БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Важните вещества в помощ на опорно-двигателния апарат – Д-р Момчил Георгиев, ортопед

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Бихте ли се представили?

Казвам се д-р Момчил Георгиев и съм специалист по Ортопедия и Травматология. Имам дългогодишна практика и опит в лечението на остри и хронични заболявания на костно-ставната система. Практикувам в гр. Варна, Медицински Център „Хелиос“.

Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите – разнообразни като възраст и проблеми, които имат. Бихте ли ни разказали повече за тях?

С напредване на възрастта оплакванията са най-често свързани с опорно-двигателния апарат: дегенеративни заболявания на ставите, а също така и възпалително-ставни заболявания от различен характер.

При младите и активно спортуващи хора има редица позитиви върху правилното функциониране и издръжливостта на опорно–двигателния апарат, но в тази група пациенти рискът от спортна травма е много по-висок. А и младите хора рядко се замислят за ставите си, докато не настъпи проблем. Именно заради това, грижата за ставите при активно спортуващите е наистина важна с цел превенция. Тук важи правилото, че колкото по-навременна е профилактиката, толкова ефектът ще е по-осезаем.

Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си/млади спортуващи, средна възраст с начални ставни увреждания, възрастни пациенти, свързани с грижата за ставите?

Ставното здраве е от изключително значение. За да бъдем подвижни, жизнени и енергични на всяка възраст, са нужни здрави стави и функционален ставен хрущял. Спортът е отлично средство да се поддържат ставите, които нямат собствено кръвообращение и изискват двигателна активност. Важна стъпка е и намаляването на наднорменото тегло, тъй като то създава компресия и ускорява процеса на износване на ставнияхрущял. Затова аз винаги съветвам своите пациенти да редуцират излишните килограми, да се придържат към рационално хранене, което им осигурява и отлична ставна профилактика. Препоръчвам и предпазване на ставите от тежки едностранни натоварвания, това важи в пълна сила за увредени вече стави, но и като превантивна мярка. Най–общо казано препоръчвам движение, но без силно претоварване.

Въпреки грижата за ставите, с напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на продукти, които доставят важни за опорно-двигателния апарат хранителни вещества. Колагенът е отговорен за здравината, подвижността и еластичността на ставите, също така и за нормалното състояние на костите, нормалната функция на кръвоносните съдове и мускулите. Моят избор за препоръка е Допелхерц® систем Колаген 11 000. Причината е съдържанието на висока доза прекурсори на собствени протеини във форма и вид за лесно утилизиране в организма.

Какви продукти за профилактика препоръчвате, когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях?

При някои пациенти самостоятелният прием на колаген, витамини и микроелементи, глюкозамин и хондроитин  е напълно достатъчен за подобряване качеството на живот. В други случаи комбинацията с лекарствени продукти значително подобрява качеството на живот на пациентите ми. Индивидуалният подход към всеки пациент е определящ.

С какво помага приемът на колаген?

Колагенът е основен структурен протеин в тялото и основен компонент в съединителната тъкан.

Приемът на колаген помага в редица случаи, като най-важните от тях са: прекомерно натоварване на ставите поради наднормено тегло и заседнал начин на живот, зряла или напреднала възраст, проблеми при движение, скованост и дискомфорт. И още нещо много важно: редица проучвания с маркиран хидролизиран колаген доказват безспорния му ефект в ставите при млади, активно спортуващи хора.

Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират в при избора на колагенов продукт?

В българските аптеки се предлагат множество различни колагенови продукти. Компаниите в стремежа си да бъдат успешни използват различни маркетингови прийоми. Човек трудно би могъл със сигурност да знае кой продукт е най-добрият конкретно за него. Моят съвет към хората е да се обърнат към специалист, който да ги насочи към правилния избор на колагенов продукт.

Какво е мнението Ви за Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил?

Когато трябва да препоръчам на моите пациенти течен колаген, първият ми избор е Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил. Той има редица преимущества като високата доза хидролизиран колаген, 11 000 мг в един флакон, удобен прием и пълноценен състав. Колагеновите пептиди с молекулна маса 3 kDa, стимулират  производството на колаген от хондроцитите (клетките в ставния хрущял). В състава има включен и витамин С, който подпомага собствената синтеза на колаген, както и нормална функция на ставният хрущял и костите. Продукцията на витамин D в организма с напредване на възрастта намалява. Той има отношение към нормалната концентрация на калций в кръвта и поддържане на добро състояние на кости, зъби и мускули. Съдържа също така микроелементите мед и селен, а също и добавен хондроитин, който нормално се среща в човешкия хрущял, костите и кръвоносните съдове, и подпомага тяхната устойчивост. Ценна е добавката на куркума и джинджифил, които имат редица позитиви за организма и ставното здраве, както и противовъзпалително действие.

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Продуктите на Допелхерц® спечелиха доверието ми, както и си осигуриха моите препоръки, поради няколко много важни причини. Първо това е марка с над 100-годишна история. Важно и за мен, и за моите пациенти е, че продуктите са с гарантирано немско качество и отговарят на GMP стандарт (Good Manufacturing Practise или стандарт за Добра производствена практика). GMP е система от принципи и правила, които осигуряват правилното протичане на всеки етап от производствения процес, гарантирайки качествен краен продукт.

И не на последно място за мен е важно как се чувстват моите пациенти, които получават облекчение на симптомите си и съответно повишават качеството си на живот. Положителните обратни отзиви на пациентите, приемащи Допелхерц® систем Колаген 11 000, ми дават основание със спокойствие да препоръчвам отново.

Бъдете здрави и се грижете за ставите си своевременно!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари