БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Рени Андасорова: Клиничен опит с Guna нискодозирани цитокини в моята дерматологична практика

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Рени Андасорова е завършила МУ-Пловдив, има специалност от 2000г. по дерматология и венерология. Член е на Българския Лекарски Съюз, Българското Дерматологично Дружество и Сдружението на частно практикуващите дерматолози. Работи с НЗОК в кабинети в гр. Пловдив и гр. Асеновград.

– 

Нискодозираната Медицина на GUNA за първи път използва технология, чрез която включва в препаратите за лечение нискодозирани интерлевкини, хормони, растежни фактори и невропептиди.

GUNA Нискодозирани цитокини са рекомбинантни интерлевкини, които могат да се използват както самостоятелно, така и в комбинация помежду си или с друга терапия за лечение на редица заболявания:

  1. Остри или хронични възпалителни болести на ставния и опорнодвигателен апарат:

– остеопороза;

– остеоартрит;

– ревматоиден артрит;

– фибромиалгия.

  1. Болести с автоимунен произход:

– псориазис вулгарис;

– витилиго.

  1. Алергични заболявания:

– атопичен дерматит.

Самите цитокини представляват малки, белтъчни сигнални молекули, които имат решаващо значение за имунните процеси в организма, осигуяват защитата срещу микроорганизми и чужди белтъци, опитващи се да атакуват човешкото тяло. Така цитокините имат важна роля в алергичните и възпалителните реакции и са отговорни за равновесието на хуморалния и клетъчен имунен отговор.

Нискодозираните цитокини в различни комбинации са разработени като метод, при който се използват малки дози интерлевкини, успешно третиращи социлно значими болести. Методът се прилага лесно, без странични ефекти и с много добра поносимост. Използваните цитокини и растежни фактори в препаратите GUNA са в пикограми (10−12 от грама) и фемтограми (10−15 от грама), каквито са и реалните им конценрации в човешкия организъм и затова GUNA-продуктите действат физиологично.

Разработени във вид на течност, те се приемат удобно по 20 капки два пъти дневно в 6 последователни месеца (препоръчително поне 3 месеца), за да имат доказан ефект. За всяко заболяване е създаден терапевтичен протокол от комбинация на интерлевкини и от всички флакони, в малко вода, се разтварят по 20 капки, като се приемат раздалечено от храненията и се задържат около 30 секунди в устата преди преглъщане, сутрин и вечер. При деца под 6 години дозата е по 10 капки сутрин и вечер от всеки флакон, минимум 3 месеца последователно.

При атопичен дерматит и хронични екземи се препоръчва комбинация на GUNA IFN- гама и GUNA IL-12, които са в следната дозировка:

  • 2х8 капки/дневно за деца до 5 години;
  • 2х15 капки/дневно за деца над 5 години;
  • 2х20 капки/дневно за възрастни.

Това са хронични, рецидивиращи по своя ход кожни заболявания, които често в терапевтичен план имат приложение на кортикостероиди – локално или системно, за да се овладее по-тежък пристъп. Така може да се получи кортизонова зависимост и странични ефекти с атрофия на кожата, склонност за образуване на стрии, прозиращи капиляри или по-чести инфекции, поради спад на имунната защита. Препаратите на GUNA избягват тези неблагоприятни ефекти и осигуряват по-дълъг период на ремисия, приложени в достатъчна дозировка, съчетани с правилната локална и добавена емолиентна терапия. Ето и няколко случая от моята клинична практика на атопичен дерматит, пролекувани с препарати GUNA:


КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ
: К.Б. на 16г., с атопичен дерматит от дете, с тежки и трудно овладяващи се, чести пристъпи със силен сърбеж, зачервени плаки, напукване и лющене на кожата на ръце, длани, пръсти, лице, особено клепачи и около устата, по тялото в мишнични зони. Многократно лекувана с локални и системни кортикостероиди, антибиотици, емолиенти, диета, но с временен ефект. Проведе 5 мес. курс с GUNA IFN-гама и GUNA IL-12 в доза 2х20 капки дневно с отличен ефект, запазващ се почти 4 месеца след спирането им.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ: Ю.И. на 14г., с атопичен дерматит още от кърмаческа възраст, почти без ремисии, като преди около 3-4год. биопсично доказано и генетично заболяване Еритрокератодермия. Многократно влючвани системни и локални препарати за лечение, кортикостероиди, антибиотици, антиалергични, Тигазон, който не понесла, балнеолечение, диета. Почти през всичките години и съпътстващ Атопичен конюнктивит, проследяван и лекуван от офталмолог. От 1 месец на лечение с GUNA- IFN-гама и GUNA IL-12 – 2х20 капки дневно с много добър начален ефект.

Псориазисът също има много непредвидим клиничен ход и в даден етап от болестта могат да превалират кожните, а в друг ставните оплаквания дори до инвалидизация или метаболитни нарушения, съдови промени. Невинаги пациентите са подходящи за лечение с новите биологични средства, отпускащи се само с комисия и протокол, след необходимите консултации и изследвания или имащи придружаващи болести, които са противопоказание за лечение с Метотрексат и биологични препарати. Понякога просто пациентите са обезнадеждени от липсата на ефект от локални средства и се опасяват от приложение на вътрешни лекарства. Именно за такава категория пациенти са насочени GUNA Нискодозирани цитокини, действащи имунологично, с безопасен профил, без нежелани странични реакции, с такава продължителност, каквато е необходима за овладяване на заболявнето в дългорочен план, финансово достъпно и лесно за приложение. От моята практика ще споделя приложение на комбинацията GUNA IL-4, GUNA IL-10 и GUNA Anti-IL-1 в доза 2 пъти по 20 капки дневно от 3-те флакона при пациентка с Псориазис – палмоплантарна форма, съчетана и със ставни болки. Препоръча се курс от 6 месеца, одобрен и от консултацията с ревматолог.

 

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ: В.Г. на 50 г., с оплаквания от ставни болки от около 15 год., лекувани предимно от невролог. От 4-5 год. с добавяне на кожни проблеми по длани и ходила с мехури с гноевидно съдържимо и сърбеж, по повод, на които многократно лекувана с локални средства. Консултирана с ревматолог за засиления ставен синдром. На 20 ден без нови мехурии и чувствително подобрение на клониката, без сърбеж.

При витилиго има наличие на зони по кожата с липсващ пигмент, които могат да бъдат по-ясно козметично видими през летния сезон, когато слънцето прави по-чувствителна бялата кожа. Понякога има фамилна предразположеност за това заболяване, отключване от стресови моменти, съчетание с други автоимунни болести – най-често заболявания на щитовидна жлеза, алопеция ареата (огнищно отпадане на коса) и други. Има пациенти само с единични бели участъци, които не търпят динамика на увеличаване или обратно развитие с години. В други случаи започва още в детска възраст и може агресивно да ангажира почти цялото тяло, крайници, лице, клепачи, около устата, гениталии, пръсти на ръцете и показва резистентност на каквото и да се приложи като метод на лечение. Комбинацията на GUNA нискодозирани цитокини при витилиго има ефект при приложение най-малко 6-9 месеца в доза 2 пъти дневно по 20 капки от 4-те флакона GUNA IL-4, GUNA IL-10, GUNA Anti- IL-1, GUNA FGF.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ: А.Ш. на 44год. от 1 год. с бяла плакатна зона на кожата на корема, която се увеличава. Без фамилност. Насочи се за стандартна комбинация от GUNA Нискодозирани цитокини за 6мес., като се отчете много добър начален ефект на 1-ви месец от стартиране на терапията.

От споделените наблюдения по време на лечението, клиничния опит и проучвания, може да се направи заключение, че GUNA Нискодозирани цитокини са иновативна терапия при пациенти, на които е противопоказно прилагане на традиционни, конвенционални средства за лечение, дори могат да бъдат единственото възможно патогенетично лечение. Нискодозираните цитокини избягват нежелани странични ефекти, използват се в дългосрочен план, финансово са достъпни, лесно се прилагат, имат противодействие на възпалението, модулират равновсието между клетъчния и хуморалния имунитет и така повлияват симптомите при автоимунни заболявания.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари