БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Иван Марков: Как да запазим здрави сухожилията, костите и ставите на кучето?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695
___________________

Както всички знаят, кучетата са много активни животни. Обичат да тичат, да ловят топки, да гонят коли, понякога е трудно да ги държите на каишка, а ловните и спортните породи могат да изминат десетки километри на ден. Поради тази висока мобилност и произтичащото от това износване на ставите и костите, в напреднала възраст могат да възникнат проблеми с тях.

Ставите не само свързват една част на тялото с друга, но също така са там, за да позволят лесно движение на всяка част от тялото. Тялото образува естествено вещество за тази цел, така наречената „синовиална течност“. Тази течност обгръща ставите на вашето куче, като смазва костите и позволява лесно и безпроблемно движение. Износването на ставите на кучето често допринася за износване на връзките между отделните стави, което води до триене на костите една в друга. В последствие се стига до схванати стави и болки в тях. Тук влизат в действие глюкозаминът и хондриотинът, които са важни компоненти за образуването на синовиална течност. Допълването на диетата на вашето куче с глюкозамин води до повече налична синовиална течност, която предпазва ставите на вашето куче от увреждане.

В тялото на кучето има и сухожилия, които придържат мускулите към костта, като по този начин осигуряват движението и стабилността на тялото. От друга страна, хрущялът между костите е този, който предотвратява натиска и триенето между тях и смекчава движенията. За него най-важен е хондроитина. Тъй като глюкозаминът увеличава образуването на синовиална течност в тялото на вашето куче, всички тези области стават по-смазани, което води до по-добро и по-лесно функциониране. Това означава, че приемането на глюкозамин и хондроитин с храната не само поддържа костите и ставите, но е полезно за хрущялите и цялостната мускулно-скелетна система на вашето куче. Трябва винаги да се грижите добре за ставите, сухожилията и костите на вашите верни приятели. Това обикновено работи най-добре с храна, обогатена с естествени съставки като глюкозамин и хондриотин. Но какво е глюкозамин и какво хондроитин? И защо вашето куче трябва да ги получи?

Думата глюкозамин се състои се от две думи, глюко- за глюкоза (най-често срещаният въглехидрат) и амин, който е компонент на аминокиселините. Следователно глюкозаминът е ценна аминозахар една от многото важни компоненти за ставите и костите, за поддържане и изграждане на ставния хрущял, ставните капсули и сухожилията при кучетата. На първо място, глюкозаминът регулира връзката между натрупването и разграждането на хрущяла и следователно гарантира, че винаги има оптимално количество хрущялна маса във всяка става на кучето. Тъй като ставният хрущял защитава ставите на кучето, абсорбира ударите и вибрациите, причинени от движенията на животното, това хранително вещество е изключително важно за здравето на всички стави. Ако има спад в нивата на глюкозамин, може да настъпи износване на ставата с течение на времето.

Хондроитинът пък е микроелемент, изграждащ ставния хрущял на кучето. В него хондроитинът има важната задача – да осигури както гъвкавостта на хрущялните клетки, така и тяхната стабилност срещу компресионни ефекти. Ставният хрущял служи за защита на кучетата срещу износване на ставите, което възниква от стресовите ефекти на различните двигателни процеси. Хондроитинът е отговорен за способността на ставния хрущял да буферира оптимално тези стресови ефекти, за което отделните хрущялни клетки, разбира се, трябва да бъдат много гъвкави и стабилни. Този микроелемент не може да се произвежда самостоятелно от организма на кучето и поради тази причина хрущялната маса може да бъде недостатъчно снабдена с хондроитин поради различни фактори, като небалансирана диета на животните, прекомерен стрес или естествен процес на стареене. В такъв случай ставният хрущял може да бъде значително намален в своята важна защитна функция за ставите на кучето и те да се износват с годините. Ако има незабелязана недостатъчна концентрация на хондроитин в ставния хрущял, рано или късно хрущялните клетки вече няма да могат да издържат на това огромно напрежение и може да настъпи износване на хрущяла, което от своя страна причинява различни дегенеративни ставни заболявания при кучетата в дългосрочен план.

Синовиалната течност (ставна течност) служи като преносител на глюкозамина. Понякога небалансираната диета, пренапрежението, но също и различни причини, свързани с породата и развъждането, могат да доведат до недостиг, което от своя страна може да доведе до загуба на хрущял и различни ставни заболявания. Възрастта на кучетата също е важен фактор тук, тъй като с напредването на възрастта, концентрацията на глюкозамин и хондроитин в организма намалява много по-бързо, което означава, че много животни, като нас, хората, могат да страдат от ставни проблеми, особено в последната част от живота си. Ако ставният хрущял регресира и ставната течност се влоши, което обикновено се случва едновременно, ставата на кучето ще бъде беззащитна срещу значителните натоварвания с течение на времето. Тъй като буферният капацитет на засегнатия хрущял също е ограничен от намаляване на масата на хрущяла, най-лошият сценарий е увреждане на съответната става. Костите се търкат в кости, нервите в нерви и кучето изпитва болка. Говори се за артроза поради износване на ставите. Без лечение такова заболяване може да бъде придружено и от втвърдяване на ставите. С помощта на храна с висока концентрация на глюкозамин и хондроитин може оптимално да се противодейства на появата на артроза. Засегнатите стави се облекчават чрез регенерацията на ставния хрущял, което означава, че симптомите на дегенеративни ставни заболявания обикновено могат да бъдат намалени до минимум. Става, която е унищожена от напреднала артроза, не може да бъде възстановена дори с най-ефективните препарати. За това по-добре превенция от колкото лечение.

Признаци и симптоми на проблеми със ставите

Кучетата трудно крият постоянната болка от артрита. Дори не много наблюдателен собственик ще забележи един от многото признаци и симптоми на проблеми със ставите:

– Накуцване или ходене на едната страна – най-забележимият знак, че вашето куче развива артрит, е, когато накуцва или предпочита и ходи повече на едната страна пред другата. Те правят това, за да запазят тежестта от засегнатата си става.

– Дисплазията на тазобедрената става е най-честата форма на артрит и може да бъде забелязана, когато вашето куче не пази добре равновесие от болка и накуцва или залита.

– Отказ от скачане или изкачване на стълби – скачането и накланянето са стресиращи дейности за ставите на страдащо от артрит куче, и то може да откаже да ви последва.

– Подути стави – възпалението, причинено от болки в ставите, обикновено причинява подуване на ставите. Забелязването на това рано може да бъде един от начините за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на ставата.

– Мускулна дегенерация – кучетата понякога успяват да скрият болките си в ставите, като изместват тежестта си върху другите си крака. Тогава бързо дегенерират мускулите около засегнатата става, влошавайки проблема.

– Облизване на засегнатата става – когато кучетата получат порязване, те ще оближат раната, за да помогнат за нейното зарастване. Знаейки, че има нещо нередно в тялото им, те понякога ближат засегнатата става в опит да облекчат част от болката.

– Промени в темперамента – да бъдем посрещнати от нашите махащи с опашки приятели след дълъг ден, винаги е удоволствие. Но когато нашият космат приятел развие хронична болка, този обичаен поздрав може внезапно да остане в миналото.

– Депресия или летаргично поведение – част от това да си куче е вълнението да тичаш наоколо, да усещаш нови миризми и да играеш с най-великата играчка, която хората някога са измисляли – топката! Когато всичко това е затруднено от болката в ставите им, настроението им понякога може да се превърне в депресия.

Затова е изключително важно да се обърне внимание на здравословната балансирана диета богата на протеини и минерали и допълнена със свободно движение от най-ранна възраст при кучетата. С цел пълноценен и щастлив живот на кучетата и отговорност към безценния им живот, беше разработена след дълги проучвания специална формула в храните Aldagon. Куче, хранено от най-ранна възраст с Aldagon-Adult Mini, изгражда ефективна защита на костите, ставите и сухожилията си. А в случай на вече създали се ставни проблеми, Aldagon-Adult Mini спомага за облекчаване и по-бързо възстановяване наред с лечението.За едрите породи също е препоръчително профилактично хранене с Aldagon-Adult Mini веднъж на 2-3 месеца.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари