БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Лютви Халил: Лечение и профилактика на пародонтит

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Лютви Халил

Лекар по дентална медицина, L Dent Clinic – Пловдив. Специалист по орална хирургия, имплантология и пародонтология. С изключително богат опит от трудни клинични ситуации, местни и международни обучения и квалификации, между които имплантологичен тренинг в Осака, Япония.

_____

Д-р Халил, лечим ли е пародонтитът?

Пародонтитът е хронично заболяване, подари което често пациентите смятат, че e нелечим, но напротив. Разбира се, подходът за лечение зависи от стадия, в който се намира заболяването.

В същността си пародонтитът е инфекциозно заболяване, обхващащо целия зъбозадържащ апарат – меките и твърдите тъкани. Основата причина за неговата поява и прогресиране е наличието и натрупването на патогенни микроорганизми. Реакцията към самата инфекция води до нарушаване на структурите на твърдите и меките на тъкани (кървящи венци или загуба на зъби). Сигнали за протичаща инфекция са кървене на венците, промяна на цвета, болезненост, реакция при дразнене. В този стадий говорим за гингивит. При него има депозит от зъбен камък и пристъпваме към професионално почистване и медикаментозно подпомагане и терапия за укрепване на зъбозадържащия апарат.

Във втория стадий на пародонталното заболяване кървенето вече е смесено с гной. Тук задължително има засягане на подвижността. В този случай пристъпваме към пародонтална хирургия и правим открит кюретаж, с който целим да отстраним възпалената тъкан и да намалим дълбочината на джобовете. Използваме и ултразвук, за да отстраним плаката и патогените подвенечно. Пародонталната хирургия е средство за лечение при наличие на рецесии и отдръпване на венците, когато има и разклащане на зъбите.

Поддържането на перфектна хигиена е основополагаща за успеха и дълготрайността на пародонталното лечение. Освен чрез средствата за почистване на зъбите у дома, е нужно да се правят и контролно визити при стоматолога за осъществяване на клинична орална хигиена. Всички по-задълбочени стоматологични процедури също са предшествани от почистването на зъбен камък.

Какви са  факторите за поява и прогесиране на пародонтит?

Има редица системни заболявания, които увеличават риска от пародонтално заболяване, например диабет и сърдечно-съдови заболявания. Често и при бременните дами се наблюдава гингивит на бременността, поради понижената функция на имунната система следствие на хорманалния дисбаланс. Важно е да се отбележи, че тютюнопушенето е също сред водещите фактори за възпаление на венците.

Ph-то и състава на слюнката, хранителните навици на пациентите също определя до каква степен са предразположени към натрупване на зъбен камък, а оттам и към развитие на пародонтално заболяване.

Всички тези фактори определят и благоприятстват формирането и акумулирането на бактериален биофилм (зъбна плака) и затова оралната хигиена е изключително важна.

Специфична  ли е грижата за оралната хигиена при пародонтално лечение?

Да, зависи много от приложеното лечение. Стандартно след почистването на зъбен камък е задължително да се смени четката за зъби, а пациентът да е правилно инструктиран и мотивиран за орална хигиена. При здрави венци препоръчвам четкане по сулкуса (линията на венеца) в продължение на 2-3 минути. Един съвет – започнете четкането от задните зъби. Там най-често пропускаме плака, а те понасят огромно натоварване, понеже с тях сдъвкаме храната.

При пародонталната хирургия използваме и назначаваме на пациентите специфични продукти. Хлорхексидиновите разтвори тук са на пиедестал. Дори по време на самата оперативна процедура правим щателна иригация с хлорхексидин. На пациентите предписваме използването на такива разтвори от 0,09% в продължение на 21 дни. След това в режима на хигиена се добавя четкане със специална кадифено мека четка с техника от на четкане „от червено към бяло“ – от венците към зъбите, еднопосочно. Така след операция на венците се подпомага хода на меките тъкани.

Хлорхексидинът не оцветява ли зъбите?

Възможно е да се получи оцветяване, но най-важното на този етап е да се овладее риска от инфекция. Оцветяванията не са трайни и се премахват при професионалното почистване, което така или иначе е задължителна стъпка при лечението на пародонтит. В съвременните средства за орална хигиена обикновено хлорхексидинът се намира в комбинация с други съставки, някои от тях дори с натурален произход, които увеличават неговата антибактериална ефективност. Аз лично съм фен на комбинациите с биофлавоноиди и хиалуронова киселина, която пък ускорява регенерацията на меките тъкани.

След като заговорихме за операция на венците, какъв режим на орална хигиена препоръчвате след поставяне на имланти?

След поставяне на имплантите, отново използваме води за уста с хлорхескидин. Това вещество много добре инхибира патогените в оралната кухина, намалявайки микробното число и следователно риска от инфекция. Тук по-предпочитана е високата концентрация на хлорхексидин от 0,12% до 0,20%. Използва се и гел с хлорхексидин с поне 3 апликации дневно, за да се формира защитен филм срещу патогенни микроорганизми. Използваме мека четка още от първия ден, която обаче не е хирургическа, за да се усеща почистването. Важно е да се знае – не се използват пенливи пасти, само гелове, тъй като намиращите се масово в пастите пенители деактивират хлорхексидина.

Всичко това се прави, за да се осигури максимално чиста среда в оралната кухина и да се сведе до минимум риска от инфекция, за да не се компроментират материалите и да се отхвръли имланта. Задължително се сменя четката с нова и се назначават и допълнителни медикаменти.

Като оставим настрана специфичните клинични ситуации, Вие мека или твърда четка предпочитате и препоръчвате?

Категорично мека. Не твърдостта на четката или натискът при четкане почистват плаката, а броя на движенията. Аз лично използвам и препоръчвам от години четките за зъби Curaprox, които имат максимален брой власинки и така почистват изключително добре. Косъмчетата са ултра фини и навлизат в много тесни пространства и почистват щателно. А най-хубавото е, че са нежни към емайла и венците и могат да се използват дори и от пациенти с обострена чувствителност.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари