БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Стефка Евтимова: Алерген – специфична имунотерапия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Стефка Евтимова

Педиатър-алерголог, гр. Пловдив

Д-р Стефка Евтимова има признати две клинични специалности – педиатрия и алергология и клинична имунология. Преминала е множество специализирани курсове за модерни диагностични методики и лечебни подходи при алергично болни. Редовно публикува научно-практически статии в помощ на колегите от общата и специализираната практика. Разработила е редица помощни материали за обучение на пациенти с алергични страдания. Последните двадесет години работи изключително в областта на клиничната алергология, диагностицирайки и лекувайки широк кръг заболявания, включително бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит, уртикария, хранителна и медикаментозна алергия, контактен дерматит, поленов риносинуит и конюнктивит и инсект – алергия. Член е на Български лекарски съюз, Българско дружество по алергология и клинична имунология, Европейска академия по алергология и клинична имунология. Редовно взима участие в национални и международни конференции и конгреси. Поддържа собствен уеб сайт www.evtimova.com

_____________________________

  1. Какво представлява имунотерапията?

Алерген – специфичната имунотерапия /СИТ/ е високо ефективно лечение на пациенти с IgE – медиирани заболявания – астма, риноконюнктивит, системни инсект алергични реакции и вероятно атопичен дерматит и хранителна алергия. Тя е единствената, сигурно доказана болест – модифицираща терапия.

  • Кои пациенти са подходящи за имунотерапия?

СИТ е показана при леки до умерено тежки алергични заболявания, при които не се постига достатъчно добро повлияване от фармакологични средства или страничните ефекти от тях са значителни и нежелани от пациента.

Пациентите трябва да имат налична IgE сенсибилизация към алергени, доказана чрез кожно алергични тестуване или специфични серумни IgE антитела, както и ясна връзка между симптомите и експозицията на алергени към които пациента е сенсибилизиран. Много хора могат да имат позитивни кожни тестове или серумни IgE антитела без да имат клинични изяви. Следователно прецизният подбор на пациентите е изключително важно условие за успешна и ефективна имунотерапия. Моносенсибилизираните (с алергия към един или два алергена) пациенти в млада възраст са идеалните „кандидати” за провеждането й.

  • Как се провежда имунотерапията?

Има два начина за провеждане на имунотерапията – инжекционно и през устата – под формата на капки под езика или таблетки. Инжекционната форма е по- неудобна, изисква посещение на здравно звено за поставяне на подкожни инжекции, които в началото са 2-3 пъти седмично; крие риск от по-тежки странични ефекти. Сублингвалната имунотерапия се провежда самостоятелно от всеки пациент с накапване на капки под езика, което я прави по-удобна, по-безопасна и по-предпочитана от пациентите.

  • Колко дълго се провежда имунотерапията?

Продължителността й е между 3-5години, за да се постигне дългосрочна ремисия след прекъсването й. Доказана е, че 3-годишна АИТ значително подобрява симптомите, както на алергичния ринит, така и на БА при деца алергични към домашен прах.

  • Какво постигаме с имунотерапията?

Повлияване хода на респираторните алергии чрез превенция на нови сенсибилизации и/или редуциране на риска от бронхиална астма. Изграждаме толеранс на имунната ни система към определения алерген.

  • Ефектът й може да се види само след няколко седмици лечение. Задържа се години след прекратяване на терапията.
  • Намалява разширяването на алергизацията към нови неща.
  • Намалява с 20% – 30% нуждата от използването на антихистамини и кортикостероиди.
  • Намалява риска от развитие на Бронхиална астма (БА) .                                                       

В заключение алергенната имунотерапия е стратегическото, болестмодифициращо лечение на алергичните заболявания. Подходяща е за млади пациенти (деца над 5 години), в началото на заболяването с моносенсибилизация. За да има очакваният ефект, тя трябва да бъде достатъчно продължителна, средно около 4 години. При сублингвалната имунотерапия страничните ефекти са сведени до минимум – леко зачервяване, сърбеж и подуване на мястото на апликацията. За сезонните ринити тя трябва да бъде започната през зимните месеци – януари, а за целогодишните по всяко време.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари