БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Грижа за детето с атопичен дерматит с Шуслерови соли

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Атопичният дерматит често започва в ранно детство и при неправилно лечение може да се превърне в хроничен проблем, дори да доведе до допълнителни усложнения. Как да го лекуваме успешно?

Атопичният дерматит е една от най-често срещаните алергични прояви, протичаща с обриви и силен сърбеж на кожата. Заболяването има комплексен характер. От една страна е обусловено от фактора наследственост, а от друга се провокира от множество външни въздействия, които нарушават белтъчния баланс в организма и внасят токсини: лекарства, ваксини, храни, козметика и др.

Атопичният дерматит обичайно започва в ранно детство (още в първите месеци на живота) и се развива като хронично заболяване с периоди на затишие и обостряне.

Как да разпознете атопичния дерматит?

  • Наличие на много суха кожа с възпалени, зачервени обриви. При кърмачетата и малките деца те засягат предимно лицето, но могат да се появяват и по скалпа, тялото, ръцете и краката.
  • При възрастните обривите се забелязват по-често по ръцете, гърба, гърдите. Засегнатите се оплакват от силен сърбеж, често разчесват засегнатите места. Поради това се отделят секрети, които засъхват и се образуват корички.
  • Влошеното състояние на епидермиса води до склонност към развитие на инфекции с причинител стафилококи, стрептококи и др.

Какви грешки в лечението е важно да избягвате?

Конвенционалната терапия на атопичния дерматит включва приложението на кортикостероидни медикаменти. В резултат на този тип лечение се потискат симптомите на заболяването, но вместо да се постигне окончателно излекуване, е възможно проблемът да се измести на друго място. Така с времето лекуваните по този начин деца може да проявят и други алергични симптоми. Възможно е дори по тази причина да се отключи сериозно тежко заболяване каквото е астмата. Кортикостероидите блокират редица естествени процеси в тялото и рушат имунитета.

 

Какви са предимствата на Шуслеровата терапия за лечение на атопичния дерматит?

  • Терапията с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) е много ефективен метод за лечение, тъй като не само успява да овладее възпалителния процес и да се облекчат неприятните симптоми, но също така и укрепва имунната система, за да се държи под контрол алергията. Терапията с Шуслеровите соли позволява да се ускори оздравителният процес и да се предотвратят рецидивите на заболяването.
  • За лечение на сухата, сърбяща и раздразнена кожа (с лющене), склонна към инфекции и възпаления, можете да използвате утвърдената комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU):

–        Шycлepoвa coл №2 калциев фосфат – минералната сол, която предотвратява склонността към алергична реакция, укрепва организма и е особено важна за регенерацията на кожата. Изиcĸвa пo-дълъг прием.

–        Шуслерова сол №3 железен фосфат – солта за овладяване на възпалителния процес в остра фаза, със силен сърбеж и зачервена, възпалена кожа.

–        Шуслерова сол №8 натриев хлорид – солта за регулиране на водния баланс, нужна за успокояването и хидратирането на сухата кожа.

Приемът е по 2-3 таблетки от всяка сол за продължителен период от време.

  • В допълнение, засегнатите участъци по кожата може да се мажат с Шуслеров мехлем №8 – 2-3 пъти на ден, за да се преодолее раздразнението и сухотата на атопичната кожа.

Шуслеровите соли нямат нежелани странични ефекти и са подходящи за употреба от нулева възраст. Могат да се приемат, като се смучат или разтварят във вода, а за кърмачето – като се стопят на кашичка с малко вода и се намажат на устната лигавица (например от вътрешната страна на бузите).

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари