БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Клиничен психолог Елена Машонова: Различните личности в социалните мрежи

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Елена Машонова е клиничен психолог в гр. Пловдив, завършила бакалавърска степен психология в University of Dundee в Шотландия и магистърска степен клинична психология в Erasmus University Rotterdam в Нидерландия. Работи в Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ като подходът ѝ интегрира емпирично изследвани методики с акцент върху когнитивно-поведенческа терапия, схема терапия и арт терапия.

Можете да се свържете с кл. психолог Елена Машонова на e-mail: egmashonova@gmail.com


Различните личности в социалните мрежи

Клиничен психолог Елена Машонова

Социалните мрежи са станали неотделима част от ежедневието ни. Какви сме ние обаче в социалните мрежи? Изследвания показват, че дългото използване на социални мрежи може да доведе до увеличаване на стреса, намаляване на самочувствието и увеличаване на чувството за социална изолация. Същевременно, социалните мрежи предоставят възможност за свързване с хора от целия свят, споделяне на идеи и подкрепа. Тази статия има за цел да разгледа различните поведения и мотивацията зад тях в социалните мрежи според петте основни личностови характеристики на петфакторния модел.

  1. Далеч от еднообразието

Отвореността към преживявания е аспект на личността, която описва степента, до която човек е отворен и готов да изпробва нови идеи, култури и опити. Обикновено личности със силно изразена отвореност към преживявания могат да бъдат импулсивни, мотивирани от желанието да преживеят нови и интересни активности. В контекста на социални мрежи такива личности обикновено проявяват интерес и любопитство към различни аспекти на виртуалния свят. Склонни са да търсят и експериментират с различни платформи, приложения и онлайн общности. Обикновено са активни в групи, посветени на изкуство, култура, технологии или научни открития. Те се вълнуват от възможността да вдъхновяват и бъдат вдъхновени от другите.

  1. Отговорност на първо място

Съвестността измерва степента на организираност и отговорност на човека във връзка с целите и задачите му. Личност с високо ниво на съвестност обикновено се държи много отговорно и внимателно в социалните мрежи. Стреми се да покаже уважение към другите, да бъде честен и открит в комуникацията си, да избягва конфликти и да се грижи за доброто на другите. При публикация за нужда от помощ на животно, човек или кауза личност с висока съвестност типично би се отзовал на помощ или инвестирал. Също така, обикновено е внимателен с това, което споделя онлайн, стремейки се да избегне неподходящо съдържание, както и да предпази личната си информация.

  1. Аз сред другите

Екстраверсията е личностна характеристика, която измерва степента на субективната енергичност около други хора, в социална обстановка. Екстравертираните личности активно търсят социални взаимодействия в онлайн пространството и се ангажират с голям брой хора. Обикновено са много активни в социалните мрежи и обичат да бъдат в центъра на вниманието. Те се радват на социалните взаимодействия и често споделят свои мисли, емоции и събития от своя живот. Голям кръг от приятели и познати в социалните мрежи е типичен за тях като са склонни да коментират и харесват публикациите на другите. Те са отворени към нови запознанства и общуване с нови хора през социалните мрежи, като се стремят да разширят своята социална мрежа. Екстравертите също така могат да използват социалните мрежи за организиране на събития и партита, както и за подкрепа на своите идеи и проекти. За разлика от отвореността към преживявания, където основния мотив е нов и различен опит от активността сама по себе си, при екстраверсията задвижващият механизъм са хората в активностите.

  1. Емоциите ме въздействат

Невротизмът е аспект, който измерва степента на емоционална стабилност на индивида пред лицето на стрес и трудности. Личности с висок невротизъм може да търсят онлайн подкрепа в социални мрежи, да са по-склонни към изразяване на негативни емоции и могат да се сблъскват с по-интензивни емоционални реакции към онлайн събития и коментари. В социалните мрежи често се стремят да получат подкрепа и утешение от другите чрез споделяне на личните си преживявания. Въпреки това, те могат да изпитват по-голяма уязвимост към негативни коментари и онлайн конфликти ги повлиява емоционално. При тази личностова характеристика основен механизъм на задвижване е емоционалната интензивност и експресия.

  1. Аз съм добър човек

Сътрудничеството е аспект, който измерва степента, до която човек е открит и готов да приема нови и различни идеи и хора като в резултат се наблюдава дружелюбност, сговорчивост и склонност към компромиси. Лицата с висока склонност към сътрудничество обикновено се държат като добри отборни играчи в социалните мрежи. Те са склонни да се ангажират в дискусии и обмен на идеи с другите, като се стремят към постигане на консенсус и сътрудничество. Те често споделят полезна информация, подкрепят и стимулират останалите и търсят онлайн пространства за насърчаване на толерантност и позитивна атмосфера.

В заключение, социалните мрежи дават възможността на различните хора да ги използват по различен начин. Тази информация е полезна, защото можем да се ориентираме ние какви сме и какви ценности имаме според поведението си в интернет. А ценностите на всеки човек са основополагащи за психичното му здраве.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари