БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Николай Найденов: Можем ли да премахнем хиперпигментациите?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Николай Найденов е лекар със специалност по дерматология, завършил Медицински университет – София. Притежава докторска степен с тезата „Фотодинамична терапия на предракови лезии и кожни тумори“. Специализирал е в областта на дерматологичната хирургия в САЩ, както и на фотодинамична терапия в Швейцария. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, Съюза на учените в България и Европейската Академия по Дерматология.
__________

Всеки човек в хода на времето забелязва наличието на малки светло или тъмно кафяви петънца по кожата си. В зависимост от типа кожа, начина на живот и ежедневната рутина тези петна могат да са по-видими или невидими, да засилват оцветяването си или да променят размерите си. Ще поговорим за хиперпигментациите по кожата, като козметичен проблем за много жени, които желаят чиста и красива кожа с равномерен тен. Ще се опитаме да отговорим на въпроса можем ли да премахнем хиперпигментациите и как да стане това.

Какво представляват пигментните петна?

Хиперпигментациите са често срещано състояние на кожата, което засяга хора от всички възрасти, пол и типове кожа. То представлява концентрирани или дифузни тъмни участъци по кожата, които имат от светло до тъмно кафяв цвят, придобит вследствие на свръхпродукция на пигмента меланин. Това е пигментът, отговорен за цвета на нашата кожа, коса и очи. Реално в пигментираните зони, клетките свръхпроизвеждат и натрупват този пигмент и затова в козметиката за пигментирана кожа и неравномерен тен често се използват съставки, които блокират активната работа на меланоцитите. Само този подход обаче не е достатъчен, тъй като той не отчита всички фактори, участващи в патологичния процес, водещ до неравномерен тен. Следващата стъпка в грижата за пигментираната кожа изисква един по холистичен подход, който взима под внимание всички процеси, които се случват в кожата.

Причини за появата на хиперпигментации?

1. Причина номер едно винаги е била и ще си остане слънцето! Прекомерното и незащитено излагане на UV светлина стимулира меланоцитите, които започват интензивно производство на пигмента меланин. В резултат кожата почернява, но на места се образуват по-тъмни слънчеви петна. Те стават все по-видими с възрастта, тъй като ефектът от слънчевата експозиция се натрупва с годините и променената меланогенеза се наблюдава трайно по повърхността на кожата. Най-много такива петна се появяват по лицето, ръцете и деколтето, които най-често са изложени на слънце.

2. Пост-възпалителни хиперпигментации – често в различни материали по темата можете да ги срещнете и под съкращението PIH – post-inflammatory hyperpigmentation. Те се появяват в резултат на възпаление на кожата като акне, бактериални инфекции, изгаряния, порязвания или други, което отключва свръхпроизводството на меланин в засегнатата област.

3. Хормоналните промени по време на бременност или прием на противозачатъчни може да отключи образуване на хиперпигментация наречена мелазма. При бременните тези петна се наричат също „маска на бременността“, тъй като се появяват симетрично от двете страни на лицето, най-често около очите, на челото и над горната устна.

4. Остаряването също е причина за поява на тъмни петна – т.нар. age spots. С напредването на възрастта, способността на кожата да регулира производството на меланин намалява, което я прави по-податлива към поява на тъмни петна. Намалени са също регенеративни способности на клетките, устойчивостта им на оксидативния стрес и още ред други функции, които като краен резултат определят как остаряваме и как изглеждаме. Затова холистичната, мултитаргетна грижа е тази, която би повлияла много по-ефективно изравняването на тена и възвръщане на плътността и еластичността на кожата.

Включването на мощни антиоксиданти и комбинирането им с активни депигментиращи съставки в козметичните продукти е бъдещето на локалната терапия за пигментирана кожа.

Кои са най-ефикасните активни съставки против пигментации?

Има няколко доказани активни козметични съставки, както и медицински и естетични процедури, които водят до драстично намаляване видимостта на хиперпигментациите.

Ще започнем с най-сигурния и незаменим подход – превенцията! Най-лесният начин да не получите хиперпигменти петна е да използвате слънцезащита с много висок фактор, ежедневно и целогодишно. Този съвет се повтаря от всички дерматолози и естетични специалисти, но все още има хора, които не разбират важността на слънцезащитата. Ще си позволя отново да повторя този всеизвестен факт – ключът към красивата и здрава кожа, без тъмни петна и неравномерен тен, се крие в постоянната употреба на слънцезащитни продукти, шапки и дрехи, които покриват откритите части на тялото и ни предпазват от ултравиолетовата радиация.

В борбата с вече появилите се тъмни петна се открояват няколко съставки, които са добре проучени и имат доказано изсветляващо действие. Те могат да бъдат открити поотделно в кремове, серуми и други локални средства или като комбинация в изсветляващите продукти от серията Мелабел на Biotrade.

Витамин С – мощен антиоксидант, който намалява тъмните петна, изравнява кожата и същевременно се бори със свободните радикали. Той блокира  транспорта на пигмента меланин от меланоцитите до клетките в кожата и така редуцира появата на хиперпигментации. За витамин С е важно да се знае, че много бързо се окислява при контакт с въздуха и губи своята ефективност. За щастие на пазара вече има иновативни форми на аскорбиновата киселина, които са стабилни и толерантни към кожата.

Ниацинамид е витамин В3 или познат още като никотинамид. Той се превърна в една от най-предпочитаните активни съставки в козметичната индустрия. Ниацинамидът има противовъзпалително действие, което намалява вероятността от възникване на PIH. Той също така регулира продукцията на меланин, намалява появата на тъмни петна и изравнява тена.

Азелаинова киселина – съставка, която действа мощно за намаляване на продукцията на меланин, успокоява възпалението и зачервяването и по този начин действа срещу появата на пост-инфламаторни хиперпигментации. Поради тези й качества, азелаиновата киселина се използва в чист вид при лечение на кожа, страдаща от акне и белези от акне. Но тя има благотворно и изравняващо тена действие, което й дава огромно предимство и в други продукти, предназначени за борба с хиперпигментациите и неравномерния тен.

Комбинацията от двете съставки е в основата на най-новия продукт на biotrade – крем против несъвършенства и петна с Азелаинова киселина 20% и Ниацинамид 6%. Синергичното действие на формулата осигурява бързо изсветляване на хиперпигментните петна и изглаждане на кожата.

Ретиноиди – използвани най-често за подмладяване, ретиноидите имат комплексно действие и работят изключително добре при акнеична кожа и хиперпигментации. Те стимулират синтеза на колаген и обновяването на кожата, като така намаляват видимите несъвършенства, но също изглаждат бръчките и неравностите по кожата. Ретиноиди се наричат всички форми на витамин А, някои от които са по-ефикасни, докато на други им трябва по-дълго време, за да се видят първите резултати. Но това, което ги обединява е фактът, че ретиноидите правят кожата чувствителна към UV лъчите и изискват задължителна употреба на слънцезащита по време на терапията с тях.

AHA&BHA – това са алфа- и бета-хидрокси киселини, които ексфолират повърхностния слой мъртви клетки, стимулират регенерацията на клетките и излющват натрупаната хиперпигментация. Най-често в козметиката се прилага гликоловата киселина, която бързо дава добри резултати.

Транексамова киселина – една набираща все по-голяма популярност у нас съставка, която обаче вече е добре позната и проучена по света. Тази киселина може да потисне производството и активирането на меланин в кожата, което я прави ефективна при лечение на мелазма и други форми на хиперпигментация. Тя също има противовъзпалителни свойства, които могат да намалят зачервяването и възпалението в хиперпигментирани зони.

В кои продукти можем да открием тези съставки?

Холистичният подход за борба с хиперпигментациите е в основата на обновената изсветляваща серия Melabel от biotrade. Какво всъщност означава това? Формулите, разработени след дълги проучвания и тестове, включват прецизни комбинации от активни съставки, повлияващи както меланоцитната активност, така и възпалението, съдовите промени, защитата и регенерацията на клетките. Серията има няколко продукта, които от началото на октомври ще се появяват поетапно в аптечната мрежа с обновена формула.

Активно избелващи са:

Melabel дневен изсветляващ крем с SPF 50+ постига отличен депигментиращ ефект благодарение на два основни типа активни съставки – вещества с мощна антиоксидантна активност като L-Glutation (GSH), Superoxide Dismutase (SOD), Catalase, Vitamin C, Vitamin E и доказаният със своите озаряващи и изсветляващи свойства ниацинамид. Преимущество е много високата UVA&UVB слънцезащита, осигурена от химични и физични фотозащитни филтри.

Melabel нощен изсветляващ крем е задължителна стъпка във всяка рутина, която гарантира активно действие през цялата нощ. Тук формулата съдържа най-модерните и доказани съставки – транексамова, гликолова и салицилова киселина, олигопептиди с избелващо действие и не на последно място Nicotineamide mononucleotide (NMN) – активатор на клетъчната енергия и жизненост.

Melabel Forte изсветляващ крем за резистентни хиперпигментации. Това са онези пигментации, които са обхванали по-дълбоките слоеве на кожата и не се поддават на лечение със стандартните средства за избелване. Ключова роля в Melabel Forte играят азелаиновата киселина, ниацинамида и витамин С, които в пълна синергия атакуват дълбоките пигментации и повлияват процесите, отговорни за формирането им.

Естетични медицински процедури за премахване на пигментации

Химичен пилинг – може би един от най-старите и добре познати методи за справяне с хиперпигментациите. Използват се различни видове киселини (като гликолова например) във високи концентрации, които предизвикват химическо изгаряне и излющване на горния слой кожа. Процедурата е бърза, но често предизвиква дискомфорт като зачервяване, парене и интензивно излющване. Ефектът зависи от дълбочината на третираните петна и от вида на използваната киселина.

Лазерна терапия – лазерната терапия е популярен и високо ефективен вариант за лечение на хиперпигментация, особено когато други локални лечения и процедури не са дали желаните резултати. Лазерните процедури работят чрез използване на фокусирана светлинна енергия, която се насочва към и разгражда меланинa в кожата, който е отговорен за тъмните петна, свързани с хиперпигментацията. За съжаление някои от лазерните процедури все още са доста скъпи за част от пациентите, а добрите резултати изискват повече от едно посещение.

Микродермабразио – при тази неинвазивна процедура с помощта на машина, механично се ексфолира повърхността на кожата,  което подобрява вида на хиперпигментацията.

Локални стероиди – в някои случаи дерматологът може да предпише локални стероиди за намаляване на възпалението и пигментацията, свързани с определени кожни състояния.

Можем ли да премахнем хиперпигментациите завинаги?

Отговорът на този въпрос не може да бъде категоричен, защото добрите резултати зависят както от подхода, който ще бъде избран, така и от постоянството, което ще вложи всеки пациент. Хиперпигментациите са състояние, което изисква много търпение и време, а повечето от нас искат да видят ефекта от продуктите веднага и ако това не се случи, се отказват бързо. Първи видими резултати при използване на козметични продукти могат да се очакват в рамките на 4 до 6 седмици, а ако пигментациите са много дълбоки и по-късно. При лазерните процедури положението е подобно – трябва да се направят серия от процедури, за да започне да се забелязва резултатът от тях.

Задължителна част от стратегията за справяне с хиперпигментациите е слънцезащитата, която както казахме по-горе трябва да е ежедневна и целогодишна. Ако една кожа е склонна към пигментации, тя е такава за цял живот и съответно грижата за равномерния и красив тен трябва да бъде постоянна. Всяко незащитено излагане на слънце връща назад постигнатите резултати и битката започва отначало. Затова стигаме до там, от където започнахме тази статия – превенцията е най-добрата защита от петна!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари