БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как и с какво да измерваме температурата при деца?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Телесната температура е важен „маркер“ за здравословното състояние на човека, индикатор дали всички процеси са нормални и дали има възпалителни процеси, заболявания или нарушения. Повишената телесна температура често може да служи като сигнал за начало на заболяване, така че контролът на стойностите на телесната температура е важен и необходим. Това важи особено за новородени и малки деца, които все още не могат да кажат на родителите си как се чувстват.

Повишената температура при дете може да е признак на следните състояния:

  • вирусна инфекция
  • ротавирусна инфекция
  • бактериална инфекция (като възпалено гърло или пневмония)
  • възпалителен процес в тялото
  • нарушения на ендокринната система.

Освен това, температурата на детето може да се повиши в отговор на прегряване на тялото, никнене на зъби, да бъде реакция на ваксинация или силно превъзбуждане на нервната система. Родителите трябва да оценят състоянието на детето като цяло, дали има допълнителни симптоми на определено заболяване. Освен това е важно да запомните, че преносът на топлина при деца на различна възраст е различен. Бебетата до една година все още само развиват терморегулацията на тялото си, така че показанията от 36,3 до 37,4 градуса се считат за нормални. Консултирайте се с вашия педиатър за долната и горната граница на температурата конкретно за възрастта на вашето дете.

Измерване на температурата при деца: как правилно да го направим?

Температурата на тялото на детето трябва да се измерва между храненията и не по-рано от един час след активно физическо натоварване. Ако детето плаче или крещи, е необходимо, ако е възможно, първо да се успокои и едва след това да се извърши измерването. Неправилно е да се измери температурата на детето веднага след разходка навън в студено или горещо време. Също така не забравяйте, че термометърът трябва да бъде темпериран: внесете го в стаята, където е детето и направете измерването 30-35 минути след това.

През периода на заболяване температурата се измерва най-малко 3 пъти на ден – сутрин, вечер (17 – 18 часа) и преди лягане. В острия период на заболяване температурата се измерва постоянно (на всеки 2-3 часа или по-често, ако има висока динамика), докато състоянието на детето се нормализира.

Къде да измерим температурата на детето?

Измерването на температурата при малки деца се извършва в подмишницата, в ухото, на челото, в устата или в ректума. При по-големи деца температурата се измерва най-често в подмишницата или на челото.

Най-надеждната телесна температура при бебета до 3 месеца се показва чрез метода на измерване в ректума (нормалната стойност е до 38 градуса). Това се дължи на факта, че на тази възраст децата имат висока скорост на метаболизма, малко количество енергия за поддържане на постоянна телесна температура, несъвършена терморегулация – бебетата бързо стават студени или прегряват. Този метод обаче, може да бъде травматичен, ако родителите не знаят как да използват ректални термометри. Затова телесната температура на бебетата се измерва и с безконтактни термометри на челото.

Видове термометри за измерване на температурата при деца:

  • електронните термометри са устройства със сензор, който реагира на температурни промени. С такива устройства температурата се измерва в подмишницата, в ректума или в устата, тъй като устройството изисква близък контакт с тялото. Предимството на такива устройства е ниската им цена, недостатъкът е дългото време за измерване (поне 5 минути) и необходимостта от постоянен непрекъснат „контакт“ с тялото. Тези термометри не са много подходящи за измерване на температурата на малко дете, тъй като е трудно да „убедите“ бебето да прекара 5-7 минути спокойно, особено когато бебето е болно, не се чувства добре и капризничи.
  • инфрачервените термометри са устройства, които с помощта на сензор „четат“ топлинното излъчване на тялото и го преобразуват в градуси. Основното предимство на всички устройства от този тип е скоростта на измерване: отнема само 1-2 секунди. Сред недостатъците могат да се разграничат следните: грешка при измерване от 1-2 деления, по-висока цена в сравнение с други видове термометри, необходимостта от изучаване на инструкциите и правилата за измерване на температурата с този тип инструмент. Има два вида инфрачервени термометри – контактни (измерванията се правят при контакт с кожата на детето) и безконтактни (измерванията се правят на разстояние няколко сантиметра от повърхността на кожата на детето).

Най-удобните и безопасни за измерване на температурата при деца са инфрачервените термометри. AGU разполага както с безконтактни инфрачервени термометри, така и с контактни, всеки модел, от които има редица предимства.

Безконтактен термометър AGU Giraffe. Този термометър отчита температурата, без да докосвате детето, като измерването отнема 1 секунда. Устройството е лесно за използване. Този термометър е много удобен за измерване на температурата на спящо бебе, удобно и безопасно. Измерването на температурата се извършва на челото на детето. С този термометър можете да измерите и температурата на околната среда, водата за къпане (без да го потапяте) или млякото в бутилката. И то само с натискане на един бутон.

Контактни термометри (всички устройства позволяват измерване както на челото, така и в ухото):

AGU Brainy е устройство, всяко измерване, с което се съхранява в специално AGU приложение на вашия смартфон. Това е много удобно, тъй като е лесно да предоставите информацията на лекуващия педиатър. Можете също така сами да проследите динамиката на температурата, да оцените реакцията на детето към антипиретиците. Време за измерване с такъв термометър – 1 секунда.

AGU Eaglet е термометър, който позволява измерване на чело и в ухо за 1-2- секунди. Освен основната си функция може да се използва и като часовник. Устройството показва температурата на околната среда.

Контролът на температурата при децата е важен процес, който не може да бъде пренебрегнат. Изберете качествени и безопасни уреди, защото от това зависи здравето на вашето дете!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари