БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Нели Апостолова: Грижата за кожата – на каква възраст да започне и какво да търсим?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Нели Апостолова

Д-р Нели Апостолова е дерматолог-венеролог с над 30 години опит и специализации,
член на Български лекарски съюз, Българско дерматологично дружество и Българска асоциация на естетичните дерматолози.

гр. Пловдив бул. „Васил Априлов“ №14 ет.4

гр. Пловдив ДКЦ 4 ж.к. Христо Смирненски ул. „Гергана“ 7

________________________________________________________________

Д-р Апостолова, има ли нещо по-специфично, което хората следва да вземат предвид в грижата за кожата, по време на предстоящия пролетен сезон?

  • Не бих казала, че има сезон, в който кожата не е поставена на изпитания, просто те са различни. Ако през зимата основен проблем е изсушаването, свързано с по-силен вятър и ниски температури, през топлите месеци водещ увреждащ фактор е UV-радиацията, за която малко хора мислят, когато не са на море. Сезонност в поддържане нормалното състояние на кожата няма, както и, не бих казала, че има конкретна възраст, в която тези грижи трябва да започнат да се прилагат.

Да, като казваме на каква възраст, по-скоро имаме предвид кога да започнем да се борим с възрастово-обусловените промени в кожата – намален тургор, поява на бръчки и т.н.?

  • Да, разбирам, както и в други сфери на профилактика, колкото по-навременни действия се предприемат, толкова по-дълготраен и ефективен резултат ще имат те. Всеки човек следва да полага адекватни грижи за кожата си, предвид, че това е най-големият орган в тялото, а и е в непрекъснат контакт с околния свят. Промените в кожата се свързват с естествените процеси, които съпътстват стареенето на организма, макар да не са видими от самото начало. Проучванията сочат, че нивата на колаген в организма започват да спадат след 25-годишна възраст, а след 40 години нивата са приблизително наполовина. Това до известна степен определя и времето за появата на първите видими бръчки по кожата в периода около 30-те години на човек. Разбира се, тези процеси са сложни и зависят от множество разнообразни фактори – външни и вътрешни.

От доброто състояние на кожата и лигавиците, до голяма степен, зависи и здравето на организма изобщо. Искате да кажете, че грижата за кожата не е само козметичен или естетичен въпрос?

  • О, далеч не е само това, разбира се! Макар, може би, да се обръща повече внимание на това как изглежда човек, кожата е отговорна за много повече. Тя притежава много важни функции – служи като защитна бариера спрямо външната среда и различни увреждащи фактори, участва в терморегулацията на организма. Има сетивна функция, благодарение на разположените в нея неврони и може да реагира на допир, студ натиск и други.

Какво трябва да имат предвид нашите читатели, когато подбират подходящи продукти за себе си?

  • На първо място, има значение за какъв човек говорим – възраст, пол, рискови фактори, тип кожа, не на последно място – какъв ефект очакваме да има. Като общо правило, за оптимален ефект препоръчвам комплексна грижа за кожата, т.е. локален продукт и такъв, който е за прием през устата и има за цел да снабди организма с ценни хранителни вещества, необходими за кожата.

Можем ли да кажем, че едно от тези вещества е колагенът?

  • Да, категорично, колагенът съставлява 80% от сухото вещество на кожата, така че е ключов за поддържане на доброто ѝ състояние, а и вид.

Да, но може ли да се усвои пълноценно колаген, приет през устата и наистина ли той би имал ефект върху кожата? Как точно става това, бихте ли разяснили, тъй като има доста скептично настроени потребители?

  • Това недоверие идва от непълна информираност, т.е. от частично непознаване на технологиите в бранша, както и на някои физиологични особености. Напълно вярно е, че колагенът, в нативния си вид, т.е. в неговата цялост, когато молекулата му не е предварително обработена, не може адекватно да се усвои от организма, поради много големия си размер. В стомаха и червата тази огромна молекула бива раздробена от нашите ензими на по-малки части – колагенови пептиди, които биват усвоени и навлизат в кръвта. Големината на тези пептиди е различна и те подпомагат синтезата на колаген на различни клетки. Част от приетия в естествена форма колаген изобщо няма да се усвои от организма. Начинът да се разреши този проблем, е чрез предварително частично хидролизиране на колагена, т.е. независимо от какъв източник е суровината – обикновено свински или говежди, преди да бъде вложен във фармацевтичен продукт, колагенът се раздробява до частици (пептиди), които могат да бъдат лесно усвоени от организма.

Т.е. принципът е, че приетият колаген подпомага нашите собствени клетки да си произведат такъв, а не, че той самият отива в кожата?

  • Да, разбира се, това е в сила, както при продуктите за кожа, така и при тези за ставна грижа, които също съдържат колаген. Във всички случаи целим да подпомогнем производството в собствените ни клетки, а не да доставим колаген „готов за употреба“.

Искате да кажете, че колагеновите пептиди в различните продукти са качествено различни?

  • Точно така, различна е тяхната големина. На базата на проучвания е установено, че пептидни вериги с различна молекулна маса подпомагат различен тип клетки в организма да произвеждат колаген. По отношение на кожата, се интересуваме от фибробластите, които се намират в дермата и са отговорни за произвеждането на голяма част от структурите на съединителната тъкан там.

Какви са потенциалните плюсове на повишено количество колаген в кожата?

  • Разнообразни, като се започне от по-добър тургор, т.е. по-високо съдържание на вода и по-голяма еластичност и се стигне до по-малко бръчки, както и заглаждане на съществуващи такива. Може, на пръв поглед, да звучи предимно козметично-насочено, но трябва да кажа, че има разработени специални медицински техники, чрез които, с помощта на лазер, се изследва дълбочината на бръчките и промени в рамките на части от милиметъра са установими, а се виждат и с просто око. Бихме ги описали точно като заглаждане, когато дълбочината намалява. Тук трябва да уточним, че за да се радваме на добри резултати приемът на колагенов продукт трябва да бъде по-продължителен в рамките на минимум 2-3 месеца. За оптимални резултати е добре да съчетаваме с крем или серум, подходящ за локалното приложение, съобразен със съответните специфики на дермата на пациента.

Какви други хранителни съставки бихте отличили като важни за кожата?

  • Не можем да не споменем „класическите“ – витамини А, Е и биотин, микроелементът цинк. Тези съставки имат доказан ефект по отношение поддържане нормалното състояние на кожата, а и лигавиците. Понеже съм привърженик на естествени екстракти и ги използвам в практиката си, бих споменала и асай бери. Това е много интересно растение, вид палма, което вирее в Южна Америка. В последните десетилетия се използва все по-широко в медицината, поради забележителните му антиоксидантни свойства. Има и известен антимикробен ефект, способства по-бързото зарастване на рани, предпазва и кожата от действието на UV-лъчите. Както вече казах по-горе, системният подход, т.е. правилната комбинация е с най-голям потенциал за добър резултат. Интересът ми към ползите от приложението на екстракта от асай бери бе предизвикан от продукта Допелхерц® систем Колаген Beauty, един наистина комплексно разработен продукт в удобна за прием форма, който ползвам в практиката си и имам за него положителна обратна връзка.

Според Вас какво е мястото на естетичните процедури в грижата за кожата?

  • Съвременните тенденции в грижата за кожата включват и различни естетични процедури. Все повече дами, а и господа, прибягват до тези методи, за да поддържат добър външен вид на кожата си, за да коригират черти, които не харесват. Най-разпространени за момента са инжектирането на дермални импланти (филъри), с цел намаляване на видимите бръчки и контуриране на определени части от лицето като устни, скули, брадичка, нос и т.н. Ефектът след подобна процедура е бърз, но временен, защото тези вещества се резорбират в рамките на 6-12 месеца. Затова аз съм привърженик на комплексния подход дори когато говорим за естетични процедури. Допълнителният прием на перорален колагенов продукт, съчетан с добър анти-айдж крем, гел и/или серум биха подобрили цялостния ефект от процедурата в дългосрочен план.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари