БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Костадин Жеков: Пукнатини по зъбите – какво да правя сега?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Костадин Жеков е част от екипа на дентална клиника К-ДЕНТ, гр. Пловдив. Завършил с отличие през 2013, а още от 2014 е редовен асистент към катедра Оперативно зъболечение и ендодонтия. През 2019 защитава и своята специалност.

__

Нека първо дефинираме термина „пукнатина“. Тя представлява непълна фрактура на твърдите зъбни тъкани като нейната големина, дълбочина и посока определят необходимостта от дентално лечение. Размерите и дълбочината на пукнатините варират в много широки граници и понякога не може да се направи адекватна преценка преди да се предприеме лечение. В някои случаи те представляват изцяло козметичен дефект, докато в други могат да доведат до загуба на зъба.

Обикновено човек обръща най-много внимание на предните си зъби, защото те са част от най-естетичната функция на устата – усмивката. Забележимите пукнатини по емайла на вестибуларната (предна) повърхност на резците рядко са патология, изискваща дентална намеса. Причината за появата им се крие основно в честата консумацията на топли и студени храни и напитки. Всички сме изпитвали болка при отпиване на студена чаша вода (или сладолед) след глътка горещо кафе. Тази болка не се дължи пряко на пукнатините, но сигнализира за неправилна комбинация на храните (напитките). Въпросната неправилна комбинация – редуване на студени и топли храни и напитки, е една от причините за поява на този вид безобидни пукнатини. В повечето случаи те представляват изцяло козметичен дефект и необходимостта от дентална намеса се определя от естетичните изисквания на пациента. Възможните естетични корекции включват бондинг или керамични фасети.

Друг вид пукнатини не засягат само повърхностните слоеве, а увреждат зъба в дълбочина. Ключов момент в избора на лечение е засягането на нерва на зъба. При пукнатини, които не достигат нерва се препоръчва отстраняване на счупената част от зъбната коронка и заместването й с изкуствен материал – пломба или онлей. Обикновено тези пукнатини не се забелязват визуално от пациента, но породените от тях усещания предизвикват оплаквания, които водят пациента в денталния кабинет. Спуканите зъби може да са интактни на пръв поглед, а оплакванията изключително разнообразни. Пукнатината обикновено е изключително тясна, за да се установи от денталния лекар, но достатъчно широка, за да предизвиква оплаквания. Изброените фактори силно затрудняват диагностиката на обусловените от пукнатините заболявания на зъбите и са истинско предизвикателство за всеки клиницист.

При прогресия на пукнатината до нерва на зъба оплакванията са най-силни. Човек трудно може да се храни нормално, а понякога избягва дъвченето на цяла една страна (лява или дясна). Отварям скоба, че изключването на едната страна от акта на дъвчене води след себе си множество усложнения, които се натрупват и едновременно затрудняват и оскъпяват бъдещото лечение. Ако нерва на зъба е възпален най-често той се отстранява, въпреки че при млади пациенти има възможност за повлияване на възпалението и запазване виталитета на зъба.

Освен редуването на топли и студени храни и напитки, друг ключов фактор, отговорен за появата на пукнатини по зъбите са неправилно планирани възстановявания – от пломби до коронки и мостове. Ако причината е такава обикновено зъбите са с лоша прогноза, поради голямата прогресия на пукнатината.

Ако пукнатината се разпространява вертикално по корена на зъба обикновено той не може да бъде спасен и трябва да се извади, като възможно най – скоро след това трябва да се предприемат мерки за възстановяването на зъбната редица чрез мост или имплант.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари