БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Снежана Терзийска: Как помага приемът на колаген, куркума и джинджифил за здравето на ставите?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

д-р Снежана Терзийска

МЦ „Тримонциум“

След своето дипломиране през 2008 г. д-р Терзийска работи в Спешно отделение на МБАЛ „Пазарджик“. От 2010г. практикува в УМБАЛ „Св. Георги“ и УМБАЛ „Каспела“ в град Пловдив, а от 2020г. е част от екипа специалисти на МЦ „Тримонциум“. Извършва консултации, диагностика и лечение при възпалителни ставни заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан, дегенеративни и обменни ставни заболявания, ставна ехография, пункция.

________

Д-р Терзийска, темата ни днес са ставните проблеми и как можем да „удължим живота“ на нашите стави. Бихте ли ни разяснили каква част от тях са обект на Вашата специалност – ревматология, кога трябва да търсим ортопед или друг специалист? Ревматологията се занимава със заболявания, при които е налице възпаление на съединителната тъкан, в това число стави с прилежащите им структури, а също и мускули. Това възпаление може да е от различен характер – автоимунно, дегенеративно, инфекциозно, от механичен стрес и др. Колегите ортопеди се занимават по-фокусирано с травматичните увреди на опорно-двигателния апарат или със състояния, които изискват хирургична намеса. Конкретно за ставите, това би означавало, напр. разкъсване на връзки или много напреднало износване (артроза), което налага смяна на дадена става. Понеже споменахте и други специалисти, добре е да се има предвид, че и физиотерапевтите имат важна роля в борбата с различни проблеми на двигателната система.

Казахте напреднала артрозна болест, какво би могло да се направи преди да се стигне до хирургична смяна на ставата? Все пак, някои хора изпитват страх от подобни радикални процедури, а при по-възрастните подобна интервенция крие и допълнителен риск.

Да, безспорно е така, в случая много важна е профилактиката. Най-голямо внимание трябва да се обръща на хората, които са изложени на един или повече рискови фактори за по-бързо износване на ставния хрущял. Такива са наднормено тегло, тежки физически натоварвания, наличие на някакви други хронични проблеми с опорно-двигателния апарат, в т.ч. травматични увреди в миналото, напреднала възраст, прием на някои медикаменти и др. Колкото по-рано човек вземе мерки за съхраняване на ставния хрущял, толкова по-дълго се очаква той да му служи добре.

Понякога избягването на даден рисков фактор е трудно или невъзможно. Заговорихте за профилактика, имат ли място т. нар. хондропротектори във Вашата практика?

Разбира се. В практиката си използвам колаген, глюкозамин, хондроитин и различни растителни съставки, като например куркума и джинджифил.

За мен ключов е приемът на колаген, защото той е основен структурен протеин в организма. Според редица проучвания той има пряко отношение към структурните елементи на ставите и, при своевременен прием, има положителен ефект спрямо намаляването на болката и забавянето на дегенеративните изменения. Важно е, разбира се, да се приема и подходящият тип колаген, тъй като за различни нужди, помагат различни продукти, няма такъв „магически“ колаген, който да помага за всичко – кожа, стави и др. Благодарение на своята структура – т.нар. “тройна спирала”, колагенът има голяма издръжливост и здравина, но поради големия размер на молекулата не може директно да се приеме от клетките. Поради тази причина първо трябва да бъде хидролизиран, тоест разделен на по-малки фрагменти. При прием на по-голямо количество, повече от колагеновите пептиди ще достигнат до нуждаещите се тъкани и ефектът ще е по-изразен. За предпочитане е течната форма в индивидуален флакон за по-добра усвоимост и точно дозиране.

За съжаление, когато артрозата е напреднала и пациентите не са взели мерки навреме, ефектът ще е по-слабо изразен. Затова е много важна навременната профилактика и грижа.

Що се отнася за другия тип проблеми, които споменахте, предимно възпалителни, там има ли резон да се подкрепя ставния хрущял по подобен начин?

Да, разбира се, като казваме възпаление, трябва да имате предвид, че то е неотлъчен спътник на всяка тъканна увреда, т.е. е налице и при механичното „износване“ на ставите, но и при доста други проблеми.

Наличието на възпаление е и основната причина за оплакванията, които имат хората, а те, в огромния процент от случаите, са от болка и скованост. За нас, като специалисти, е от първостепенна важност да установим първопричината за възпалението. Ако е автоимунен процес, можем да потиснем свръхактивираната имунна система по доста специфичен начин. В последните години напредъкът, именно в този аспект на медицината и фармацията, е забележителен. Ако се касае за възпаление от механично пренапрежение (неудобна поза, повтарящо се многократно извършване на едно и също движение и др.), подходът е друг. В практиката си нерядко препоръчвам естествените съставки, като например екстракти от джинджифил и куркума. Различни клинични проучвания доказват техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Не на последно място, огромно предимство на подобни препарати е, че благодарение на добрия си профил на безопасност могат да се приемат неограничено дълго време, докато класическите противовъзпалителни средства, обикновено се приемат в рамките на даден курс.

Можем ли да кажем, че най-голямото предизвикателство във Вашата специалност е разпознаването на причината за оплакванията?

Определено, а това е в сила и за голяма част от медицинските специалности изобщо. Ако е налице правилно поставена диагноза, след това може да се използват световните консенсуси, приети за конкретното състояние. А и в ревматологията работим с някои по-особени заболявания. Има такива, чиито симптоми, на пръв поглед нямат нищо общо, но са резултат от едно и също заболяване. Често пъти дадено ставно възпаление (артрит) може да се изяви и с някакви кожни прояви, може да е налице псориазис или пък някакъв специфичен обрив. Литературата е пълна с подобни по-редки заболявания, които не се срещат всеки ден в практиката, но са голям проблем за хората, които страдат от тях.

Няма ли разработени такива международни консенсуси и за диагностичния процес, не само за лечението?
До известна степен има, но трябва да имате предвид, че в медицината невинаги 2+2 прави 4. Всеки един диагностичен метод има някакъв процент грешка (фалшиво позитивни, фалшиво негативни резултати), няма перфектно диагностично средство, което да установи веднага от какво страда човек. Ето защо е важно правилно да се „сглобяват парчетата от пъзела“. Това понякога може да е много голямо предизвикателство, особено в нашата специалност. Да не говорим, че болестите в много случаи не се развиват по типичния, описан в учебниците начин. Сравнително лесно е да разберем, че една тъкан е възпалена, това са го правели и по времето на Хипократ. Много по-трудно е да установим каква е причината, а ако не направим това, най-вероятно, няма да помогнем адекватно.

Споменахте и артрит, бихте ли описали накратко за нашите читатели какви са важните разлики между артрозна болест и артрит?

Да, това е често задаван въпрос. От гледна точка на пациентите, най-важното е разликата в оплакванията. Хората, страдащи от артрит, обикновено са по-сковани сутрин и болката тогава е по-изразена. С раздвижване в рамките на деня, докато си вършат ежедневните задачи, симптомите понамаляват. Обратно е при артрозната болест, колкото повече натоварване понася една става (най-често това са тазобедрените и коленните) в продължение на деня, толкова по-интензивна е ставната болка. Общо между двете състояния е наличието на възпаление. При артрозната болест имаме първо механична увреда, резултат от триенето на ставните хрущяли и тази увреда предизвиква възпаление. При артритите първичният проблем е самото възпаление, като причините за него могат да са различни. Освен това, артрозната болест засяга предимно стави, които са обект на голямо натоварване, докато артритът може да уврежда практически всички стави, дори и най-мъничките.

Ако оставим лекарствата настрана, тъй като там нещата са твърде специфични, как подбирате профилактичен продукт, който да препоръчате?

Следвам няколко критерия. На първо място, от значение е самият пациент. Какво е състоянието му, възраст и наличие на рискови фактори. Съставките също са много важни, ако препоръчвам комбинация. Държа и на реномето на производителя и опитът, който имам с техните продукти. Понеже темата е такава, от години в практиката си се доверявам на немската марка Допелхерц®, която предлага богата гама продукти в ставния сегмент и определено виждам ползите от приема им.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари