БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Черен дроб – как да му помогнем да бъде здрав

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...
rpt

маг. фарм. Христо Кралев

АПТЕКА 36.6 УЕСТ ПАРК

Маг. фарм. Христо Кралев е завършил фармация в Медицински Университет-Пловдив. Притежава близо 10–годишен опит в практикуването на специалността. Преминал сертифицирани курсове по Шуслерова терапия.

____________________________________________

Черният дроб е най-големият и най-комплексният орган след кожата, морфологично и функционално. Представлява орган с мека консистенция с тъмнокафяв цвят. При кърмачета цветът му е с жълтеникав оттенък. Теглото му е около 2,5% от общото телесно тегло, но големината и масата му показват съществени възрастови различия. По форма той е плосък, асиметричен орган, който лежи непосредствено под диафрагмата при човека. Разположен е в дясната горна или предна област на корема.

Основните функции на черния дроб са:

– Храносмилателна функция. Чрез образуваната в него жлъчка, черният дроб спомага за емулгирането, разграждането и резорбцията на мазнините от храната в червата, както и за резорбцията на мастно-разтворимите витамини (А, Е, D и К).

– Метаболитна функция. Черният дроб е „главната лаборатория” на организма. Чрез многобройните ензимни системи във всички чернодробни клетки, той активно участва в обмяната на веществата в организма. Регулира метаболизма на белтъци, въглехидрати и мазнини. Черният дроб участва и в регулацията на обмяната и на минералите и електролитите в организма.

– Терморегулаторна функция. Посредством интензивните метаболитни процеси, черният дроб генерира значително количество топлина. Тази топлина чрез кръвообращението се разпределя до всички части на тялото.

– Хемолитична функция. В черния дроб се разрушават остарелите кръвни клетки (еритроцити, левкоцити и тромбоцити).

– Детоксикираща. Чрез многобройните си ензими, черният дроб обезврежда много токсини от храната и различните напитки като по този начин предпазва организма от вредното им действие.

– Черният дроб е резервоар за кръв. В него се произвеждат различни белтъци и ензими, играещи основна роля в кръвосъсирването.

Класическите признаци на увреждане на черния дроб биват:

– Светли изпражнения. Дължи се на липсата на пигмент, който се появява в резултат на разграждането на билирубина.

– Потъмняване на урината. Дължи се на наличието на билирубин в урината.

– Натрупване на билирубин под кожата. Причинява се силен сърбеж.

– Подуване на корема, глезените и стъпалата. Дължи се на невъзможността на черния дроб да произвежда албумин.

– Прекомерна умора. Възниква в резултат на общата загуба на хранителни вещества, минерали и витамини.

– Кръвоизливи. Черният дроб продуцира вещества, които участват при кръвосъсирването. В резултат на увреждането на органа те не се произвеждат и количеството в кръвта е намалено.

Сред най-често срещаните заболявания на черния дроб са:

– Инфекциозни заболявания. Това са вирусния хепатит А, B, C, инфекция с вируса на Епщайн-Бар, инфекциозна мононуклеоза, Лептоспироза и други.

– Чернодробна цироза. При хронично или остро масивно увреждане на черния дроб, водещо до некроза (загиване) на голям брой чернодробни клетки, постепенно се разраства съединителна тъкан на мястото на увредите. Жизнеспособните чернодробни клетки започват интензивно да се делят и по този начин заедно със съединителната тъкан деформират и втвърдяват черния дроб, нарушавайки функциите му. Основната причина за чернодробната цироза е алкохолизмът.

– Рак на черния дроб. Тежко заболяване с лоша прогноза и висока смъртност. Сред причините за възникването му са чернодробната цироза вследствие на, вирусни хепатити В и С, системна злоупотреба с алкохол, контакт с някои канцерогенни и други вредни за организма вещества.

– Хемангиоми на черния дроб. Представляват доброкачествени тумори с произход от кръвоносните съдове. Обикновено са с добра прогноза и не изискват лечение.

-Чернодробната стеатоза е често срещано състояние на натрупване на мазнини в черния дроб. То е обратимо, но в някои случаи може да прогресира и да възникнат усложнения като цироза и фиброза. В зависимост от причината и степента на натрупване, мастната промяна може да бъде лека и обратима или тежка, което води до необратимо увреждане на клетките и клетъчна смърт. Чернодробната стеатоза възниква, когато отлагането на мазнини в чернодробните клетки (хепатоцитите) е над 5% от теглото на черния дроб.

Омазненият черен дроб се причинява от нарушения в липидния метаболизъм в черния дроб, причинени от различни етиологични фактори:

– Прекомерна консумация на храни и напитки, съдържащи мазнини и захари;

– Недостатъчно движение (упражняване);

– Натрупване на повече телесни мазнини отколкото е нормално или здравословно;

– Наличието на диабет (състояние, при което организма не е в състояние да обработва или контролира захарта);

– Продължителна прекомерна консумация на алкохол;

– Наличие на определен щам или генотип на хепатит С – генотип 3.

Диета при затлъстял черен дроб

Един от най-важните фактори за възстановяване здравето на черния дроб е намаляването на телесното тегло, което може да се постигне с промени в начина на хранене и увеличаване на физическата активност. В много случаи отслабването води до бърз ефект – с намаляване на общото тегло се понижава и затлъстяването на черния дроб. Средиземноморската диета е отлично решение за хора с омазнен черен дроб, тъй като комбинира видовете храни, спомагащи за намаляване на мазнините в черния дроб, а именно: полезни мастни киселини, антиоксиданти и сложни въглехидрати.

Основни храни при средиземноморска диета са риба и морски дарове, плодове и зеленчуци, ядки, зехтин и бобови растения.

Храни и напитки, които трябва да изключите от менюто си, ако страдате от затлъстял черен дроб са месо от домашни птици (с изключение на постното бяло месо), пълномаслено сирене, кисело мляко (с изключение на нискомасленото), червени меса, печени и пържени храни, приготвени с палмови или кокосови мазнини, захарни продукти като бонбони, безалкохолни напитки и други продукти с добавена захар, включително царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, твърд алкохол и бира.


Витамин B при ранна фаза на увреден черен дроб

Установено е, че витамин B12 и витамин B9 (фолиева киселина) могат да повлияят много добре функциите на органа. Особено отчетливо може да се прояви тяхното действие при хора с чернодробно увреждане или със стеатоза (омазнен черен дроб).


Витамин С за превенция на прекомерното омазняване на черния дроб

Витамин C е мощен антиоксидант. Той участва пряко в неутрализирането на високореактивни. Те повишават оксидативния стрес в клетките и е доказано, че може да допринесе за развитието или задълбочаването на остри или хронични чернодробни проблеми.

Но витамин C е сред най-полезните витамини за черния дроб и поради още една съществена причина. Той може да допринесе за профилактика на стеатозата. Приемът на достатъчно витамин C може успешно да намали риска от стеатоза.


Витамин D като антифиброзно средство

Това е друг ключов витамин за черния дроб, по отношение превенцията на възпалителните чернодробни заболявания. Дефицитът на витамин D се свързва с повишен риск от стеатоза, а приемът на препоръчителните дози от витамина може значително да намали тежестта на това чернодробно заболяване. Освен това е установено, че витамин D може да упражни антифиброзен и антипролиферативен ефект. Така може да възпрепятства деленето на клетките на съединителната тъкан в черния дроб и да предпази от формирането на фиброзни структури.


Витамин Е срещу възпалителни заболявания на черния дроб

Витамин Е е друг мощен природен антиоксидант. Установено е, че приемът на оптимални количества от него може да помогне за неутрализиране на възпалителните процеси в черния дроб. Освен това може да намали отлагането на липиди и да противодейства на прекомерното му омазняване.


Cилимapин e aĸтивeн ĸoмплeĸc oт флaвoнoлигнaни, пoлyчeн oт люcпи нa ceмeнa oт бял тpън (Ѕіlуbum mаrіаnum). Cъдъpжaниeтo нa cилимapин в cypoвинaтa вapиpa oт 1,5 дo 3,05%. Cилимapинът e нepaзтвopим във вoдa, ĸoeтo нaмaлявa нeгoвaтa биoнaличнocт. 23-47% oт пpиeтaтa дoзa ce aбcopбиpa в чepвaтa.

Cилимapинът e извecтeн пpeдимнo cъc cвoя xeпaтoпpoтeĸтивeн eфeĸт: тoй имa зaщитeн и peгeнepиpaщ eфeĸт въpxy чepнoдpoбнитe ĸлeтĸи. Toвa ce cлyчвa блaгoдapeниe нa cтaбилизиpaнeтo и yплътнявaнeтo нa мeмбpaнитe нa xeпaтoцититe, ĸoeтo ги пpeдпaзвa oт пpoниĸвaнe нa тoĸcини във вътpeшнocттa им. B дoпълнeниe, cилимapинът имa cилни aнтиoĸcидaнтни cвoйcтвa, т.e. нaмaлявa ĸoличecтвoтo cвoбoдни ĸиcлopoдни paдиĸaли и пoддъpжa виcoĸa ĸoнцeнтpaция нa глyтaтиoн в чepнoдpoбнитe ĸлeтĸи. Tъй ĸaтo влияe въpxy cинтeзa нa PHK и ДHK, тoй ocигypявa peгeнepaция нa чepния дpoб чpeз yвeличaвaнe нa cĸopocттa нa биocинтeзa нa пpoтeини в нeгoвитe ĸлeтĸи. Cилимapинът имa пpoтивoвъзпaлитeлни cвoйcтвa и зaбaвя пpoцeca нa фибpoзa нa чepния дpoб.

Профилактиката и лечението на компрометирания черен дроб започва на първо място с промяната на начина на живот и премахването на вредните навици, които сме изградили в ежедневието си.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари