БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Милена Александрова: Наднорменото тегло влошава качеството на живот

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (8 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Д-р Милена Александрова е специалист гастроентеролог с 10-годишен опит и активна работа в тази област на медицината. Интересите й са свързани с всички аспекти на специалността, а именно диагностика, лечение на горния и долния гастроентерологичен тракт, чернодробните и жлъчно-панкреасни заболявания. Участвала е в множество национални и международни конгреси, научни форуми и специализации по специалността.

_________

Д-р Александрова, днес ще говорим за затлъстяването, което е хронично заболяване. Разбират ли обаче пациентите за връзката между излишните килограми и гастроентерологичните състояния? Обичайно с каква симптоматика идват при Вас, като специалист-гастроентеролог хората със затлъстяване и наднормено тегло?

По мои наблюдения пациентите с наднормено тегло най-често посещават гастроентеролог по повод симптоми породени от жлъчно-каменна болест, гастроезофагеален рефлукс и неалкохолната стеатозна чернодробна болест, генезата на които е пряко свързана с наднорменото тегло. Най-често споделят за неспецифични оплаквания като отпадналост и лесна уморяемост. Обикновено се наблюдават отклонения в лабораторните изследвания, а именно завишени стойности на кръвна захар на гладно, холестерол, триглицериди и чернодробни ензими.

Намаляването на теглото важна част ли е от лечението на тези гастроентерологични състояния?

Загубата на тегло е есенциално, защото води до снижаване риска от развитие на диабет тип II, стеатозна чернодробна болест, сърдечно-съдови, онкологични и други свързани заболявания. При тези пациенти по-висшата цел е поддържане на оптимално тегло дълго време. Пациентите трябва да знаят, че затлъстяването е хронично заболяване и изисква теглото да бъде поддържано цял живот.

Пациентите склонни ли са да приемат затлъстяването като една от причините, довела до гастроентерологични заболявания? И възприемат ли сериозно необходимостта от загуба на тегло?

Обикновено наднорменото тегло влошава качеството на живот на тези пациенти, поради което е много важно, освен медицински грижи, да получават и психологическа подкрепа – да им бъдат разяснени рисковете и последствията от затлъстяването, както и начините да се преборят с наднорменото тегло.

Последните изследвания показват, че причините за затлъстяването са комплексни – генeтични, начин на живот, други здравословни проблеми. Много често обаче се счита, че единствено диетата и липсата на воля водят до натрупване на излишно тегло. Моля, разкажете на нашите читатели защо трупаме килограми?

Затлъстяването се развива на базата на хроничен енергиен дисбаланс и се поддържа чрез непрекъснато увеличаващ се енергиен прием, който е необходим за да се поддържат по-високите енергийни нужди при хората с наднормено тегло. С други думи, пациентите приемат по-високо енергийни храни, увеличават размера на порциите при хранене, имат ниска физическа активност, застоял начин на живот. От гастроентерологична гледна точка се счита, че чревните хормони комуникират с центрове в мозъка, които контролират апетите, така наречената ос „черво-мозък“.

Какви препоръки обичайно давате на хората със затлъстяване и наднормено тегло?

Като начало да започнат със спазването на подходящ диетичен режим, а именно увеличена консумация на зеленчуци, бобови, лещени, зърнени храни и нискомаслените млечни продукти, както и прием на морска храна. Уместно е да се намали размера на порциите, да се избягват междинните закуски, да не се пропускат основни хранения и да се избягва хапване през нощта. Хранителният режим би следвало да се съчетае с подходяща физическа активност, като се препоръчва поне 150мин. спорт седмично, предимно аеробни тренировки, като при понижаване на теглото може да се пристъпи към комбинирнето им с тренировки за генериране на мускулна маса.

Как иновациите в медицината могат да подпомогнат пациентите в тяхната битка с килограмите?

При хората със затлъстяване (ИТМ ≥30 кг/м2), както и при тези с ИТМ ≥27 кг/ми с поне едно придружаващо заболяване като хипертония, дислипидемия, обструктивна сънна апнея и др., според международните препоръки, освен общите мерки е необходимо да се започне и медикаментозно лечение. За щастие от 2014-2015 година в световен мащаб разполагаме с нов вид медикаменти, които успешно ни помагат в комплексното лечение на затлъстяването. Някои медикаменти увеличават чувството за ситост и намаляват чувството за глад, благоприятно повлияват редица сърдечно-съдови рискови фактори като повишени нива на кръвното налягане и липидите и др., и намаляват риска от поява на захарен диабет тип II. Терапията се понася добре и страничните ефекти са бързопреходни.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари