БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Канарчета

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

__

Сред сладкопойните птици най-предпочитани домашни любимци са канарчетата. Сред тях има много разновидности и породи. Всеки вид се отличава от останалите както с особената си неповторима външност и оцветяване, така и с вида на перушината, фигурата и различието в песните.

Сред цветовете съществуват няколко окраски, типични за различните видове канарчета. Известни са бели, сиви, пъстри, оранжево-червеникави, светложълти, оранжеви, кафяво зелени, както и канарчета-албиноси.

Друг белег, който различава видовете, е перушината. Тя варира от гладка до къдрава. Има и видове качулати канарчета, типичен представител на които е Качулатият норвуич. При други пък главата е покрита с шапка от пера. Тя закрива почти изцяло очите и клюна на канарчето – Глостер. При къдравите канари перушината расте в различни посоки.

Ако искате да си купите канарче, трябва да се подготвите добре и да не правите импулсна покупка. Живите малки птици се нуждаят от внимание, много място и добра храна. Ето няколко съвета за отглеждане и закупуване на канарче. По този начин ще можете да предложите на новия си домашен любимец добър дом още от самото начало.

Подходящо отглеждане

Ако се отглежда правилно, продължителността на живота на канарчето е около 10-12 години. Канарите обикновено не са самотници и следователно винаги трябва да бъдат държани поне по двойки. Не е проблем за кратко време да остане само, но канарчето се чувства най-удобно като двойка или още по-добре в малка група. В рамките на групата броят на женските винаги трябва да бъде по-голям от този на мъжките. Идеалният вариант е да живеят едно мъжко заедно с няколко женски.

Дори канарчетата да живеят в голяма волиера, те ще се радват на ежедневен безплатен полет в апартамента. По този начин можете да тренирате мускулите им и крилата няма да атрофират. Преди обачe да ги пуснете да летят, уверете се, че всички прозорци са затворени и покрити. Добре е да има пердета или щори на прозорците, тъй като канарите не могат да видят стъклото на прозореца и могат сериозно да се наранят, ако летят срещу него. Също така трябва да приберете ако имате отровни растения и предмети, върху които животните могат да се наранят преди свободния полет.

Правилното оборудване

Чифт канарчета трябва да имат поне 0,5 кв.м.(100 х 50 х 50 см) пространство. Ако има група птици, клетката или волиерата трябва да са съответно по-големи. Като цяло, колкото по-голяма е клетката, толкова по-добре и по-комфортно се чувстват животните.

Също толкова важно, колкото и самата клетка, е нейното местоположение. Силните шумове могат да стряскат птиците, така че клетката не трябва да се поставя близо до телевизори и стереосистеми. Най-неподходящото място за клетката на птиците е кухнята. Тук температурите се колебаят твърде много поради готвене и последваща вентилация и може да разболеят канарчето. Най-правилно е клетката да бъде повдигната и поставена на място напълно без течение, така че птиците да се чувстват в безопасност и да не се разболяват от  течението. Канарите обичат слънцето, но се нуждаят и от достатъчно сянка. Специална лампа за дневна светлина може да осигури достатъчно количество светлина, особено през зимата.

Съвет: внимателно изберете местоположението на клетката преди да купите канарче. Така, че да не е нужно да го местите след това и да излагате любимците си на ненужен стрес.

В клетката трябва да имате няколко кацалки – пръчки от естествено дърво за птицата. Те служат на канарчето както за кацане, така и като място за спане. Можете лесно да се сдобиете с пръчки от: бреза, клен, върба и непръскани овощни дървета или да си закупите заедно с клетката от зоомагазина. Канарчетата обичат да се къпят и затова са особено щастливи, ако им предоставите тази възможност. Водата не трябва да е прекалено топла, за да не се повреди мастната защита на оперението. Трябва също така да сменяте водата ежедневно, така че птиците да могат да пият и от зоната за къпане.

Хранене

Основната храна за канарчетата трябва да се състои от смес от различни зърна, така че да се покрият колкото се може повече нуждите на организма от хранителни вещества. Освен това зеленият фураж е от съществено значение. Това включва треви – особено листа от глухарче, билки, зеленчуци и плодове. Уверете се, че не са пръскани, за да не навредите на птицата си с пестициди.

Съвет: Просто отглеждайте сами зеления фураж за канарчетата си. Всичко, което трябва да направите, е да посеете зърната в малки купички на перваза на прозореца. Когато растенията са високи около 10 см, можете просто да ги поставите в клетката с купичката.

Канарите също се нуждаят от песъчинки за стомаха, като помощно средство за храносмилането и купа от варовик или сепия, за да изпилват човката си и да абсорбират минерали. Преди да предложите на вашите птици купа със сепия, накиснете ги поне 24 часа във вода. В противен случай ще бъде прекалено солено и може да навреди на вашите птици. Достатъчното количество питейна вода е особено важно. Канарите се нуждаят от вода до 20% от телесното си тегло всеки ден. Дозаторите за питейна вода са най-добри, тъй като водата в дозаторите е по-малко замърсена. Въпреки това все пак трябва да сменяте водата и да почиствате дозатора всеки ден. Можете също така да добавяте витаминни капки към питейната вода няколко пъти седмично, за да осигурите оптимално канарчетата си с витамини.

Внимание: Някои храни са несъвместими с канарчетата и поради това не трябва да се хранят при никакви обстоятелства. Те включват авокадо, слива, грейпфрут, боб, всички видове зеле и сурови картофи. Както при всички животински видове, същото важи и за птиците: Остатъците от масата са табу! Солените / пикантни и сладки храни също са забранени!

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари