БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Безпокойство или генерализирано тревожно разстройство – как да си помогнем?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

___

Генерализираното тревожно разстройство се различава от нормалното притеснение по това, че тревожността е по-силна, продължава по-дълго и често не се причинява от едно конкретно притеснение. Обикновено пациентите изпитват прекомерно притеснение за обичайните неща от ежедневието си – тези притеснения често са свързани с отговорностите, финансовите въпроси и здравето (както собственото, така и на близките им).

Генерализираното тревожно разстройство е мъчително заболяване, свързано с прекомерно притеснение, което може да окаже значимо влияние върху личния, семейния и професионалния живот на пациента, защото чувството на безпокойство преобладава през по-голямата част от времето. Освен прекомерното безпокойство, пациентите с генерализирано тревожно разстройство може да имат симптоми като затруднена концентрация; чувство, че са на ръба на силите си; по-лесна уморяемост и раздразнителност; дори е възможно да изпитват и физически симптоми като изпотяване, гадене и диария.

Хората, които се притесняват, че те или техни близки имат симптоми на генерализирано тревожно разстройство, трябва да се консултират с лекар. Симптомите може да се контролират и качеството на живот на пациента да се подобри чрез комбинация от лекарства или работа с клиничен психолог.

Ето няколко полезни съвета за самопомощ при справяне с тревожността:

 • Изключително важна е физическата активност, редовните упражнения и физическото натоварване. Те помагат за намаляване на стреса и тревогите.
 • Употребата на алкохол или наркотици е в състояние да предизвика симптоми на тревожност. Ако имате проблеми с отказването, потърсете помощ при специалист.
 • Никотинът в цигарите и кофеинът в напитки като кафе, чай и енергийни напитки могат да влошат безпокойството. Ако е възможно, намалете употребата им.
 • Техниките за релаксация и контрол на стреса са изключително подходящи. Те намаляват тревожното състояние.
 • Липсата на сън увеличава чувството на тревожност. Ако имате проблеми със съня, потърсете специалист.
 • Придържайте се към здравословна диета.
 • Бъдете постоянни като приемате лекарствата според указанията и посещавате всичките си назначения за терапия при психолога си.
 • Разпределяйте интелигентно времето си. Това може да помогне за намаляване на тревогата и да Ви помогне да извлечете максимума от лечението.
 • Срещайте се с хора, с които обичате да прекарвате времето си.
 • Не позволявайте на психичното състояние да поеме контрола над живота Ви и правете неща, които Ви разсейват от лошите мисли.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари