БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Панически пристъп и как да си помогнем?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика „Анима Център“ в гр. Пловдив. Можете да си запишете час на тел. 0889331337 или да изпратите имейл на [email protected]

______________________________________

Пристъпите на паника са изключително неприятни и плашещи, характеризират се със силна тревожност и паника, които не са свързани с определена ситуация или обстоятелство, което ги прави непредсказуеми. Те са една от най-тежките форми на безпокойство, сами по себе си не са опасни, но изживяването на симптомите, които ги съпровождат, може да бъде ужасяващо, още повече, че човек губи контрол над себе си, защото тази силна емоция блокира разума и лишава съзнанието от механизъм за справяне с конкретния момент. Основните симптоми варират по интензивност, но най-честите са внезапен пристъп на сърцебиене, болка в гърдите, чувство на задушаване, световъртеж и чувство за нереалност. Почти неизменно се среща и вторичен страх от смърт, загуба на контрол или полудяване. Единственото добро при паник атаката е, че тя със сигурност ще отмине в един момент, без значение какво правите. В такъв момент обаче, вашата работа е да се опитате да се почувствате комфортно, докато чакате това да се случи.

Някои от нашите страхове се формират тогава, когато ни липсва достатъчно информация. В такива случаи нашият мозък започва да търси рационален отговор за случващото се, и започва да режисира сценарии, които в повечето случаи са негативни. От своя страна тялото реагира на тези мисли, защото мозъка не може да разпознае истинската от лъжливата информация за опасност и така се зараждат симптомите, защото сигналите за опасност се изпращат от мозъка на цялото тяло и то реагира.

Какво всъщност представлява това състояние?

Колкото по-добре разбираш какво точно се случва по време на паник атака,толкова по-лесно е да спреш да се страхуваш от нея, да намалиш влиянието й върху себе си и да увеличиш качеството на живота си. Хората са склонни да преувеличават, когато им липсва информация и да си съчиняват собствени негативни сценарии или да обличат в мистерия това, което не разбират.

Първо трябва да отбележим, че страхът и паниката са полезни еволюционни защитни системи, които ни предпазват, като ни сигнализират когато около нас има опасност, но в случай, че не съществува такава, а в същия момент тревожността е много силна, е налице пристъп на паническа атака.

Симптомите на пристъпа са внезапен, силен страх или дискомфорт, ускорен пулс, учестено дишане и въпреки учестеното дишане, човек има усещане за задух.

Понякога в пристъп на паника е възможно човек да се почувства рязко зле, сякаш му се вие свят и го обливат топли или студени вълни. Често настъпва и чувството за изтръпване на крайниците, силна болка или дискомфорт в гърдите. Когато преминава през паническа атака, човек има чувството, че е изгубил напълно контрол над ситуацията, а всички тези физически симптоми, които усеща в тялото си, го карат да изпитва силен страх, и усещане, че нещо много лошо ще се случи.

Тези симптоми карат хората, преживяващи паник атака, погрешно да вярват, и да се страхуват, че преживяват сърдечен пристъп като инсулт или инфаркт, или че умират.

За това е много важно да отбележим, въпреки че паник атаките безспорно са изключително неприятни и могат да бъдат много плашещи, сами по себе си, те не са опасни и не застрашават живота на човек. По-скоро са защитен механизъм, който освобождава на порции натрупаното напрежение, понякога дори точно в тези моменти, когато човек има възможност да си почива.

Сигурно се чудиш какво причинява паник атаките и как човек би могъл да ги избягва?

Паническите пристъпи могат да се появят неочаквано по време на спокойно или тревожно състояние, което ги прави непредсказуеми. Обикновено, паническата атака достига своя пик за около десет минути или по-малко, след което започва да отшумява. Може да се появи еднократно, въпреки че много хора изпитват повторни епизоди.

Повтарящите се панически атаки често се предизвикват от такава ситуация, която причинява стрес или е предизвиквала паническа атака в миналото. Възможно е да се случи, например, когато човек преминава през много оживена улица, намира се в превозно средство или пък просто се намира на мястото, на което последно е получил паник атака. Обикновено ситуациите, които причиняват паника са тези, при които човек се чувства застрашен и неспособен да се измъкне лесно от средата, в която се намира, което задейства реакцията на организма за “борба или бягство”.

Често в състоянието на паник атака се случва, човек да изпита деперсонализация и дереализация, това са усещания, които нагнетяват още повече тревожност, тъй като са необясними, странни, и човека, който ги изпитва започва да се страхува за психическото си здраве, един от големите страхове в тези моменти, е страха на човек да не полудее, имате ли този страх, това е сигурен симптом, че имате паническа атака.

В тези моменти, човек се чувства много объркан, има усещането, че сякаш всичко се случва като на сън или пък е в сцена на филм, над която той самият няма контрол. Възможно е зрението да се замъгли, да се намали периферното зрение и това да доведе до така нареченото “тунелно зрение”.

Това объркващо изживяване, заедно с внезапния силен страх от съпровождащите физически симптоми, блокира разума и пречи на съзнанието да намери механизъм за справяне с моментната ситуация. Човек се чувства неспособен да се измъкне от ситуацията и да намали внезапно настъпилия страх. Получава се ефектът на снежната топка – ситуацията бързо се променя, а загубата на контрол причинява още повече страх.

Една паническа атака може да продължи само няколко минути, но ефектите от преживяването могат да оставят траен отпечатък върху емоционалното състояние на човек. Споменът за силния страх и ужас, които човек изпитва по време на паник атаката, може да повлияе негативно върху самочувствието му и да причини сериозни смущения в ежедневието и начина му на живот. Възможно е тревожността да се засили и човек да е напрегнат дори и между пристъпите на паника. Това напрежение произтича от страха от бъдещи панически атаки, или така наречения “страх от страха”.

Добрата новина е, че независимо от силата им, паническите атаки са лечими, диагнозата се нарича паническо разстройство, а за адекватна професионална помощ е необходима консултация с клиничен психолог или психиатър.

Екипа на Анима създаде Анима аудио терапия за справяне с Паническите пристъпи, която ще ти бъде от помощ независимо дали избираш да се справиш сам или с помощта на специалист. В терапевтичната серия, упражненията имат последователност, а условието е, да се изпълняват всеки ден, докато имаш усещането, че пристъпите могат да се върнат.

За да усетиш ползата от тези практически упражнения е необходимо да ги правиш, а не само да ги слушаш, упражненията следват специфична логика и имат за цел да ти помогнат да се справиш с тези състояния, но важното е да изпълняваш инструкциите, а не само да слушаш записа. С практикуването на упражненията, ще усетиш как симптомите на паника постепенно намаляват и как се възвръщат увереността ти и комфорта ти на живот. Можеш да свалиш приложението АНИМА-упражнения за ума на телефона си.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари