се извършва само като спешно решение от ветеринар. Тъй като чувствителните жлези реагират на този силен стимул с още повече производство на секрет. В най-лошия случай това може да доведе до хронични проблеми с аналните жлези при вашето куче. Във всеки случай е по-добре да изясните точната причина с вашия ветеринарен лекар и да оптимизирате хранителната стратегия на вашето куче. Разбира се, гнойно възпаление до абсцес на аналната жлеза трябва да се лекува медицински – при което препоръчвам антибиотиците да се дават възможно най-пестеливо.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари