БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Слънчева уртикария и ухапвания от насекоми

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Лятото вече започва и въпреки променливото време навън прекарваме доста приятни моменти на открито, наслаждавайки се на топлите слънчеви лъчи. За съжаление близо 20% процента от хората страдат от така наречената слънчева алергия или слънчева уртикария под формата на ситни пъпчици, мехурчета и петна по лицето и откритите части на тялото. В едни случаи водещи са сърбежът и паренето, при други зачервяването и болката, а при трети дразненето на кожата е по-умерено.

Слънчевата алергия  представлява защитна реакция на организма към вредните слънчеви лъчи, тъй като слънцето става все по-опасно през последните години и случаите на слънчева уртикария зачестяват. Може да имате различни прояви на кожни раздразнения предизвикани от слънцето през различните сезони. Особено застрашени са бебетата и малките деца поради деликатността  на тяхната кожа.

Профилактиката се състои най-вече в предпазването на кожата от вредните УВ лъчи, чрез носенето на подходящи за сезона дрехи, шапки, слънчеви  очила, използването на  кремове с висок фактор на защита  и не на последно място неизлагане на слънце между 11 и 15 час, особено на морския бряг.

Уртикарията предизвикана от външни или вътрешни фактори е едно от най-често срещаните алергични заболявания. Освен слънчевата уртикария съществува и студова алергия предизвикана от много ниски температури или големи температурни колебания,  както и контактната уртикария , която възниква на мястото на контакта на кожата с различни агенти. Това могат да бъдат  медикаменти, серуми и ваксини , кремове ,бои за коса или перилни препарати , както и средства за поддържане на хигиената в дома.

През топлите месеци на годината зачестяват и ухапванията от насекоми : комари, пчели, оси, стършели, бълхи , докато  предизвиканите от паяците и дървениците се наблюдават целогодишно. При  изразени кожни изменения и силен сърбеж се препоръчват лекарства , които възпрепятсват развитието на възпалителна реакция на мястото на контакта със съответния алерген. При по-сериозните,  животозастрашаващи състояния се прилагат кортикостероди, а по отношение облекчаването на сърбежа, зачервяването и подуването на кожата  доказан ефект имат и антихистаминовите препарати.

Едно лекарство от тази група, което можете да намерите в най-близката Аптека 36.6 е Dermodrin® на австрийската фирма „МОНТАВИТ”. С приятната си кремообразна структура Dermodrin®  прониква в кожата  в дълбочина, облекчава сърбежа , охлажда и обезболява засегнатия участък без да оставя мазна следа.

Активната съставка е Дифенхидрамин хидрохлорид, подходящ е за възрастни и деца над 2 години и се отпуска без рецепта в аптеките.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари