БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Видове предпазни маски за лице. Кога и как да ги използваме?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

В края на 2019г. в Китай се появи нов коронавирус, непознат на човечеството до този момент. От тогава той бързо се разпространи в цял свят и бе наречен SARS-CoV-2, а болестта, която причинява – COVID-19.

Докато някои хора с COVID-19 нямат ярко изразени симптоми, други могат да изпитат затруднено дишане, пневмония и дори дихателна недостатъчност. По-възрастните хора и тези със съпътстващи здравословни състояния са най-изложени на риск. Много здравни специалисти препоръчват използване на маски за лице с цел предотвратяване разпространението на вируса.

И така, ефективни ли са маските за лице и ако да, кога трябва да ги носите?

Кои са двата основни типа маски за лице?

Основните маски за лице обикновено са два типа:

• хирургическа маска
• респираторна маска N95

Хирургически маски

Хирургическите маски са маски за лице за еднократна употреба, които покриват носа, устата и брадичката. Обикновено се използват за:

• предпазване от пръски и по-големи капки;

• предотвратяване  разпространението на потенциално инфекциозни респираторни секрети от този, който носи маската към други хора.

Хирургическите маски могат да варират като дизайн и цвят, но самата маска често е плоска с правоъгълна форма с плисета (гънки). Ластици (които се закрепват зад ушите) или дълги връзки (които се вързват отзад на главата) помагат да се задържи хирургическа маска на място, докато я носите.

N95 респираторни маски

Респираторните маски N95 са по-плътно прилепващи маски към лицето. Те са наречени така, защото при правилна употреба успяват да блокират 95% от микроскопичните частици във въздуха (включително вируси и бактерии) като същевременно позволяват безпроблемно дишане през порестата обвивка.

Самата респираторна маска обикновено е с кръгла или овална форма като е проектиранa да образува плътно уплътнение към лицето. Еластичните връзки помагат да се задържи здраво за лицето. Някои видове могат да имат изпускателен клапан, който да улесни дишането и натрупването на топлина и влажност.

Респираторните маски  N95 не са едноразмерни. Ако маската не прилепва плътно към лицето ви, няма да имате ефективна защита.

Други видове маски за лице

ЗМ респираторна маска

3M респираторната маска е разновидност на респираторна маска N95 и помага за осигуряване на дихателна защита срещу определени биологични частици, пренасяни във въздуха (включително тези, генерирани от електрокоагулация, лазерна хирургия и други медицински процедури). Тя е респираторна маска за еднократна употреба. Като хирургическа маска е проектирана да е устойчива срещу пръски от кръв и други инфекциозни материали. 3М маските предлагат над 99% ефективност на бактериална филтрация и са устойчиви към течности от всякакъв вид пръски. Препоръчват се за употреба в операционни зали, клиники, отделения за туберкулоза, лаборатории, при спешни случаи или пандемия.

3М маската е направена от нетъкан материал – безкрайно малки пластмасови нишки, образуващи мрежест филтър. Този филтър може да блокира много малки частици (0,3 микрона).

Маска с филтър от активен въглен

Този вид маска съдържа филтър от активен въглен. Часта с активния въглен работи с вътрешни слоеве филтрационен материал, който улавя различни замърсители: аромати, цигарени сажди, смог, финни прахови частици, дизелови пари, формалдехид. Освен това филтрира от 50% до 95% от домакинските химикали в зависимост от веществото. Така този филтър не само абсорбира изпаренията, но и блокира алергените.

Маската с филтър от активен въглен не е предназначена за екстремна употреба, но за повечето ежедневни задачи е повече от достатъчна за филтриране на обичайното замърсяване на въздуха. Чрез различни тестове е доказано, че маската за лице с филтър от активен въглен е сравнима със стандартната маска N95 при филтриране на частици с размер 1,0 микрона и по-големи. Тази маска за лице прихваща 99-100% от частиците в този размер. Маската е подходяща и за всеки, страдащ от алергии, астма и/или MCS.

Маските с филтър от активен въглен са за многократна употреба. Текстилната част се пере с вода 60 градуса и се приглажда с ютия, а филтърът от активен въглен трябва да се сменя на всеки 10 дни.

Текстилни маски за многократна употреба

В отговор на спешната нужда от маски за лице, предлагането на текстилни предпазни маски се увеличава. При тях от ключово значение е производственият материал.  Материали, от които се правят филтрите за прахосмукачки, памучни или антимикробни материи, са най-добри за използване поради високата им способност за филтриране. Защита от микроби може да бъде възможна чрез използване на антимикробни тъкани с широк спектър на действие. При закупуването на текстилна маска се информирайте за сертификатите на материала, от който е произведена.

Някои неща, които да имате предвид, при избора на тесктилна маска:

– Адекватен размер и добро прилягане към лицето, за да покриете носа и устата напълно. Някои маски имат метална пластина в горната си част, която позволява маската да бъде пречупена плътно по формата на носа.
 
– Адекватна филтрация, за да се предотврати прехвърлянето на частици по време на дишане. Това може да се постигне чрез използване на множество слоеве от плътно изработени тъкани. На пазара се предлагат еднослойни, двуслойни, трислойни и петслойни предпазни текстилни маски.

ВАЖНО: След еднодневна употреба винаги изпирайте маската на 60 градуса или изварявайте за 10 минути в съд с гореща вода. Могат да бъдат гладени с ютия – на максимални градуси и пара.
 

Какви са стандартите?

Маските за лице спазват различни стандарти и разпоредби в зависимост от страната или географския район.

>>> Хирургическите маски се тестват в посока на издишване (отвътре навън). Тестовете отчитат ефективността на бактериалната филтрация.

В Европа те трябва да отговарят на европейския стандарт EN 14683, който има 3 нива на ефективност на бактериална филтрация (BFE1, BFE2, Type R). В САЩ те трябва да спазват стандартите ASTM, които имат три нива на защита (от нисък риск от излагане на течности до висок риск от излагане на течности).

>>> Респираторите се тестват в посока на вдишване (отвън навътре). Тестовете отчитат ефективността на филтъра и рискът от излагане на течности.

Също така в Европа маските трябва да отговарят на Европейския стандарт EN 149: 2001, който има три класа (FFP1, FFP2 и FFP3).

• FFP1 се отнася до най-малкото филтриране с аерозолна филтрация от поне 80% и изтичане във вътрешността на максимум 22%. Тази маска се използва главно като маска за прах (напр. при ремонтни дейности).
• FFP2 маските имат минимум 94% процент на филтрация и максимум 8% изтичане отвътре. Те се използват главно в строителството, селското стопанство и от здравните специалисти срещу грипни вируси. Понастоящем се използват за защита срещу коронавирус.
• FFP3 маските са най-филтриращите. С минимален процент на филтрация от 99% и максимум 2% изтичане отвътре, те предпазват от много финни частици като азбест.

Може ли носенето на маска за лице да ви предпази от коронавирус?

SARS-CoV-2 се разпространява от човек на човек чрез малки дихателни капчици. Те се генерират, когато заразен с вируса човек издиша, кашля или киха. Можете да се заразите и вие, ако вдишате тези капчици. Освен това, тези капчици могат да попаднат върху различни предмети или повърхности. Докосването на замърсен предмет или повърхност и след това докосването на очите, носа или устата също може да доведе до инфекция.

Хирургическите маски не могат да защитят срещу инфекция с SARS-CoV-2, ако сте здрави. Маската не филтрира по-малки частици аерозол. Но пък може да ви предпази от подсъзнателно докосване на устата и носа (механично пренасяне на вируса от заразени повърхности).

Носете хирургическа маска, само ако в момента сте болни или имате грипоподобни симптоми (кашлица, хрема, втрисане, температура, затруднено дишане). Тя може да намали преминаването на капки с вирус към въздуха и по този начин да предотврати заразяването на други хора. Сменяйте хирургическата си маска редовно – на всеки час. Те са за еднократна употреба и не ги използвайте повторно!

Респираторните маски N95 могат да предпазват от по-малки дихателни капчици, като тези, съдържащи SARS-CoV-2. Ако решите да ги използвате, имайте в предвид следното:

  • N95 трябва да бъдат използвани правилно. Лошото уплътнение ще понижи ефективността на респиратора.
  • Поради плътното си прилягане, N95 маските могат да станат неудобни, което затруднява носенето им за дълги периоди от време.
  • Наличността на маски N95 в световен мащаб е ограничена, поради което е изключително важно здравни работници и специалисти да имат достъп до тях с предимство.

ВАЖНО: при използването на всички видове предпазни маски: Почистете ръцете си преди да сложите предпазната си маска и след като я свалите. Почистете ръцете си, ако докоснете предната част на маската, докато я носите.

Други ефективни начини за предпазване от COVID-19

Не забравяйте, че има и други ефективни начини да се предпазите от COVID-19. Те включват:

• Често почистване на ръцете. Използвайте сапун и вода или дезинфекциращ препарат на основата на алкохол (препоръчително е съдържанието на 70% алкохол).

• Докосвайте само лицето и/или устата си с чисти ръце.

• Практикувайте социално дистанциране. Избягвайте контакт с хора, които са болни. Препоръчително е да си останете вкъщи, ако има случаи на COVID-19 във вашата общност.

• Избягвайте здрависване, прегръдки и целувки с приятели и познати.

• Стойте на 1м разстояние от други хора – на опашката в аптеката, хранителния магазин или банката.

• Дезинфекцирайте с препарат с 70% съдържание на алкохол често докосвани повърхности у дома и на работното място – мобилни телефони, клавиетури на компютри, дръжки на врати и прозорци, ключове за осветление, работни плотове и др.

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари