БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Даниела Павлова: Преодоляване на психо-емоционални травми

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Маг. фарм. Даниела Павлова работи във фармацевтичния сектор над 20 години и е управител на Аптека 36.6 Събота Пазар близо 12 години. Завършила е сертифицирани курсове по Бахова терапия, хомеопатия, шуслерова терапия и биоенерготерапия. Прилага успешно духовни техники и практики-Рейки, медитация, йога, кристалотерапия и ароматерапия. Можете да се консултирате с нея след предварително записване на тел. 0878598444.

Facebook профил: Здрави и щастливи с капките на д-р Бах и с Даниела Павлова

Психо-емоционалната травма представлява увреждане или нараняване на психиката вследствие на травмиращи, плашещи или живото застрашаващи събития, предизвикващи шок, ужас и паника. Независимо дали са се случили в детството или сега, те оставят траен отпечатък върху съзнанието. Примери за такива разтърсващи ситуации са много:

– природни бедствия – пожар, земетресения, наводнения;

– участие в сериозни пътни инциденти или друго застрашаващо живота събитие;

– хирургическа операция;

– неочаквани шокови новини;

– раздяла на дете с родител, раздяла с партньор, неочаквана смърт;

– междуличностно насилие – изнасилване, жестокост, убийство;

– силна уплаха, спор или конфликт;

– силен ежедневен стрес;

– психическо и емоционално насилие – продължителни обиди, заплахи, манипулиране, обвинения;

– физическо насилие – малтретиране, побой, опит за убийство.

По-голяма част от хората трудно се справят с такива ситуации – необходимо им е по-дълго време, за да се отърсят от тях и от последвалите негативни емоции като силен панически страх, гняв, вина, разочарование и др. За по тежки случаи консултацията със специалист е задължителна!

Тъй като негативните събития се случват неочаквано и човек не е психически подготвен за тях, те се преживяват трудно. С години наред може неприятни “картинки“ да са все още ясни пред очите му и да не излизат от главата му. Когато травмата не е отработена и освободена, тя се загнездва дълбоко в човешкото съзнание. С годините все повече се натрупват негативни преживявания и емоции, които в даден момент достигат до краен предел и в организма се проявяват множество симптоми като силен панически страх, сърцебиене, повишено кръвно налягане, чувство на задушаване, изпотяване, замаяност, прилошаване, припадане, главоболие, световъртеж, горещи или студени вълни, треперене, кошмари, безсъние, разочарование, негативни и натрапливи мисли.

В повечето случаи хората се консултират със специалисти, правят си изследвания и се оказва, че имат добри показатели, но те продължават да не се чувстват добре или нещо друго, което им нарушава качеството на живот. Например млада жена споделя: „Имам сърцебиене от известно време, прилошава ми. Ходих при двама кардиолози и двамата потвърдиха, че всичко е наред с ЕКГ и изследванията, но на мен не ми е добре – страх ме е, че ще умра. Знам, че всичко е на нервна почва, но имам чувството, че от както почина баба ми и ми се отрази зле“. Когато поговорим с човека и почти винаги се оказва, че зад неговия проблем има някакво неприятно събитие, което се е случило в близкото минало. Стигаме до извода, че проблемът е емоционален, а не физически.

Един от най-натуралните и безопасните начини за справяне със психо-емоционалните травми е есенцията на Д-р Бах Star of Bethlehem (Витлеемска звезда) –цветето на утешението. Витлеемската звезда се препоръчва при всички последици от физически, умствен или емоционален шок и ужас, независимо дали травмата се е случила в детството или скоро време. Като думата шок не трябва да се отъждествява с медицинския термин „шок“, който изисква спешна помощ от лекар. Есенцията е една от най-важните съставките в комбинацията на спешните капки Rescue remedy (Спешни капки) за справяне във всякаква ситуация.

Витлеемската звезда неутрализира възможните последствия от травмиращите събития и привежда в движение механизмите на самолечение на тялото.

Как да разберете дали имате нужда от витлеемска звезда? Ако отговорите с „ДА“ само на един или два от посочените примери:

  1. Дълго време след дадена случка не можете да се отърсите от неприятни емоции, преживявате ги отново, не излиза от мислите ви.
  2. Поради неприятно преживяване сте шокиран, тъжен и плачлив.
  3. Чувствате се дезориентирани, неадекватни – „не виждате, не чувате“, изглеждате парализиран, трудно ви е да вървите напред, имате несигурна походка, промяна на гласа.
  4. Страдате от непрекъснато повтарящ се кошмар.
  5. Имате неприятни случки в живота ви, за които не искате да си спомните.
  6. Наранявате се лесно душевно и физически.
  7. Лошите новини ви изкарват извън равновесие.
  8. Не можете да преживеете болезнен и неприятен спор.
  9. По природа сте по-чувствителен и емоционален.
  10. Грубостта на някои хора ви оставя без думи.

Положителни ефекти, които се наблюдават след прием на Витлеемска звезда са:

– Възприемане на нещата в тяхната дълбочина.

– По-лесно приспособяване към ситуацията.

– Адекватно справяне с непредвидени ситуации .

А ето как може допълнително да си помогнете със справянето с емоционални травми:

  1. Приемане на ситуацията такава, каквато е в действителност. Независимо какво ви се случва, животът продължава и не трябва да губите вярата и надеждата, че няма да се справите. За всеки проблем има решение и изход.
  2. Запазване на неутралност и стабилност. Дори и да изпитвате всякакви смесени емоции – от вина, мъка, гняв до разочарования, е полезно да се запазят спокойствието и неутралността към дадената ситуация. Колкото по-негативно сте настроени, толкова и повече неприятности ви се случват.
  3. Стремеж към емоционално равновесие. Със спешните капки на Д-р Бах, ще се чувствате по-спокойни и „тук и сега“, а не замаяни и сънливи, което ще допринесе да вземете правилни и обмислени решения.
  4. Холистични методи и техники – енергийно лечение, медитация, визуализация, техники за емоционална свобода.
  5. Физически упражнения, разходки на чист въздух и др.
  6. Положителни утвърждения – използването им има мощен ефект за подмяна на негативните мисли и нагласи с позитивни.
  7. Осъзнаване, че всяко неприятно събитие (болка, мъка, травма) подпомага развиване и усъвършенстване на личността. Приемате го като житейски урок, а не като нещастие!

 

УСПОКОЙ СВОИТЕ СТРАДАНИЯ,

ВЪРНИ СЕ КЪМ ЖИВОТА!

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари