БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Активен въглен – предимства и приложение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (11 вота, средно: 2,82 oт 5)
Loading...

Активният въглен е фин черен прах без мирис, който често се използва в спешните кабинети за лечение при отравяне. Неговите свойства за абсорбиране на токсини имат широк спектър от лекарствени и козметични приложения.

Какво представлява активният въглен?

Активният въглен е страничен продукт от изгарянето на източници на въглерод като дървесина, торф или черупки от кокосов орех. Веществото се „активира“ от високи температури, при които химическата му структура се променя към създаване на  по-малки частици с по-голяма повърхност. Резултатът е ултрафин въглен с милиони малки пори, които улавят, свързват и премахват отрови, тежки метали, химикали и чревни газове. Порестата повърхност има отрицателен електрически заряд, който привлича положително заредени нежелани токсини и газове. Само два грама прах активен въглен имат приблизителната площ на цяло футболното игрище.

Защо да използвате активен въглен?

В медицината активен въглен се използва за усвояване на отрови или други токсини. Той работи чрез процес, наречен „абсорбция“, което означава „да се свързва с“, а не „да абсорбира“.

Но активен въглен е много повече от антидот за лекарства и отрови. Това е глобално средство за обща детоксикация, стомашно-чревно здраве, газове, подуване на корема, здраве на сърцето и анти-стареене.

Бъбречно здраве
Активният въглен може да бъде в състояние да подпомогне функцията на бъбреците чрез филтриране на неразградени токсини и лекарства. Той е особено ефективен при отстраняване на токсините, получени от урея, която е основният страничен продукт при храносмилането на протеини. Активният въглен може да подобри функцията на бъбреците и да намали стомашно-чревните увреждания и възпаления при хора с хронично бъбречно заболяване.

Чревни газове
Смята се, че активният въглен може да помогне на страдащите от чревни газове. Течностите и газовете в червата могат лесно да преминат през милионите малки пори на активния въглен, който лесно ги неутрализира.

Филтриране на вода
Хората отдавна използват активния въглен като естествен филтър за вода. Той може да взаимодейства и абсорбира редица токсини, лекарства, вируси, бактерии, гъбички и химикали, намиращи се във водата.

Диария
Като се има предвид използването му като стомашно-чревен абсорбент при предозиране и отравяния, активният въглен помага при диария.

Избелване на зъби и орално здраве
Десетки продукти за избелване на зъби съдържат активен въглен. Много продукти за орално здраве, съдържащи го, имат различни ползи и се използват като антивирусни, антибактериални, противогъбични и детоксикиращи средства.

Грижа за кожата
Изследвания показват, че активният въглен може да помогне за изтеглянето на микрочастици като прах, химикали, токсини и бактерии на повърхността на кожата, което спомага за по-лесното ѝ почистване.

Дезодорант
Широко достъпни са различни дезодоранти с активен въглен. Въгленът може да абсорбира миризми и вредни газове, което го прави идеален като дезодорант за подмишници, обувки и хладилници. Активният въглен може да абсорбира излишната влага и да контролира нивата на влажност на микрониво.

Как да приемаме активен въглен?

Дозировка: Всеки човек реагира различно на приложените дози. Затова винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди да приемате каквато и да било добавка, включително активен въглен.

Кога да избягвате приема на активен въглен: Не приемайте активен въглен с някои лекарства, отпускани по лекарско предписание или с други добавки. Активният въглен свързва много вещества – лекарства, отпускани с рецепта, витамини и минерали. Изчакайте 2-3 часа след приемането му, ако използвате различни хранителни добавки и се консултирайте с вашия лекар или фармацевт дали активният въглен няма да попречи на действието на предписаните Ви лекарства.

Пийте много вода: Прекомерната консумация на активен въглен може да доведе до констипация.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари