БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Румен Маринов: Фетална ехокардиография – какво е това?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Румен Маринов

гр. София

Д-р Румен Маринов, д.м. е един от водещите Детски кардиолози и специалисти по Фетална кардиология в България. Зад гърба си има повече от 20-годишен медицински опит и множество специализации и курсове в различни центрове на Европа. Той е автор на над 100 публикации в български и чуждестранни научни списания. Д-р Маринов практикува в Национална Кардиологична болница (тел: 029211330), Болница Надежда (тел: 024417979) и МЦ – Марковс (тел: 0899130550), гр. София.

_____

Съвременната медицина позволява диагностициране на голяма част от аномалиите на плода по време на вътреутробното развитие. Най-честите вродени аномалии на човешкия вид са вродените сърдечни малформации (ВСМ). Честотата на тези вродени заболявания е висока – 8:1000 фетуса или приблизително 1:108 деца се раждат с вродени сърдечни малформации.

Част от тежките заболявания на сърцето променят хода и развитието на бременността – водят до сърдечна недостатъчност, изоставане в развитието на плода, причиняват свързани увреждания на други органи и системи, а не рядко и причиняват интраутеринна смърт и аборт. Установяването им по време на бременността става чрез фетална ехокардиография.


При феталната ехокардиография с помощта на ултразвук се изследват структурата и функцията на сърцето на плода. Изображение на сърцето се получава и при рутинното гинекологично ехографско изследване, но именно феталната ехокардиография, извършена от специалист – детски кардиолог, позволява детайлната и експертна оценка на сърцето на плода.

Рискът от вродени сърдечни малформации е по-висок при някои жени, при които се препоръчва специализирано изследване от детски кардиолог. Рискови групи са: случаи на ВСМ в семейството (родители или деца с ВСМ), нарушения в сърдечния ритъм, аномалии на други органи и системи при рутинното гинекологичното изследване, диабет, прием на медикаменти в ранната бременност, абнормна амниоцентеза, аборт или мъртво раждане. Рискът от вродени сърдечни малформации е по-голям и с напредване на възрастта на родителите. Въпреки това липса на фамилност и познати рискови фактори има при около 70% от родените с ВСМ. Затова феталната ехокардиография е желателна при всяка бременна.


Най-добре е фетална ехокардиография да се извърши около 20 гестационна седмица (между 18 и 24 г.с.) от специалист – детски кардиолог, сертифициран за фетална ехокардиография, който дава експертна оценка на сърцето на плода. Изследването се извършва в тясна взаимовръзка и непрекъснат обмен на информация със специалиста акушер-гинеколог и най-вече специалист по фетална медицина, които проследяват бременността.

Феталната ехокардиография установява структурните аномалии на сърцето (ВСМ), нарушенията в сърдечния ритъм (аритмии) и нарушенията на сърдечната функция.
Трябва да се знае, че някои сърдечни аномалии като леки клапни лезии, малки дефекти на камерната или предсърдната преграда и др. могат да не се установят пренатално.


При откриване на вродени сърдечни малформации родителите, детския кардиолог и гинеколога ще дискутират перспективите и изхода на бременността. Поякога се налагат контролни изследвания. Планирането на мястото и начина на родоразрешение е особено важно, ако предстои сърдечна операция. От последните години в световен мащаб, а и у нас се налага освен генетичното консултиране на семействата с ВСМ, на детето да се извърши и консултиране с детски сърдечен хирург.

Само тясната връзка и взаимодействие на различните специалисти в хода на наблюдението, развитието на бременността и раждането са гарант за успешен завършек на всяка бременност, а именно здравото дете – висшата и неотменима човешка ценност!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари