БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Здравка Пенова: Лечебният ефект на кинезитерапията: три основни упражнения за раздвижване на гръбначния стълб

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Здравка Пенова

МЦ „Д-р Людмил Димитров“

Здравка Пенова е рехабилитатор и кинезитерапевт. Работи с пациенти след травматични интервенции на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания. Прилага терапии при проблеми с болка и дискомфорт, при необходимост от увеличаване на обема движение, гъвкавост и сила, а също така и за предотвратяване на възможни бъдещи травми. Записване на часове на тел. 032950019 и на място в Медицински Център „Д-р Людмил Димитров“, гр. Пловдив, ул. „Брезовска“ 34, ет. 4.

_________________________________________________

Всеки човек в определен момент от живота си преживява травма или заболяване, нуждаещо се от правилен възстановителен режим. През годините редица изследвания са доказали ползата от кинезитерапията върху човешкия живот, а ежедневно се наблюдават примери за ефекта им върху възстановителните процеси.    

Упражненията са най-важната част от всяко лечение. Всяко заболяване на опорно-двигателния апарат води до мускулен дисбаланс, оказващ негативен ефект върху ежедневните дейности на човека. Следвайки изготвен режим, освен бързо възстановяване от дадено заболяване, целия организъм се подобрява. Намаляват болките в дългосрочен план, придобива се по-голяма мускулна сила, намалява се сковаността и се увеличава мобилността. Много проучвания доказват, че редовното правене на упражнения повишава качеството и продължителността на живота. Физическите упражнения имат ефект не само върху тялото, в частност опорно-двигателния апарат, но и повишават психо-емоционалния тонус.

Най-често хората се оплакват от болки в кръста и гърба. В редица изследвания е доказано, че редовното изпълнение на упражнения води до повишаване кръвоснабдяването на мускулите, инервацията на нервите и силата на стабилизиращите мускули. В сравнение с физиотерапията, кинезитерапията има доказано по-дълготраен и силен ефект върху целия организъм.

В следващите редове ще ви споделим няколко от основните и най-важни упражнения за гръбначния стълб. Възможно най-добър резултат се постига, когато упражненията се правят два пъти дневно.

Едно от основните упражнения, които спомагат за оптимално раздвижване на гръбначния стълб се казва „котешки гръб“. Изпълнява се от колянна опора, като се извива гърба максимално нагоре, а след това гърба се извива надолу.

Друго много полезно упражнение е така наречената „кобра“. Извършва се от лицев лег, ръцете са опорни пред рамената, свити в лактите. Започва се с извиване на гърба назад като се прави хубава извивка в кръста.

Доста варианти за физически упражнения има от колянна опора, един много добър вариант е „прозорче“. То е сложна комбинация от няколко движения. Започва се като пациента остава на опора от едната си ръка, а другата я насочва към тавана като се извива и тялото в посока на движението. След това ръката се придвижва между опорната ръка на пода и коляното, а тялото се извива максимално.

Винаги се консултирайте със специалист преди да започнете всякакъв вид терапия.

В Медицински център „Д-р Людмил Димитров“ сме насочили изцяло лечението и възстановяването на пациенти страдащи от дискови хернии и ставни заболявания. Нашият екип е разработил специална програма, съчетаваща най-ефективните процедури и упражнения, за да постигнем най-добри резултати при лечението на нашите пациенти. Всеки наш пациент получава индивидуално изготвени физически упражнения, спрямо общото му състояние и заболяване. По време на изпълнението им бива асистиран и получава напътствия за правилно изпълнение, както и проследяваме ежедневно процеса на възстановяване.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари