БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Александър Герчев: PES PLANUS или плоскостъпие

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (14 вота, средно: 2,79 oт 5)
Loading...

 

Д-р Александър Герчев завършва „Медицински университет“ към ВМА, гр. София през 2015 г. Посещава множество курсове и специализации по хирургия на стъпалата в Германия, Испания, Австрия, Гърция, Финландия, Белгия, Унгария. Защитава докторат на тема „Деформация на стъпалото“ и прави редица научни публикации в тази сфера. Практикува в отделенията по ортопедия и травматология на МБАЛ „Проф. Д-р Александър Герчев“ в Етрополе, УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Софиямед“. От 2016 г. насам работи в Университетска болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна Баня. От 2018 г. преподава в „Медицински университет“, София.

__

Анатомичната структурата на човешкото ходило отговаря на необходимостта то да поеме тежестта на тялото и осигури фазите на походката. Биомеханично три-опорната му структура разпределя тежестта върху три точки – проксимално tuber calcanei и дистално главите на 1-ва и 5-та метатарзална кост. Това оформя два надлъжни и един напречен свод. Сводовете са от фундаментално значение и изпълняват ролята на буфер, пружина, разпределител на тегло и защитна част Фиг.№1.

Фиг.№1 Илюстрации на 3-те свода на ходилото

При раждането сводът на стъпалото на бебето не е изразен. Той се оформя едва след като детето започва да ходи. Сводът най-бързо се развива между 4 и 6 години, като се оформя докъм 7-ата година и процесът приключва докъм 10-ата година.

Ходилото е високо специализиран орган изграден от 26 кости, свързани помежду си с 33 стави, 100 мускула и сухожилия. През различните фази на походката, тежестта упражнявана върху едно ходило се променя. С течение на времето, при претоварването на мускулно-сухожилния апарат може да настъпи мускулен дисбаланс, причиняващ промени във формирането на ходилните сводове. Много често този дисбаланс се дължи на прекомерното тегло, претоварване, както и след често повтарящи се травми в областта. Различни заболявания на ходилото, травми или напредналата възраст могат да причинят увреда на сухожилния апарат и да доведат до вторично развитие на pes planus. Най-често вторичното плоскостъпие се дължи на скъсено ахилесово сухожилие или увреда на m.tibialis post.

Понякога симптомно плоскостъпие може да се наблюдава и в детска възраст, причинено от вродени малформации като тарзална коалиция Фиг.№2, tallus verticalis Фиг.№ 3, или фузия между отделните кости на ходилото. При всички тях деформацията е ригидна, т.е. ходилната арка липсва, независимо от натоварването.

Фиг.№2 Тарзална коалиция между талус и калканеус

Фиг.№3 Tallux Verticalis клинично и ренгенография в профилна проекция

 

Други фактори, предразполагащи развитието на pes planus:

  • Фамилна обремененост
  • Хипермобилност на съединителната тъкан (генерализирана ставна халтавост) Фиг.№ 4.
  • Системни заболявания като ревоматоиден артрит и диабет
  • Невро мускулни заболявания (мускулна дистрофия, церебрална парализа, спина бифида)
  • Руптура на сухожилия (най-често при руптура на tibialis posterior)
  • Бременност.

 

Фиг.№4 Тестове за хипермобилен синдром.

 

СИМПТОМИ

Наблюдавайте походката на своето дете – вие сте първите, които биха могли да забележат отклонения. При повечето деца плоскостъпието няма симптоми. Обикновено първият сигнал за наличие на плоскостъпие е липсата на свод на крачето. Родителите обикновено забелязват, че децата им лесно се изморяват, имат нестабилна походка, оплакват се от неудобни обувки, износват и деформират обувките си, петите им са леко изкривени навън. При по-големите деца могат да се появят и мазоли под пръстите.

Предразполагащи фактори за възникване на плоскостъпието при децата могат да бъдат:

  • Наднормено тегло;
  • Липса на физическа активност;
  • Неправилно подбрани обувки;
  • Недостиг на хранителни вещества в организма;
  • Травми или изтощителни упражнения.

В някои случаи детето има ограничена физическа активност и може да се оплаква от лесна уморяемост при ходене, невъзможност за стоене дълго прав или от болки в краката и ходилата. Други признаци са често схващане в областта на ходилата, както и затруднение при скачане и бягане.

Когато плоскостъпието е резултат от тарзална коалиция, ситуацията е по-различна. Детето се оплаква от болка в стъпалото и глезена след незначително усукване, комбинирана с деформация на стъпалото и ограничаване на движенията.

Най-често пациентите с pes planus имат следните оплаквания:

  • Бърза чувство за умора на краката
  • Болка в областта на ходилата, предилекционно в областта на петата и медиалната арка
  • Вечерен оток по гърба на ходилото
  • Ограничен обем движения, като заставане на пръсти и пети
  • Болки в подбедрицата (задколянната ямка) поради пренапрежение на инерциите на gastrocnemius
  • Увеличена пронация причиняваща неравномерно износване на обувките.

ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ДЕЦАТА

Децата с плоско ходило обикновено не се нуждаят от лечение, ако нямат затруднение при ходене или ясно изразена симптоматика. До 7 г. възраст те нямат напълно изграден надлъжен свод и това е напълно физиологично. С прохождането мускулите, поддържащи свода се засилват толкова, че той става видим. Важно за подобряване на статиката на ходилото е стимулиране на проприорецепцията в областта на детския свод. Оставяйте децата да ходят боси не само вкъщи, но и на двора, по тревата. Така те, без да искат, ще сгъват свода на своите стъпала. Ходенето на пръсти също се препоръчва. Приучвайте децата и на по-продължително ходене, поощрявайте ги да участват в спортни игри. Всички тези дейности ще укрепят мускулите на краката, което ще предпази децата от деформацията. При ходене на босо при децата се стимулират нервните окончания в областта на ходилото от дразнения, предизвикани от неравния терен водещо до вторична контракция на мускулите оформящи свода на ходилото. Стимулирането на проприорецепцията от неравният терен навън може да бъде извършвано само в топлите месеци на годината, поради което ортопедични модулни килими ОРТО ПЪЗЕЛ e перфектното решение за всесезонна профилактика и лечение на заболявания на стъпалата на децата. По време на упражнения върху тях, арката на стъпалото на детето ще се формира независимо, като реакция на мускулите на крака на естествени неравни повърхности, защото правилното формиране изисква редовна стимулация на мускули и сухожилия. Максималният ефект от прилагането им се постига благодарение на разнообразието от текстури и релефи, както и комбинация от меки и твърди повърхности. Ярките цветове улесняват възприемането и различаването на цветовете. Слобяването на ортопедичните килими ОРТО ПЪЗЕЛ развива фината моторика и креативното мислене, подобрява общото развитие и имунитет на децата.

Килимите ОРТО ПЪЗЕЛ са групирани според възрастта – за деца над 9 месеца, 1 година и за деца над 10 години и възрастни.

Килимите ОРТО ПЪЗЕЛ имат 13 различни повърхности – трева, бодилчета, шишарки, таралежи, кактуси, морски камъчета, камъчета, пеперуда, слънчоглед, океан, морско дъно, морски риф и морска вълна. Ортопедичните килими ОРТО ПЪЗЕЛ са медицински продукт в съответствие с директивата на ЕС и са преминали клинични и токсикологични тестове. Всеки комлект съдържа инструкции с упражнения под формата на игри и движения на любими за децата животни. Направете полезен подарък на вашите деца и се забавлявайте заедно вкъщи!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Биляна Радева
Биляна Радева
3 years ago

Прекрасен лекар!

Наташа Петрова
Наташа Петрова
2 years ago

Много отзивчив и знаещ лекар! Благодарности!