БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Димитър Недевски: Имам кариес. А сега какво?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Димитър Недевски е завършил дентална медицина в Медицински Университет – Пловдив. Работи с пациенти в кабинети в гр. Пловдив (кв. Прослав, ул. „Елин Пелин“ 30) и гр. Хисаря (бул. „Христо Ботев“ 22) след предварително записване на тел. 088 415 6929
___________________

Според най-актуалната дефиниция за зъбен кариес това е многофакторно, инфекциозно заболяване, причинено от микроорганизми. Те обменят въглехидратите и продуцират киселини, които деминерализират зъбната структура.

КАК СЕ РАЗВИВА КАРИЕСЪТ?

Зъбният кариес е следствие от три важни фактора. В единство работят въглехидрати, микроорганизми и възприемчиви повърхности. Микроорганизмите, намиращи се в устната кухина под влиянието на въглехидратите, започват да произвеждат киселини. Последните понижават Ph на устната кухина (нормалното ниво е около 6,7). А когато то е понижено, в зъбните повърхности настъпва процес, наречен деминерализация. Тогава от зъбната повърхност се освобождават минерални йони и така нейната здравина намалява. От това се възползват отделни видове микроогранизми в устата ни и започва разграждането на зъбната тъкан.

След известно време Ph се нормализира и зъбните структури отново придобиват първоначалната си здравина. Но колкото по-често настъпва деминерализацията, толкова е по-голяма вероятността за развитие на кариес. И съответно колкото повече кариеси имаме, толкова по-голяма възможност има за възникване на нов и прогресиране на вече съществуващ такъв. Това е така заради натрупването на по-голямо количество микроорганизми, отговорни за разрушаването на зъбната тъкан.

КАКВИ СА ВИДОВЕТЕ КАРИЕС?

Най-началният кариес, наричан още „бяло петно“, е област с трайно понижение на минералната съставка на зъба. Ще го познаете по побелелия емайл и загубата на блясък. Добре е да знаете, че този вид кариес е обратим процес. При внасяне на минерални съставки можем да подсилим зъбната структура и да възобновим здравината на зъба.

Но когато настъпи видимо разрушаване на зъбната повърхност, кариесът е необратим. Емайлът (или външната обвивка на зъба) е най-здравата му тъкан. Там кариесът напредва бавно благодарение на високото му минерално съдържание и все още липсва болка. Но когато обаче достигне до дентина (той е със значително по-ниско минерално съдържание), кариесът напредва все по-бързо. Тогава е възможно да почувствате болка от термични дразнители. Подлежащата тъкан е зъбната пулпа, където се разполагат клетки, кръвоносни съдове и нерви. Колкото по-близо до нея е кариесът, толкова повече болката се засилва.

КАК СЕ ЛЕКУВА?

Необходимо е да се отстрани напълно кариесът, за да се прекрати неговата прогресия. С помощта на правилните материали зъбната повърхност може да се възстанови до степен неразличима от нормалната.

Най-често използваните съвременни материали за обтурация (или пломба) са фотополимер, глас-йономерен цимент и комбинация между двете – т.нар. компомер. Прословутата метална пломба, позната още като „амалгама“, не се използва в съвременната дентална медицина.

КОЯ ПЛОМБА ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Като естетични качества фотополимерната пломба (композитна) най-много се доближава до естествените зъби. Когато е подбран правилният цвят и се използва висококачествен материал, тя е практически неразличима. Свързва се със зъбната тъкан посредством адхезия (задължително условие е да се осигури сухота при поставянето ѝ). Реакцията на втвърдяване на пломбата се инициира със светлина. При дълбок кариес се препоръчва под нея да се постави подложка от глас-йономерен цимент.

Глас-йономeрната обтурация не е толкова естетична като фотополимерната и има по-слаби механични качества. Тя обаче се свързва с химична връзка към зъбната тъкан и по този начин е по-устойчива на влага. Едно от най-важните нейни качества е, че отделя флуорни йони, действащи превантивно на зъбния кариес. Доказано е, че на границита с глас-йономерна пломба не се образува нов кариес.

Друго интересно качество е, че тази пломба може да се презарежда с флуорни йони и така тя ги излъчва постоянно. Използва се при малки деца, където е трудно да се осигури сухота, или като подложка под фотополимерната обтурация. Има и нови модифицирани със смола глас-йономерни пломби, които са с повишена здравина и се доближават по качества на компомерните.

Компомерната пломба съчетава качествата на гореизброените пломби. Тя отделя флуорни йони, но в по-малка степен от глас-йономерната пломба. Естетичните ѝ качества се доближават до тези на фотополимерните материали. Реакцията им на втвърдяване също се инициира със светлина, а връзката им със зъбната тъкан отново се случва посредством адхезия. След поставянето на обтурацията, тя се заглажда, проверяват се контактите със съседните зъби и ако всичко е наред, се полира.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ПОЯВАТА НА КАРИЕС?

Моята препоръка като зъболекар е да ограничите приема на захарни изделия само в основните хранения и да приемате повече вода. Използвайте качествена четка за зъби с мек косъм, вода за уста и не забравяйте да почиствате междузъбните си пространства с конец. Не на последно място – поне веднъж годишно посещавайте зъболекар за профилактичен преглед. Ранното откриване на кариеса позволява използването на минимално инвазивната стоматология и обещава да ви спести болка.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари