БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Затлъстяване

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Аргир Аргиров

МЦ „Етика“

Аргир Аргиров е завършил Университета по Хранителни Технологии – гр. Пловдив, със специалност: „Храни, хранене и диететиката“. По време на своето следване завършва лицензиран курс за персонален фитнес треньор и специалист по спортно хранене. Своята професионална реализация започва в УМБАЛ “Св. Георги”- гр. Пловдив  като “ Инструктор диетично хранене”. През 2021г. се присъединява към екипа на МЦ “Етика”.

Той работи с хора на всякаква възраст, които желаят да подобрят начина си на живот и здравословното си състояние, чрез храната.

Затлъстяването е глобален проблем, който е изключително сериозен. Много проучвания показват, че броят на хората, които страдат от затлъстяване и наднормено тегло, нараства с всеки изминал ден. В забързаното ни ежедневие все по-често избираме нездравословните хранителни продукти или така наречените „Junk Foods”. Навсякъде около нас е пълно с места, които предлагат точно такива „лесни“ храни. Те са много по-достъпни и примамливи, особено за хора, които нямат воля и организация за приготвяне на домашна и здравословна храна.

Още по-тревожна е тенденцията за покачване процента на децата с наднормено тегло. За съжаление до всяко училище има магазини, които не предлагат подходяща храна за подрастващите. От изключително значение е родителите да са информирани как децата трябва да се хранят правилно. В детското хранене трябва да присъстват всички основни макро и микронутриенти, които са необходими за растежа и развитието на детския организъм, но и максимално да се ограничи консумацията на нездравословни хранителни продукти. Времето прекарвано пред компютри, таблети и телефони, трябва да бъде заместено с игра на открито. Изграждането на правилни и здравословни навици още от детска възраст е от изключително значение.

Затлъстяването повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, атеросклероза, ставни заболявания, болести, свързани с обмяната на веществата и др, но е добре да знаем, че този проблем може да се контролира. Много хора предпочитат да се информират чрез интернет за спазването на различни хранителни режими, вместо да се доверят на специалистите по хранене и диететика. В повечето случаи там могат да намерят грешна информация, да се подведат и да навредят на своето здраве. Важно е да се знае, че хранителният режим, който се изготвя от специалист, е строго индивидуален, съобразен със здравословното състояние, физическата активност, антропометрични измервания, хранителни предпочитания, поставени цели и др. Често идват хора при мен, които са спазвали хранителен режим, който е нашумял в интернет, но резултатите са краткотрайни, а в много чести случаи здравето на пациента е застрашено. Получава се един омагьосан кръг на сваляне и качване на килограми, което води до влошаване на здравословното състояние. Целта на правилния хранителен режим е резултатите да са здравословни, дългосрочни и постоянни. Най-важното е пациента да изгради правилни хранителни навици, които да му помогнат да води здравословен и балансиран начин на живот.

Аз и моите колеги от МЦ “Етика” обединяваме усилия за ограничаване на наднорменото тегло и затлъстяването сред населението. Все повече наблягаме върху ползите от здравословния и активен начин на живот, който съчетава пълноценно хранене с адекватна физическа активност. Премахването на вредните навици, свързани с нездравословното хранене и липсата на физическа активност са от изключително значение, особено в детска възраст. Всяка промяна е трудна, но не и невъзможна.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари