БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Нашето тяло е нашият храм

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, псохотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

Много често хранителните ни навици зависят до голяма степен от емоционалното ни състояние и вътрешната ни нагласа. Нездравословното хранене, преяждането или гладуването са признаци на стрес, с който се опитваме да се справим. Хубавото е, че щом осъзнаем този проблем, ние много по-лесно и бързо се справяме с него. Правилното хранене не е важно само за това да изглеждаме добре. Правилното хранене е необходимо, за да се чувстваме добре и да имаме необходимия енергиен ресурс. От това се влияе нашето самочувствие, а от самочувствието зависи вземането на правилни решения. Съответно се получава един омагьосан кръг, в който много често хората се чувстват като в капан.

Когато не се чувстваме добре, когато сме тъжни, неудовлетворени, депресирани или потиснати, ни се приисква да се „наградим“ за нещо – за свършена работа или за преодоляно предизвикателство. Иска ни се да си хапнем, защото нещо ни натъжава, кара ни да се чувстваме слаби или когато имаме нужда от подкрепа.

Важно е да осъзнаем, че ние сме отговорни за здравето си и за всички решения, които взимаме! Когато мислите, чувствата и действията ни са в баланс, съвсем естествено е да взимаме най-добрите за нас решения. А това с какво ще се храним, е наше решение.

Когато човек е спокоен, с лекота взима по-здравословни решения. Храната, с която се храним, е нашето гориво, енергията ни. Когато избираме да се храним с полезна, богата на полезни хранителни вещества храна, цялото ни тяло започва да се чувства все по-добре и все по-енергично.

Много е важно хората да осъзнаят, че имат контрол над своите навици. Колкото повече здравословни избори правят, толкова по-лесен става контролът над храненето. Колкото повече хората контролират здравословните избори, които правят, толкова по-лесно е да достигнат и желаното тегло.

Промяната не трябва да се отлага, тя може да започне да се случва още от днес – тук и сега!

Необходимо е консултиране с психолог при наличие на проблем с храненето. Психологичната помощ в случая е в посока работа върху самооценката, за да се прекъсне въртенето в омагьосания кръг на нехаресване-преяждане-още по-голямо разочарование-потиснато самочувствие.

След психологичната консултация обикновено хората започват да се наслаждават на храната и да внимават с избора на менюто си. Започват да се задоволяват с по-малко количество за сметка на качеството.

Резултатите от проучвания, публикувани в последните години доказват, че Средиземноморската диета е една от най-препоръчителните. Резултати на изследователи от Кралски колеж Лондон установили, че Средиземноморската диета има положителен ефект като помага да се намали наднорменото тегло, което понижава възпаленията в организма и намалява умората. В това изследване са взели участие над 45 хиляди души.

Винаги избирайте поднесената храна да е подредена добре. Така сетивата се насищат, организмът се подготвя по-добре за усвояването й. Поемайте я бавно и внимателно. Нека обстановката около вас е спокойна и зареждаща и храненето да се превърне в един ритуал за всички сетива.

Защото разстройството при храненето е проблем на психиката и е резултат от вътрешния свят на всеки човек!

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари