БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

АПТЕКИ 36.6 изпълняват електронни рецепти

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Всички АПТЕКИ 36.6 работят успешно с електронни рецепти, издадени коректно от Националната Здравно-Информационна Система (НЗИС). От януари 2021 година до сега във всичките 25 обекта от веригата са изпълнени над 500 е-рецепти. Е-документът е улеснение за пациента, тъй като не се налага посещение при личния лекар за взимане на хартиена рецепта, ако пациентът е в лечебно заведение за болнична помощ или страда от свързано с COVID-заболяване. Един път изписана, е-рецептата не може да бъде променяна или модифицирана.

Как работи е-рецептата?

Лекарите изписват и изпращат своите рецепти към НЗИС след проведен преглед, а аптеките с помощта на специален софтуер получават достъп до рецептата и могат да я изпълнят. Фармацевтите не получават информация за общото здравословно състояние на пациента! Единственото, до което имат достъп, е самата рецепта и лекарствата, предписани за лечение на съответнoто лице. За да бъде изпълнена успешно електронната рецепта пациентът трябва да представи следната информация:

  • Вариант 1: Дванадесет цифрен NRN код (национален номер на рецептата), който може да получи от лекаря при издаване на рецептата в НЗИС + ЕГН или трите имена на пациента;
  • Вариант 2:  ЕГН + дата на изписване на електронната рецепта;
  • Вариант 3: Лекарски номер на рецепта (LRN), който се генерира при издаване на рецептата от лекаря + УИН номер на лекаря + трите имена на пациента.

На е-рецепта могат да бъдат изписани всички разрешени за употреба лекарствени продукти в България. При тях няма възможност за “генерична замяна” на едно лекарство с друго от същия тип. Също така веднъж изпълнена, тя не може да бъде обслужена повторно. На този етап на е-рецепта не могат да бъдат изписани хранителни добавки, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, тъй като за тях към момента няма интегриран регистър.

Освен лекарства по лекарско предписание в АПТЕКИ 36.6 можете да откриете още разнообразние от лични предпазни средства, медицински изделия, хранителни добавки, козметика, билкови смеси и хомеопатични продукти. Всички те могат да достигнат до Вас и чрез онлайн аптека 366.BG , в която предлаганите над 12 000 артикула биват доставяни чрез куриерска услуга в рамките на 2-4 работни дни.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари