БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Трета сливица при детето – симптоми и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (7 вота, средно: 2,57 oт 5)
Loading...

Всеки, от време на време, има болки в гърлото и понякога възпалени сливици. Въпреки това сливиците не са единствените уязвими жлези в устата ни. Фарингеалната тонзила, позната още като аденоиди  или трета сливица, разположена в носоглътката, също може да се възпали. Увеличената и възпалена трета сливица  може да затрудни дишането и да доведе до повтарящи се респираторни инфекции. 

Какво представлява третата сливица

Третата сливица е лимфна тъкан, предпазваща от вредни микроби, които преминават през носа или устата. Аденоидите също произвеждат антитела, за да помогнат на тялото ни да се бори с инфекциите. За разлика от сливиците, които лесно се виждат, като отворите устата си, аденоидите трудно се забелязват. Лекарят трябва да използва малко огледало, специален инструмент със светлина (ендоскоп) или рентгенова снимка, за да види какво е състоянието на аденоидите.

С напредване на възрастта, аденоидите стават по-малко важни, защото тялото Ви е в състояние да се бори с инфекциите по други начини. Всъщност аденоидите често намаляват след 5- или 6-годишна възраст и на практика изчезват до тийнейджърските години.

Въпреки че аденоидите помагат да се филтрират микробите от тялото, понякога те могат да да се възпалят и подуят. Това състояние се нарича аденоидит. Най-често се наблюдава при деца, но понякога засяга и възрастни. Аденоидите могат да станат толкова уголемени, че да нарушат качеството на живот на детето.

Какви са симптомите на аденоидит?

Симптомите могат да включват:

• Възпалено гърло

• Запушен нос

• Подути жлези в областта на врата

• Болки в ушите

• Чести ушни инфекции

• Проблеми с преглъщането

Когато носът е запушен, дишането през него може да бъде предизвикателство. Други симптоми на аденоидит, свързани с назална конгестия, включват:

• Дишане през устата

• Говорене с носен звук

• Трудно заспиване

• Хъркане или сънна апнея

Как се лекува аденоидит?

Аденоидитът се лекува с антибиотици. Ако Вашето дете има чести инфекции, включително ушни и синусни инфекции, антибиотиците не помагат. Ако детето Ви има проблеми с дишането, може да е необходима операция за отстраняване на аденоидите. Тази процедура се нарича аденоидектомия.

Лекарят на Вашето дете може също да препоръча сливиците да бъдат отстранени едновременно с аденоидите, тъй като аденоидитът и тонзилитът често вървят ръка за ръка. Заедно с лекарят може да обсъдите плюсовете и минусите на операцията и да определите дали процедурата е необходима.

Какво се случва по време на аденоидектомия?

Аденоидектомията се извършва от лекар, специализиран в операции на уши, нос и гърло. Пациентът се поставя под обща анестезия. Аденоидите и/ или сливиците могат да бъдат отстранени през устата, така че да не се правят допълнителни разрези, с изключение на мястото, където тъканите се отстраняват. Повечето пациенти могат да се приберат вкъщи четири или пет часа след процудерата. Лекарят може да Ви даде информация какво да очаквате въз основа на конкретните здравни нужди на Вашето дете.

Възстановяване след аденоидектомия

След операцията детето Ви може да почувства гадене, докато анестезията напълно премине. През седмицата след аденоидектомията Вашето дете може да изпита следното:

• Болки в гърлото: Гърлото може да се възпали седем до десет дни след процедурата и преглъщането може да бъде неприятно и болезнено.
• Температура: Вашето дете може да поддържа повишена температура няколко дни след операцията. Ако температурата е по-висока от 38.5 °C, се свържете с Вашия лекар. Потърсете медицинска помощ, ако треската е придружена от други симптоми като летаргия, гадене, повръщане, главоболие или схванат врат.
• Дишане през устата: Дишането през устата и хъркането могат да възникнат след операцията поради подуване в гърлото. Дишането трябва да се върне към нормалното, след като отокът намалее, обикновено 10 до 14 дни след операцията. Потърсете медицинска помощ, ако затрудненото дишане продължава след този период.
• Болка: Болки в гърлото и ушите са нормални няколко седмици след операцията. Лекарят Ви може да предпише болкоуспокояващо.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари