БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Шеф Силвена Роу: Трябва да намерим време за собственото си здраве

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Шеф Силвена Роу е световноизвестен селебрити шеф с над 35 годишен опит в сферата и 13 написани книги. Посветила живота си на храната и здравословното хранене, тя е един от водещите уелнес шеф готвачи в Близкия Изток. Разпозната като един от главните съдии в телевизионното предаване “Masterchef”. Единствената жена отличена в престижната класация “Power 50” за хотелиерство “Hotelier Middle East”. В Топ 10 на шеф готвачите в Близкия Изток. Съсобственик на бранда “Omnia” за местни органични продукти в Обединените Арабски Емирства. Шеф Силвена Роу е капацитет от световно ниво по темите за биохакинг и е keynote speaker на най-голямата биохакинг конференция в света: Biohacker Summit.


Какво представлява т. нар. “биохакинг”? Какви са основните му принципи?

Биохакингът е използването на различни видове техники, храни и технологии в съчетание с промяна на индивидуалните навици с цел подобряване на собствената митохондрия и на собствения метаболизъм, за да станем по-добра версия на самите себе си, по-силни, по-вибрантни, по-млади, по-могъщи и по-енергични. Централната му идея е да си моделираме нашата собствена биология. Основните му принципи включват лайфстайл промени, внимателен подбор на храната, спортуване и подлагане на различни видове процедури.

Количеството нощен сън е от изключително значение за синтеза на хормон на растежа, почистване на паметта и цялостното възстановяване на организма. Препоръчително е

всеки ден да си лягаме вечер и да ставаме сутрин по едно и също време. По този начин нашият биологичен ритъм ще е по-здравословен и ще се гарантира достатъчно количество сън за организма. Сънят е един от безплатните биохакове, но за жалост малко хора го осъзнават и спят достатъчно.

Моята експертиза е свързана с храната, която е изключително силно оръжие в биохакинга. Храната има способността наистина да хаква нашата биология по начин, който е безопасен и при който няма риск от предозиране. Освен храненето сред най-натуралните биохакове е и спортуването – прилагането на определени видове фитнес упражнения.

Подлагането на различни видове процедури трябва да е съобразено с индивидуалните особености (вкл. медицински състояния) и консултирано с медицински специалисти. Важно е всеки един да си познава тялото и какво обича, а не да се подлага на процедури, защото са модерни и полезни. Например, криотерапията (ледена терапия) е излагане на тялото в студена камера на много ниски температури, до -150 C, за интервал от 2 до 4 минути. Цели да шокира тялото и се практикува като процес хормезис – „Това, което не те убива, те прави по-силен“. Аз съм го прилагала по 3 минути, 3 минути и половина. Свиква се. Но аз имам ошипяване – след тази процедура моите шипове се възпламеняват и болките ми се обострят. Съответно тази процедура не е подходяща за мен. Аз обичам топлина и съм привърженичка на горещите сауни!

Безопасно ли е прилагането на биохакинг?

Биохакингът може да стигне до подлагането на различни видове експерименти и тестове, които са нетрадиционни и могат да бъдат в някои случаи опасни – например, клетъчна подмяна, подмяна на плазма, PRP терапии и др. Областта, свързана с достигането на дълголетие, се оказва особено иновативна и доходоносна. Затова има голям напредък в прилагането на различни техники в определени държави, в които законодателството го позволява – Мексико и Бразилия. Аз лично не се занимавам с експерименти.

Какви са потенциалните ползи от биохакинг?

Ползите от биохакинга са наистина огромни. Аз съм го изпитала върху себе си. Моята биологична възраст варира между 7 и 12 години по-млада от хронологичната ми възраст. Чрез биохакинг всеки един може реално да се подмлади и да засили биологичните си функции – да има по-добре работещи хормони, чревен тракт, метаболизъм, имунитет и т.н.

В момента в сферата на медицината най-нашумялата категория е т. нар. функционална медицина. Тя гледа не симптома, а корена на болестта и обръща особено голямо внимание на автоимунните заболявания. Функционалната медицина почти изцяло разчита на храненето, защото храненето само по себе си е страхотно силно! За жалост към днешна дата на световно ниво има много малко на брой медици, специалисти по функционална медицина – основно в САЩ и Англия. В Дубай и България не ми е известно да има такива.

За кого е подходящ биохакинга?

Биохакингът е подходящ за всекиго. Под каква форма и какво количество е въпрос на индивидуално решение и преценка. Биохакингът не цели външно разкрасяване, а вътрешно подсилване на организма. Аз правя всичко, което е по моите сили, за да поддържам биома на моето тяло здрав, силен и устойчив на външни влияния (като вируси и оксидативен стрес).

Как биохакинга се преплита със здравословното хранене? 

Аз съм световно водещият шеф-готвач по биохакинг. За мен, биохакингът е такъв вид хранене, който обръща внимание на клетъчното здраве и чиято храна е пълна с информация за различни клетки, свързани с нашето здраве. Ако се храним с кебапчета, кюфтета, пържени картофи, бял ориз и пием бира, то информацията на тази храна е минимална. Трябва да консумираме храни, които са богати на информация за нашия организъм – различни видове суперхрани, антиоксиданти, полифеноли, нутропици, нутриенти. Примери за такива храни от традиционната българска кухня са киселото мляко, киселото зеле и туршиите. Аз лично консумирам и ракоубиващи храни. Както знаете, всички носим в себе си ракови клетки – дали стоят заспали или събудени зависи от нашия стил на живот.

Хората се изгубват в множеството теории за правилната диета – фастинг, палео, кето, средиземноморска и др. Какво всъщност означава “здравословно хранене” в днешни дни?

Златното правило е какво работи за всеки един индивидуално. Както споменах по-рано, за мен студената терапия не работи, а топлата терапия (сауна и инфрачервена светлина) ми се отразява прекрасно. Жените в сравнение с мъжете сме с по-многобройни и по-комплицирани хормони. При мъжете от съществено значение е тестостерона. Докато при жените това са естрогена, тестостерона, прогестерон, DHA и др. Съответно една кето диета или един фастинг трябва да са структурирани по различен начин при мъжете и жените. Има множество доктори, които излизат с протоколи за хранене и диети. Съветът ми е хората да внимават с тяхното приложение. При мен всичко е било на принципа „опит-грешка“, за да установя кое работи за мен.

Здравословното хранене в днешни дни е хранене за собствения си биом, чревен тракт, мозък, сърце и вътрешни органи. Хранене по начин, по който всеки един знае защо и с какво. Хубаво е да се яде месо, въглехидрат, здравословна мазнина, но трябва да се знае източника им. Когато се консумира месо, то трябва да произлиза от животно, което е пасло на ливада. Месото на това свободно отглеждано животно притежава съвсем друга химическа структура – по-полезен протеин, по-добри аминокиселини (заради техните по-къси вериги), липса на добавени хормони и антибиотици. Важно е да мислим за този аспект, защото тези неща се пренасят в нашето тяло!

За мен, здравословното хранене изключва захарта. Ако страдате от инсулинова резистентност или диабет, задължително оставете захарта настрани. Ако нямате здравословен проблем със захарта като мен, може да присъства слабо в менюто – не повече от 15-20% от времето.

Кои са основоположните навици в забързаното ежедневие, които могат да подобрят значително начина на хранене? 

Всеки има някакво ежедневие, но в него трябва да намери време за собственото си здраве. Ако не намерим време за нашето здраве сега, трябва да отделим много повече време за нашата болест по-късно. А болестта ни отнема от нашите любими хора и ще ни постави в светлина, в която и ние самите не искаме да се видим. Болестта ни поставя в положение да харчим пари по доктори, процедури и т.н.

Важно е да поемем собственото си здраве в собствените си ръце чрез създаването на прости и здравословни навици сега. Например, спрете да ядете към 4-5 часа следобед и не се хранете вечер. Вечерно време лягайте да спите по-рано, към 9 часа. Ще се убедите сами, че на празен корем нощният сън е по-спокоен. Сутрин станете към 6-7 часа. И какво се получава? Един чудесен интервал на периодичен фастинг (периодично гладуване). Започнал е някакъв процес на изчистване на лошите клетки (автофагия), защото сте дали почивка на тялото. По този начин сте постигнали нещо за себе си, което не може да се купи с пари!

На английски език думата закуска „breakfast“ произлиза от думите „break“ (прекъсване) и „fast“ (постене). С други думи, прекъсване на постенето или гладуването. Ако сте от хората, които обичат да закусват, давайте. Едно прекрасно сутрешно хранене би било попара с хубав заквасен хляб, сирене и вода. Имайте предвид, че фразата „Закуската е най-важното хранене за деня“ е създадена от Kellogg’s, един от най-големите Американски производители на пакетирани зърнени закуски в света. Не препоръчвам консумацията на такъв тип закуски в кутии (cereals), които са обработена храна и обикновено съдържат не само захари, но и други непроизнесуеми съставки, които влияят негативно на нашето здраве.

Аз лично съм от типа хора, които нямат нужда да се хранят толкова рано сутрин. Ако сте здрави и силни, можете да си позволите да гладувате малко по-продължително време, разбира се след консултация с медицински специалисти и ако се чувствате добре.

Важен навик в забързаното ежедневие е да контролирате какво ядете – какво слагате във вашето тяло. Ако имате динамично ежедневие, отделете време за себе си и си пригответе предварително по домашно кутия с храна, за да можете да знаете и да контролирате с какво се храните. Така избягвате момента, когато сте гладни, в последния момент да ядете каквото има налично.

Какви образователни курсове и мероприятия организирате, свързани с храненето?

За Българската аудитория съм записала поредица от образователни видеа на тема биохакинг. Там хората могат да се запознаят с основите на биохакинга. Има също информативни въпроси и отговори. Курсът е озаглавен „Как да живеем по-дълго, а да ставаме все по-млади?“ и се предлага на символична цена към образователната платформа LeaderClass.

От септември 2024 ще бъда част от екипа на една от най-реномираните клиники по регенеративна медицина в Дубай, въпреки че не съм медицинско лице. Там ще се занимавам с нутриция за дълголетие и анти-ейджинг.

Кои са най-често допусканите грешки по време на пост? 

Всеки един пост е въпрос на воля и сила. Когато съм в Дубай по време на Рамадан, аз постя, за да уважа местните традиции. Трудно е, но дава чувство на сила, енергия, прочистване, детокс, на започване на нов цикъл на моите клетки. Когато гладуваме над 16 часа, в тялото се стартира процес на автофагия – процес на самоизчистване на т. нар. зомби клетки. При много хора, когато клетките умрат, те затлачват и не успяват да се изхвърлят сами по себе си заради начина им на живот. Абсолютно нормално е едно човешко тяло да живее до 100 години, обаче това тяло да е здраво и силно – когато биологичната възраст е по-ниска. Разбира се, не да я измерваме постоянно. Всеки един човек знае кога се чувства здрав и силен, витален, когато иска да скача, играе, гради, допринася, прогресира. Енергията е най-скъпата валута!

Постенето не е случайно въведено в толкова много религии. Най-важните неща в живота ни са натурални – независимо дали говорим за чувства или за храна. Естествената храна (а не преработената), която е създадена от Господ, е най-добрата за нашето тяло!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари