БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Васил Даскалов: Три важни ултразвукови прегледа в късна бременност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (33 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Васил Даскалов е акушер-гинеколог с 30 годишна лекарска практика в България и в чужбина. Преминал е през редица международни курсове за следдипломна квалификация по ендоскопска гинекологична хирургия, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, фетална медицина, ин витро оплождане и др. Редовно участва в наши и международни конгреси и форуми. През 2012 г. създава и ръководи Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

– 

След като ви запознах с три основни прегледа в ранна бременност, както и с оценката на феталната анатомия в средата на бременността, в тази статия съм ви подготвил информация за три ултразвукови прегледа във втората част на бременността. Това са:

  1. Фетална ехокардиография
  2. Оценка на маточната шийка
  3. Биофизикален профил

На първи прочит тези термини звучат сложно. На втори и на всеки следващ прочит се оказва, че са още по-сложни, изискват задълбочени познания за следенe на бременността, добра техника и квалифицирани специалисти. Ще ви запозная с тяхната същност, каква информация ни предоставя ултразвуковия преглед и защо е важно да се предлагат тези изследвания.

  1. Фетална ехокардиография

Това е високоспециализирано изследване на сърцето на бебето вътреутробно, с цел оценка на сърдечната функция и откриване на вродени сърдечни дефекти (ВСД). То трябва да се провежда от специалист по детска кардиология. В усложнената епидемична обстановка при нас това изследване се провежда дистанционно и с помощта на телемедицина. Апаратурата, с която разполагам, Voluson E8 Expert BT12, е от най-висок клас и позволява постигането на много сериозна разделителна способност. Това дава възможност за визуализация на малки дефекти в по-ранни срокове на бременността. При провеждането на фетална ехокардиография използвам иновативното в анализа на образа приложение STIC – софтуер, който синхронизира пространствено-времевите изображения при пълен цикъл на работа на феталното сърце в реално време, с възможност за запаметяване на информацията в целия ѝ обем за обработка на данните в офлайн режим, т.е. без необходимост от присъствие на бременната жена.

Показания, при които препоръчвам фетална ехокардиография:

От страна на майката (родителите):

  • фамилна обремененост – родител с ВСД;
  • предишно дете с ВСД;
  • болести на обмяната – захарен диабет, фенилкетонурия;
  • наследствени заболявания – синдром на Marfan, синдром на Noonan, синдром на Holt-Oram;
  • инфекции на майката – рубеола, парвовирус В19, коксакивирус;
  • лекарства – ретиноиди, карбамазепин, фенитоин, депакин, литиев карбонат, индометацин, стероиди;
  • автоимунни заболявания – антифосфолипиден синдром, синдром на Sjogren, системен лупус еритематодес, наличие на някои антитела;
  • бременност, постигната след прилагане на ин витро оплождане, особено след ICSI.

От страна на бебето:

  • увеличена нухална гънка над 2,5 мм до 14 г.с.;
  • големи извънсърдечни малформации;
  • при подозрение за ВСД от рутинната ехография;
  • анормален фетален кариотип, доказан с пренатален тест;
  • нарушения в честотата или ритъма на сърцето;
  • пропуснат скрининг за хромозомни аномалии;
  • фетален хидропс;
  • многоплодна бременност.

Изследването, за съжаление, се предлага на много малко места в страната главно поради липсата на обучени специалисти. Затова винаги съм приканвал по-младите си колеги и тези, които нямат достъп до съвременна апаратура, да заповядат в центъра. Аз с удоволствие предавам опита и знанията си на специалистите, които искат да се обучават, а техните пациентки получават съвременна здравна грижа.

  1. Оценка на маточната шийка

Това е ефективен метод за скрининг на бременните с висок риск от преждевременно раждане. Измерването се извършва чрез трансвагинален (през влагалището) ултразвуков преглед. Понякога е допустимо да се измери маточната шийка чрез трансабдоминален (през корема) достъп, но това се прави в специфични ситуации и по изключение.

Дължината на маточната шийка се променя с напредване на срока на бременността, а също така търпи индивидуални вариации при всяка бременна жена. Има точно определени критерии за започваща цервикална дилатация (отваряне на маточната шийка).

Клиничното приложение на ултразвуковата оценка на дължината на маточната шийка е многостранно и включва:

  • прогноза на преждевременно раждане при бременни жени с предишни раждания, завършили преди термин;
  • при първа бременност с признаци  или с анамнестични рискове за предтерминно раждане;
  • при жени с диагностицирани аномалии на маточното тяло или маточната шийка, напр. при двурога матка, конизация на маточната шийка;
  • за точно определяне датата на планово оперативно родоразрешение и минимализиране на риска от превръщането му в спешно цезарово сечение;
  • бременност с полихидрамнион;
  • поставен цервикален серклаж;
  • преносване;
  • преди планова индукция на раждането;
  • многоплодна бременност.

Представям ви и препоръките на Международната федерация по акушерство и гинекология (FIGO) за оценка на дължината на маточната шийка и прием на прогестерон за прогноза и превенция на преждевременно раждане:

  • Дължината на маточната шийка трябва да бъде измерена на всички бременни жени между 19 г.с. и 23 + 6/7 г.с. с трансвагинален трансдюсер, независимо от тяхната акушерска история. Това трябва да бъде направено в същото време, в което се прави ултразвукова оценка на феталната анатомия.
  • При жени с къса маточната шийка (дължина под 25 мм), измерена в средата на бременността, трябва да се предложи лечение с ежедневно вагинално приложение на микронизиран прогестерон с цел превенция на преждевременно раждане и неонатална смърт.

В комбинация с тест за фетален фибронектин, измерването на маточната шийка представлява високоинформативен начин за профилактика на раждането на недоносени деца. Моят съвет е да не се плашите от прегледа с вагиналната сонда и да не пропускате това важно изследване. Тестът за фетален фибронектин, за жалост, е скъп и не се препоръчва рутинно, а също така и трудно се намира поради факта, че не се продава в единични бройки. Затова аз винаги разполагам с по-голямо количество тестове и колегите ми знаят, че могат да разчитат на мен в случаите, когато е наложително да се приложи този тест на тяхна пациентка.

  1. Биофизикален профил
Това изследване включва измерването на 5 показателя и тяхното оценяване като нормални или с отклонение.  Първите 4 показателя се оценяват чрез ултразвуково изследване на плода, а за последния показател се прави запис на детските сърдечни тонове и маточни контракции чрез фетален кардиотокограф.

Нашият протокол за биофизикален профил:

Биофизикален признакНорма (2 точки)Отклонение (0 точки)
Дихателни движения за 30 мин.Най-малко 1 ритмичен дихателен епизод с продължителност минимум 30 сек.Няма дихателен епизод или е под 30 сек.
Движение за 30 мин.Поне 3 движения на крайниците или на тялотоПод 3 движения на крайниците или на тялото
Мускулен тонус за 30 мин.Поне 1 активна екстензия и последваща флексия на крайникНяма активна екстензия и последваща флексия на крайник
Амниотична течностНаличие на джоб с размери най-малко 2 см в две перпендикулярни равниниЛипса на джоб с размери най-малко 2 см в две перпендикулярни равнини
Сърдечен ритъм за 20-40 мин.Най-малко 2 епизода на реактивна сърдечна акцелерация от 15 уд/мин за 15 сек.По-малко от 2 епизода на реактивна сърдечна акцелерация от 15 уд/мин за 15 сек.

 

Максималният биофизикален скор е 10 точки. Заключението от това изследване може да бъде:

  • Нормален биофизикален профил
  • Граничен биофизикален профил
  • Фетален дистрес

Според оценката и гестационната възраст и по преценка на специалиста се дават указания за следващ биофизикален профил или за родоразрешаване. Обикновено в последния месец на бременността препоръчвам да се извършва всяка седмица.

Не пропускайте да прочетете и нашата безплатна информационна брошура „Моята бременност“ с описание на съвременния начин за водене на женска консултация.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари