БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Алекс Канев: Най-същественото е с кого споделяте виното

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Алекс Канев е Winemaker с двадесет годишен опит. Завършил e енология в Швейцария. Създава емблематични изби и световно известни брандове като Enira-Bessa Valley Winery, Stallion-Angel’s Estate, Grand Sovereign-Red Church Estate и други, които получават златни отличия от Decaner-London, International Wine Chalenge-London, Vinalies-Paris, Concour Mondiale de Bruxelles, Selection Mondiale de Quebec и др.

Кога решихте да се занимавате с вино?

Изборът ми да бъда Winemaker стана по естествен начин, някък нещата се подредиха от само себе си. Винаги съм бил свързан със земята. В Швейцария бях впечатлен, виждайки уникално подредените лозовите масиви на южния склон на Женевското езеро – картината бе вдъхновяваща. Няколко години по-късно имах щастието да започна професионалния си път именно там в шато с дълга история. Виното винаги ме е впечатлявало с предизвикателството да откривам различни усещания във всяка една бутилка.

Кое е най-важното, което стои в основана на хубавото вино?

Изразява се с една дума “Тероарът” – това е потенциалa и структурата на почвата, особеностите на микроклимата, контролa на вегетативния цикъл на лозята, професионализмa и know-how на Уайнмейкъра и най-важното – връзката с мястото, където се създава магията – вино.

Какви са предпочитанията на българина спрямо виното?

Винената култура на българина вече е на друго ниво в сравнение от преди 20 години.

Виноценителите са любопитни да дегустират и консумират както едносортови вина тип Мерло, Каберне Совиньон, така и купажни вина в “Бордо бленд” като Мерло, Каберне Франк, Каберне Совиньон, Сира. Днес на пазара се предлага богата гама вина от целия свят. Някои предпочитат вина стил “стар свят” – Франция, Италия, Испания, Португалия, а други в стил “нов свят” – Чили, Аржентина, Южна Африка, Австралия, Нова Зенландия, Калифорния. Тук е мястото да отбележа, че България вече произвежда забележителни вина на световно ниво и българският консуматор оценя това. И въпреки всичко си остава сантимента към типично българските сортове като Мавруд, Рубин и Широка мелнишка лоза, които определено са повод за гордост. В днешно време се наблюдава и голям интерес към винения уикенд туризъм, който допълнително разширява мирогледа и познанието за традициите и приемствеността във винонопроизводството.

Какви са Вашите съвети с какви ястия да комбинираме различните видове вина?

Нека изборът е свободен за всеки. Аз лично ежедневно експериментирам. Мога да дам съвет да се доверят на рецепторите си и усещането за аромат и комбинативност. Да не робуват на стари възприятия като бяло вино с риба и червено вино с месо. Най-същественото е с кого споделяте виното, какво е Вашето отношение към виното и какви емоции ви създава. Все пак това е една дълбока материя, в която колкото повече се потапяш, толкова повече търсиш да анализираш.

Ако трябва да изберете едно вино, какво би би било то?

Бих избрал едно шато “Ausone”, бих го комбинирал с един “Cheval Blanc” и накрая бих добавил един “Petrus” за разкош. А в действителност бих се насладил истински на вината които съм създал: Бих стартирал с един Grand Sovereign Premium ‘2018, след което бих продължил с един Gold Stallion ‘2011 и завършил с Enira ‘2004.

С кой професионален успех се гордеете най-много?

С Gold Stallion ‘2011 – единственото българско вино с двоен златен медал от Decanter-London.

Какво да очакваме от Алекс Канев за в бъдеше?

Нови, интересни, висок клас вина, носещи духа на най-древния занаят по нашите земи от времето на Траките и бог Дионисий.

Какво бихте посъветвали младите ничитатели, които биха искали да се развиват в сферата на виното и сомелиерството?

Бъдете смели да експериментирате и да преоткривате. Предизвиквайте и откривайте Вашите рецептори и сетива към всички различни ароматни групи (цветисти, плодови, екзотични, землисти, опушени,тревисти и т.н.), защото има само един начин да развивате обонянието си…дегустирайте вина колкото може повече и от цял свят 😉

 

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари