БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Декоративки зайци

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

__

Зайците са популярни домашни любимци в детските стаи – нищо чудно, пухкавите дълги уши завладяват сърцето на всяко дете. Те живеят в колонии и са социални животни. Така че, ако решите да вземете заек, отглеждайте поне двама. Идеално е обаче да се отглеждат зайци в малки групи от три до шест животни.

За какво да помислим, преди да вземем заек?

Решението за вземане на зайци не трябва да се взема спонтанно, защото зайците не са пухкави играчки и покупката трябва да бъде внимателно обмислена. Те, както всички други домашни любимци, могат да бъдат забавни малки съквартиранти и да ви доставят много радост, но носят огромна отговорност! Защото дори малките същества се нуждаят от храна, вода и внимание всеки ден.

И това не е всичко за тях: Дори да имате голям дом, гризачите се нуждаят от пространство. Те имат особено силно желание за движение. Те обичат да скачат, да тичат наоколо, когато им се иска.

Имате ли време и пространство, за да давате на зайците си по няколко часа упражнения всеки ден?

Сладурите живеят между 8 и 12 годишна възраст. Как виждате живота си с тях в следващите години? Ами след 8 години? И какво се случва, ако искате да пътувате? В добри ръце ли са, ако не можете да се грижите за тях няколко дни?

Това са всички въпроси, които трябва да си зададете, преди да купите зайче, едно или няколко.

Когато решението е взето и очаквате с нетърпение новият член от семейството, трябва само да решите каква порода да бъде. Някой от известните породи са: Холандска гънка, пигмей, джудже овен, ангора декоративна, Rex, грелин.

Всекидневна грижа и поддръжка

Каквато и порода зайци да изберете, за всички тези животни има общи правила за грижи и поддръжка, които включват: подобряване на дома, диета, грижи и хигиена, както и лечение, ако е необходимо.

Основното изискване за клетката, в която ще живее вашият домашен любимец, е неговият простор и безопасност. Размерът на клетката трябва да бъде най-малко 4 пъти по-голям от размера на заека. Предвид факта, че зайците обичат да гризат предмети, изберете клетка, чиито пръти ще бъдат направени от поцинкована стомана. Клетката трябва да се постави на добре проветриво място. Трябва да има оптимална температура, без прах и мръсотия. Това място трябва да е светло, но светлината трябва да бъде разсеяна. Мястото не трябва да е близо до барабанната сушилня, пералня или където прозорецът ще бъде постоянно отворен. Остри и силни движения или звуци излагат заека на ненужен стрес.

В клетката се поставят кошче за сено (сенница) и малка тава до него, в която е поставена хранилка, така че по време на хранене домашният любимец да не разпръсква храна из цялата клетка. От другата страна е монтиран поднос за пиене и тоалетна.

След избора на клетката и самия заек, както и играчките, собствениците мислят за това, което е необходимо за декоративния заек. Отговорът е очевиден – разбира се, правилното и балансирано хранене.

Зайците са тревопасни. Но тъй като тревата не расте целогодишно, сеното също присъства в диетата им. Могат да се дават малки парченца плодове, но те трябва да бъдат строго ограничени поради високото съдържание на захар. Всички нови продукти се въвеждат в малки количества и постепенно.

Чистотата в дома на вашия домашен любимец е ключът към неговото здраве и дълголетие. Затова редовно почиствайте клетката и премахвайте мократа постеля. Почиствайте клетката веднъж на всеки 2 дни, за да предотвратите появата на миризми.

Какви медицински грижи трябва да се полагат за зайчето?

Подобно на всички останали домашни животни, декоративните зайчета трябва да бъдат преглеждани профилактично от ветеринарен лекар. Най-често се преглеждат зъбите, устната кухина, ноктите и ушите. Необходимо е, разбира се, да бъдат водени при лекар всеки път, щом бъдат забелязани притеснителни симптоми на разболяване или неразположение, и да бъдат ваксинирани и обезпаразитявани ежегодно.

Въпреки че все още не е така популярно колкото при кучетата и котките, кастрирането на зайците е добро решение тогава, когато не планирате да им позволите да се възпроизведат. По този начин се намалява рискът от рак на тестисите при мъжките и от злокачествени образувания на репродуктивната система при женските в по-късна възраст.

Ноктите и зъбите на зайците не престават да растат, поради което е важно да дъвчат сено и гризат клончета, а ноктите да се подрязват на 3-4 месеца, особено ако се види, че започват да се подвиват настрани. Ако пораснат прекомерно, зъбите също трябва да бъдат подкъсени от ветеринар. Препаратите против бълхи за котки са приложими и при зайчетата.

Сред най-разпространените болести по декоративните зайчета са абсцеса на долната челюст, гъбични заболявания на кожата, диария и миаза, която често настъпва в резултат на влошената хигиена при диария и други.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари