БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Панайотис Христу: Конюнктивит при Covid-19

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Панайотис Христу е специалист офталмолог, завършил Медицински Университет Пловдив. Член е на Българско Офталмологично Дружество и Европейското Общество по Катарактална Хирургия (ESCRS). Работи с пациенти в Очен Център “Optikhaus” в гр. Пловдив (ж.к. Тракия, бл. 45) и МБАЛ „Медлайн“.

Конюнктивитът често се споменава и като състояние на “червено око” и е еднo от водещите заболявания, които водят пациентите при офталмолозите. Това се случва, когато в конюнктивата (прозрачната мембрана, покриваща предната очна повърхност и вътрешната такава на клепачите) попаднат алергени или патологични агенти. В последствие очите придобиват червеникав-розов цвят и някой път секретират. Често тези състояния са силно заразни.

Приемаме, че вирусите отговарят за 80% от тези случаи и често преминават от само себе си. Най-честите вируси, причиняващи вирусен конюнктивит са аденовируси. Други известни причинители са Рубеола, Рубела, Херпетичния вирус, Варицела зостер вирус и други.

За съжаление обаче, вероятно има връзка между новия коронавирус, който може да се предаде чрез конюнктивата и причинява заболяването Covid-19, и конюнктивита. В тази посока към днешна дата са разгледани две проучвания, публикувани в The Journal of Medical Virology и The New England Journal of Medicine. Този вирус може да причини лек фоликулярен конюнктивит от контактни аерозоли на преносителя към конюнктивата на пациента. Счита се, че това се вижда в 1-3% от пациентите с Covid-19.

Пациенти, които проявяват симптоми на конюнктивита (парене, дискомфорт, сълзене, зачервено око) придружени с кашлица и/или затруднено дишане, e редно според протоколите на Световната Здравна Организация да посетят първо най-близката болница за помощ, свързана с новия коронавирус, вместо да посетят офталмолог.

За нас, офталмолозите, е важно да се взимат стриктни предпазни мерки от населението! Уста, нос и очи трябва да бъдат предпазени с адекватни средства като респираторна маска и предпазни очила.

Новите технологии винаги могат да бъдат от помощ, макар и в тази ситуация с ограничени възможности. Телемедицински очен преглед с помощта на телефона (видео) може да даде на офталмолога по-ясна картина за състоянито на окото и да бъде назначена адекватна терапия. Топлите компреси, прилагани на всяко око по отделно, както и овлажняващите капки без консерванти биха могли да облекчат симптомите на конюнктивит.

Запомнете – не всяко зачервено око е признак за съществуване на Covid-19 и не всеки, разаболял се от новия коронавирус ще прояви вирусен конюнктивит. Пазете себе си и Вашия офталмолог!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари