БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Даниела Павлова: Време е за релакс

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Маг. фарм. Даниела Павлова работи във фармацевтичния сектор над 20 години и е управител на Аптека 36.6 Събота Пазар близо 12 години. Завършила е сертифицирани курсове по Бахова терапия, хомеопатия, шуслерова терапия и биоенерготерапия. Прилага успешно духовни техники и практики-Рейки, медитация, йога, кристалотерапия и ароматерапия. Можете да се консултирате с нея след предварително записване на тел. 0878598444.

Danihelp Бахова терапия

www.danihelp.bg

__

Съвременният начин на живот и постоянният стрес водят до пълно изтощение на тялото и духа на активните хора на средна възраст, което от своя страна е причина за различни заболявания.

През 2016г. Световната Здравна Организация (СЗО) официално признава бърнаут-синдрома за професионално заболяване, означаващо прегорял, изпепелен. Той се наблюдава при 12,6% от активното население. Това са милиони хора, подложени на непосилно професионално напрежение, които се отличават с перфекционизъм и висока отговорност. Бърнаут е дефиниран като синдром поради „стрес в работата, който не може да бъде преработен успешно“ и се използва само в професионален контекст, но не и за „други житейски преживявания“.

Според СЗО той има три измерения: усещане за изтощение, негативно отношение към работата и ниска ефективност. Причинява психическа, емоционална и физическа умора, изтощение, безсъние, раздразнителност, проблеми с концентрацията на работното място. Засегнатите от този синдром работят по-усилено и повече от преди, но не постигат по-добри резултати, а напротив – производителността им спада значително и губят увереност в себе си, колкото и да са добри в работата си. Ефектите от него се отразяват и в личния живот, причинявайки депресия, тревожност, панически атаки, изолация или опити за справяне с проблема чрез храна, алкохол или наркотици. Той допринася и за появата на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

За да не допускаме прегарянето и всички негативни последствия от него, имаме нужда от качествена почивка. Най-добрият начин да го постигнем е като си осигуряваме подходящата релаксация, но не само на тялото, но и на ума и духа. Само така ще се чувстваме здрави, енергични и щастливи. Според психолога д-р Смит съществуват 7 вида почивка, от които всеки човек има нужда, за да е здрав физически и психически и да чувства удовлетворение в живота:

1. Креативна почивка: почивка, която вдъхновява и мотивира; намиране на нови идеи, творческа изява.

2. Психическа почивка: Успокоение на ума и съсредоточаване върху това, което е наистина важно за вас.

3. Физическа почивка: Почивката, която облекчава тялото и мускулните болки от напрежението и помага за подобряване на съня.

4. Социална почивка: Прекарване на повече време в отношения, които цените и с хора, които подобряват усещането ви за щастие и качеството ви на живот.

5. Емоционална почивка: Способността да изразявате искрено истинските си чувства, да показвате истинското си „аз“.

6. Сензорна почивка: Представлява отдих от фоновия шум, който ви затормозява, без да си давате сметка, включително от цифровите устройства и излишните разговори.

7. Духовна почивка: Да се почувствате, че сте част от нещо голямо, да имате чувство на принадлежност.

Цветните есенции имат целия капацитет да въздействат на нашите фини тела: от физическото до умствено, емоционално и духовното тяло. Те действат нежно и силно върху психо-емоционалното състояние на човека като дават усещане за вътрешен мир, яснота и фокус, благополучие и ново ориентиране към по-висшата ни мъдрост. При хармонизиране на висшите енергийни системи, физическото тяло също се пренастройва към този баланс.

Цветна есенция от Слабонога е пръв избор за забавяне на темпото като отпуска физическото тяло при нервно напрежение и безпокойство и улеснява релаксацията и съня.

Подходяща е за всички нетърпеливи хора, които са бързи в мислите и действията си и правят всичко бързо и без отлагане. Aко не стане така както желаят, стават раздразнителни и лесно избухват. Те мразят губенето на време и предпочитат да работят сами, да правят всичко със собствена скорост в тяхното собствено пространство. Изпитват трудност да проявяват търпение с бавни хора.

Имате нужда от Слабонога, ако:

1. Постоянно бързате и сте притиснат от времето.

2. Безпричинно подканвате и останалите да бързат.

3. Искате нещата да стават бързо и гладко без отлагане.

4. По-бавните хора ви дразнят и сте нетърпелив към тях.

5. Ядете, говорите и работите по-бързо от останалите хора.

6. Лесно се ядосвате и реагирате остро, но бързо ви преминава яда.

7. Импулсивен сте и взимате бързи и необмислени решения.

8. Не обичате да чакате на опашки и искате бързо да ви обслужват.

Положителни ефекти при прием на есенцията са спокойствие, търпение, липса на подтик да се бърза и забавяне на темпото, вътрешен мир и хармония.

Цветна есенция от Бряст е за хората, които се чувстват, че не могат да се справят със задачите, които са поели. Това е моментна слабост в живота на способни, отговорни и силни личности, чиито работен товар е твърде голям и при натовареност изпадат в отчаяние и безнадежност.

Цветна есенция от Маслина е за личности, които чувстват пълно изтощение – физическо, психическо и душевно. Нямат сили да се справят с ежедневието си след заболяване или натоварване. Страдат от хронична умора и имат нужда от сън и почивка. Не желаят да се срещат с хора или да ходят някъде, тъй като предпочитат почивката. Маслината бързо възстановява и дарява с нова енергия и жизненост.

За повишаване на жизнеността на мозъка благоприятно повлиява и цветна есенция от Габър. Тя е характерна при умора от много четене, учене, работа с компютър, досада от вършене на едни и същи дейности. При липса на мотивация и концентрация в ежедневието.

Цветните есенции могат да ни помогнат и при блокирана творческа енергия, за повишаване на креативността, при социална изолация или проблеми с общуването с околните, при натоварено съзнание за успокоение на ума, за изчистване на негативни емоции като тъга, скръб, отчаяние, за повишаване на интуицията. За постигането на баланс и релаксация е желателно общуване с природата, достатъчна почивка и сън, стремеж към вътрешна хармония и постигане на баланс между работата и семейството. И да се опитаме да постигнем всичко необходимо в живота със спокойствие и умереност.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари