БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Стрес, високо кръвно налягане и как да се справим с тях

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Днес, водейки забързан начин на живот, препълнен с ангажименти на работното място и у дома, много често усещаме умора. Нямаме време да се наспим добре, да се поглезим и погрижим за себе си. Обикновено догонваме събитията и не успяваме да живеем в спокойствие и хармония. Но трябва да се замислим за това как стреса от начина на живот влияе върху тялото ни.

Стресът може да доведе до скок на кръвното ни налягане.

По време на стрес тялото ни освобождава вълна от хормони. Тези хормони карат сърцето ни да бие по-бързо и кръвоносните съдове да се стесняват. Тези действия повишават кръвното налягане за известно време. Стресът сам по себе си не причинява дългосрочно високо кръвно налягане. Но реагирането на стрес по нездравословен начин може да повиши кръвното налягане и риска от инфаркт и инсулт.

Когато става въпрос за предотвратяване и лечение на високо кръвно налягане, една често пренебрегвана стратегия е управлението на стреса. Ако често се чувствате напрегнати и на ръба, опитайте тези седем начина за намаляване на стреса:

  1. Наспете се. Неадекватният или некачественият сън може да повлияе негативно на настроението ви, умствената бдителност, нивото на енергия и физическото здраве.
  2. Научете техники за релаксация. Медитацията, прогресивната мускулна релаксация, насочваните образи, упражненията за дълбоко дишане и йога са мощни техники за релаксация и прогонват стреса.
  3. Поговорете с други хора, които са в същото положение. Споделяйте.
  4. Усъвършенствайте уменията си за управление на времето. Колкото по-ефективно можете да жонглирате между работата и семейните изисквания, толкова по-ниско е нивото на стрес.
  5. Опитайте се да разрешавате стресовите ситуации, ако можете. Не позволявайте на стресовите ситуации да се натрупват. Провеждайте семейни сесии за решаване на проблеми и използвайте умения за преговори у дома и на работа.
  6. Грижете се за себе си. Поглезете се с масаж. Насладете се наистина на изживяване: например яжте бавно и се съсредоточете върху вкуса и усещанията на всяка хапка. Разходете се или подремнете…. Или слушайте любимата си музика…
  7. Помолете за помощ. Не се страхувайте да поискате помощ от вашия съпруг/а или приятели. Ако стресът и безпокойството продължават, говорете с вашия лекар.

Заедно с тези начини за намаляване на стреса, добавете здравословен начин на живот – поддържане на здравословно тегло, отказ от тютюнопушене, редовни упражнения и диета, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини.

Контролирайте кръвното си налягане. Ефективен начин за контрол на кръвното налягане е измерването му в домашни условия. Изберете апарат за кръвно налягане на Микролайф BP B3 AFIB. Това е модел с технология за откриване на аритмията предсърдно мъждене по време на измерване на кръвното налягане у дома. Друг начин тази аритмия да бъде открита е чрез ЕКГ и посещение при лекар. BP B3 AFIB е клинично валидиран и тестван върху специфични групи пациенти, следователно осигурява точни измервания на кръвното налягане за всички.

Редовният скрининг у дома с помощта на апарат за кръвно налягане Microlife с технология AFIB sens е добър инструмент за контрол на стреса и е силно препоръчителен за значително намаляване на риска от получаване на инсулт или инфаркт.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари