БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Теодора Атанасова – Домашната аптечка трябва винаги да е заредена с най-необходимото

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

д-р Теодора Атанасова

УМБАЛ „Пълмед“

Д-р Теодора Атанасова е завършила Медицински университет в гр. Плевен през 2012 г. Своята специалност Педиатрия придобива през 2017г. От м. ноември е педиатър в целодневния Детски неотложен кабинет на УМБАЛ „Пълмед“ ООД, гр. Пловдив. Кабинетът работи от понеделник до неделя от 08:00 до 20:00 без предварително записване на часове.

Информация за връзка с д-р Атанасова и Детски неотложен кабинет в УМБАЛ „Пълмед“: гр. Пловдив, УМБАЛ „Пълмед“, ул. Перущица 1А, блок А, ет.0, тел. тел. 0892 222 952

__________________________________________________

Неотложната медицинска помощ е насочена към болни или пострадали при злополука, чийто живот не е пряко застрашен. Те трябва да я получат в срок до 30 минути, за да се предотврати по-нататъшното развитие на заболяването и настъпването на усложнения.

Във всяко семейство с малки деца има домашна аптечка. Децата се разболяват средно по 8-10 пъти годишно. Обикновено началото на заболяването е късно вечерта, през нощта или уикендите. Когато родителите са добре информирани и имат необходимите лекарства, могат да реагират адекватно и да не изпадат в паника. Не ги съветвам да се презапасяват, а от всички долуизброени да имат количества, които да им стигнат за ден-два, докато детето бива прегледано от педиатър. Универсален отговор на това с какво точно трябва да се презапасим няма, но има състояния в детската възраст, които се случват на почти всяка дете. Това са например високата температура, хрема, повръщане, разстройство или пък някаква алергична реакция.

Препоръчително е да изберем прозрачна кутия в която да поставим всички медикаменти. Трябва да я съхраняваме на удобно, но трудно достъпно място за деца. Например някой висок шкаф в хола или на висок шкаф в гардероба, където спи детето. Повечето лекарствата е необходимо да се съхраняват при температура до 25 градуса, но има такива като например някои пробиотици, които трябва да съхранявате в хладилник. Добре е да следите срокът на годност на лекарствата и да пазите техните опаковки, за да знаете колко време след отваряне са годни. Необходимо е да имате термометър, с който да измервате телесната температура на детето. Ако детето често боледува от остри респираторни инфекции, ще трябва да се снабдите с инхалатор и назален аспиратор.

Високата температура е едно от най-често срещаните състояния, за която винаги трябва да сте подготвени. Установено е, че децата до две годишна възраст имат средно  4 до 6 фебрилни епизода, дължащи се най-често на вирусни инфекции. Фебрилитетът е симптом, свързан с повишена телесна температура, която аксиларно измерена е над 37 гр. и над 37.8 гр. при ректално и букално измерване. Трябва да се прибягва към антипиретици при фебрилитет над 38 градуса и общо неразположение.

Ибупрофен – под формата на сироп или свещички. Освен температуропонижаващ ефект, има още противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Може да се прилага до 3 пъти на ден в доза изчислена от ОПЛ или педиатър. Не се прилага при деца под 3 месечна възраст. Действието му продължава до 8 часа. Затова е по-подходящ от другите препарати да се дава вечер преди лягане.

Парацетамол – под формата на сироп или свещички, има температуропонижаващ и болкоуспокояващ ефект. Може да се прилага до 4 пъти на ден, за да има оптимално действие трябва да е точно дозиран според килограмите. Действието му продължава до 6 часа.

Течен аналгин – има горчив, неприятен вкус, затова е добре да се смесва със сок или 1 мл Парацетамол под формата на сироп. Прилага се при високи фебрилитет над 39 гр. За да има ефект се изчислява отново спрямо килограмите, затова попитайте вашият ОПЛ или педиатър, каква доза е необходима при вашето дете.

Сироп за кашлица – на аптечния пазар има огромно разнообразие от сиропи, предназначени за различните видове кашлица. За да се излекува една кашлица, трябва да се открие каква е причината, за да се появи. Ако детето ви не страда от алергии и е започнало да се разболява със закашляне (не повече от 10-20 пъти на ден), добре е да имате под ръка комбиниран билков сироп, подходящ за суха и влажна кашлица.

Физиологичен разтвор – предназначен за инхалации, за промиване на очи, промиване на носа и почистване на рани. При поява на бистра секреция от ноздрите като начало на заболяването, препоръчвам чести инхалации с 3 мл физиологичен разтвор, след което ноздрите да се промият със спрей, съдържащ физиологичен или хипертоничен разтвор и секретите да се аспирират с механичен аспиратор. Назалните деконгестанти са доста агресивни и трябва при възможност да се избягват и да се започва лечение с тях след консулт с УНГ специалист или педиатър.

Противоалергичен препарат – използват се за облекчаване на симптомите на алергични реакции като сърбеж, оток, обриви и за намаляване на назалната секреция при алергичен ринит.

Капки за уши – Отитите са често срещани в детска възраст поради по-късата Евстахиева тръба. Капките имат противовъзпалително и аналгетично действие.

Пробиотик – приемът му поддържа баланса в стомашно-чревния тракт. Препоръчва се при стомашно-чревни неразположения, по време на прием на антибиотик, както и след него.

Свещички против повръщане – най-често се използват хомеопатични или дименхидранатов препарат. Не се прилагат, ако детето е с диария.

Рехидратиращ разтвор – подходящ при високи фебрилни състояния или вирусни чревни инфекции, за да се предотврати риск от обезводняване.

Прахчета при диария – При увеличена честота и промяна в консистенцията на изхожданията, повишен брой дефекации над 3 за 24 часа, трябва да се започне даването на медикаменти за намаляване отделянето на течности от организма като перорална суспенсия Диосмектит, рацекадотрил, сашета желатинов танат и др.

Превързочни материали, лепенки, кислородна вода, риванол, маз с епителотонично действие за първа помощ при битови инциденти като травми или изгаряне.

Хранителни добавки и витамини – високите дози на витамин С скъсяват периода на боледуване при настинка. Витамин D е другият необходим витамин в детска възраст, като е доказано, че децата с нормални стойности боледуват по-рядко. Препаратите, съдържащи есенциални мастни киселини, също имат благотворно действие върху целия организъм.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари