БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

МИГРЕНА – Водещи фактори, отключващи пристъп

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Мигрената е много повече от силно главоболие. За повечето хора, внезапната поява на мигренозен пристъп означава тъмна и тиха стая с хладна кърпа на главата, докато атаката не премине. Симптомите ѝ могат да нарушат качеството на живот и да направят трудни или невъзможни елементарни дейности от ежедневието.

Мигрената е често срещана сред населението и обхваща около 12-15% от хората в световен мащаб. Причините за мигренозното главоблие са разнообразни и не напълно изяснени. Генетичната предразположеност е една от тях. Четири гена се асоциират с унаследяването ѝ – ако единият и/или двамата родители имат мигрена, то вероятността за поява при детето се увеличава.

Този тип главоболие засяга три пъти повече жени отколкото мъже. Хормоналните промени, свързани с менструацията са честа причина за мигренозни пристъпи. При 75% от дамите, главоболието се случва в рамките на 48 часа преди или след началото на менструалния цикъл.

Освен наследствената предразположеност и хормоналните промени по време на менструация, менопауза и бременност, съществуват и други фактори, които могат да провокират мигренен пристъп, а именно:

  • СТРЕС

При 70% от хората страдащи от мигрена, стресът е основният виновник за провокиране на пристъп.

  •  НАРУШЕНИЯ В СЪНЯ И ПРОМЕНИ В РЕЖИМА

Връзката между мигрената и съня е неоспорима. Сънят обновява и възстановява както тялото, така и мозъка. Голяма част от мигренозните пристъпи се появяват между 4:00 и 9:00 сутринта, а при нарушение в съня, организмът е предразположен към главоболие.

  • АЛКОХОЛ

Проучванията в областта показват, че прекомерният прием на алкохол променя нивата на невротрансмитера серотонин в мозъка. Това се отразява на способността му да потиска болковите сигнали, идващи от периферната нервна система, което води и до отключване на мигренозен пристъп.

  • КОФЕИН

При част от хората с мигрена, мигренозният пристъп може да бъде провокиран след консумация на напитки, съдържащи кофеин. От съществено значение е количеството и честотата на прием.

  • КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ

Бурите, прекомерната топлина и промените в барометричното налягане са често срещани причини за отключване на мигрена.

  • ОПРЕДЕЛЕНИ ХРАНИ

Някои храни като шоколад, колбаси, млечни продукти, цитрусови плодове и други също могат да провокират главоболие.

  • ГЛАД

Пропускането на хранене може да предизвика главоболие. Причината е намаляването на концентрацията на глюкоза в кръвта (хипоглекимия).

  • ОБЕЗВОДНЯВАНЕ

Около 1/3 от хората с мигрена съобщават, че дори и най-малкият намек за дехидратация може да бъде бърз път към болка в главата.

  • СВЕТЛИНА

За много пациенти с мигрена естествената светлина е враг. Това състояние се нарича фотофобия и всъщност е един от критериите, използвани за диагностициране на мигрена.

  •  МИРИЗМА

Някои миризми могат да активират определени нервни рецептори в носните проходи, които да предизвикат мигренозен пристъп или да влошат този, който вече е започнал. Осмофобията (отвращение към миризми) е често срещан симптом на мигрена.

  • ЛЕКАРСТВА

Употребата на някои медикаменти (антидепресанти, контрацептиви, хормонално заместителна терапия и др.) също могат да причинят мигренозни пристъпи.

Мигренозните пристъпи, при всеки човек, могат да бъдат провокирани от различни фактори. За щастие съществува решение, което може да доведе до правилното им управление.Това е използването на подходящи медикаменти с бърз ефект, които да атакуват пристъпа на главоболие и да подпомогнат избягването на бъдещи атаки.

Сред най-предпочитаните молекули с доказано действие при мигрена е тази на кетопрофена, която спада към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Именно кетопрофен като кетопрофен лизинат е активната съставка в Кеталго. Благодарение на лизиновата сол под формата на саше, Кеталго има бързо начало на действие, интензивен обезболяващ ефект и добра стомашна поносимост.
Катaлго действа до 8 часа, а при постоянна болка, може да се приема до 3 сашета дневно. По този начин се постига оптимало обезболяващо действие в продължение на 24 часа.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари