БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Маноела Калайджиева: Защо трябва да лекуваме ортодонтските проблеми на децата навреме?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Маноела Калайджиева е част от екипа на Дентална клиника К- Дент и преподавател към Катедрата по Ортдонтия на Факултета по Дентална Медицина, гр. Пловдив.

Искате детето ви да има правилно подредени зъби, да се усмихва без притеснение и да говори без да фъфли? Тогава направете навреме консултация с ортодонт!

Времето е всичко, когато става въпрос за правилна захапка. Тя е важна не само за красиво подредените зъби, но и за здравето на венците, за говора и за общия изглед на лицето.

Макар зъбките на децата ни да изглеждат привидно прави, може да има проблем, невидим за родителите, който само специалист-ортодонт може да установи чрез специални измервания. Най-често няма достатъчно място за новопоникващите постоянни зъбки във все още малките детски челюсти. Много е важно също как се срещат горни и долни зъби.

Затова навременния преглед при ортодонт ще ви спести много бъдещи тревоги.

Американската асоциация на ортодонтите (ААО) препоръчва първата консултация с ортодонт да е на 7-8 годишна възраст. Тогава може да се оцени положението на новите зъби, на развитието на челюстите и да се прецени бъдещата захапка.

След първия преглед е възможно:

  1. Да не се налага никакво лечение;
  2. Да се налага периодично проследяване, докато зъбите и челюстите растат;
  3. Да се налага ортодонтско лечение.

Във възрастта около 8 години е важно да се следи пробива на постоянните зъби. Най-застрашени от неправилно поникване са кучешките зъби, които могат да останат изцяло в костта, а също и да поникнат в небцето или над другите зъби.

Целта на ранното лечение е да се пресече развиващ се проблем, да се отстрани причината, да се насочи растежа на челюстите и зъбите правилно и да се осигури място за пробива на всички постоянни зъби.

С навременната намеса на ортодонта се постигат резултати, които са невъзможни след като челюстите спрат да растат. За ортодонта е по-лесно да коригира проблема докато има потенциал за преоформяне на челюстния и зъбен растеж.

След ранна фаза на лечение, която обикновено е с апарат (т. нар. скоби) е възможно да се наложи допълнителна втора фаза, след като всички постоянни зъби са пробили. Но подготовката на челюстите в първата фаза съкращава втората и е предпоставка за прецизно подреждане и балансирана захапка.

При деца с по-леки проблеми първичното лечение с апаратче е достатъчно и не се налага втора фаза на лечение.  

Родителите незабавно трябва да се отнесат към ортодонт, ако забележат че:

  1. Долните зъби покриват горните;
  2. Има изместване на челюстта на една страна;
  3. Много голямо пространство между зъбите;
  4. Струпване на зъби един върху друг;
  5. Смучене на палец;
  6. Дишане през устата;
  7. Ако млечния зъб е паднал отдавна, а постоянният не пробива дълго време.

В периода на смяна на млечни зъби с постоянни лечението се извършва по няколко начина. Прилагат се различни видове скоби. Съществуват и фабрични шини (тренери) изработени от специален, мек силикон. Много често неправилната захапка или вредни навици налагат консултация със специалист логопед, който може да назначи упражнения за мускулите с цел постигане на оптимални резултати и подсилване ефекта на ортодонтския апарат.

Тъй като децата се различават както по отношение на физиологичното развитие, така и по отношение на нуждите от лечение, целта на ортодонта е да осигури на всеки пациент най-подходящото лечение в най-подходящото време.

Не по-маловажно е и самочувствието, което идва с красивата усмивка. Понякога децата започват да не искат да показват зъбите си, когато говорят или се усмихват, и стават деца, които не могат да спрат да се усмихват, когато лечението им приключи!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари