БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Пламена Ставрева: Замразяването на яйцеклетки – съвременният метод за отлагане на майчинството

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 4,67 oт 5)
Loading...

Средната възраст за раждане на жените всяка година расте. Ако до преди 10 – 15 години у нас дамите ставаха майки между осемнадесетата и двадесет и петата си година, днес те по-често раждат след тридесетата си година.

Късното майчинство има своите позитиви. Според психолозите, с напредването на възрастта психиката на жените става по-стабилна, а нервната система – по-устойчива. Късното раждане обикновено се случва вследствие инвестиране на време в образование и кариерно развитие, което пък е предпоставка за по-качествен живот.

Отлагането на майчинството обаче има и своите биологични недостатъци. Основният е изчерпването на яйчниковия резерв с времето и намаляването на репродуктивните възможности. През по-голямата част от живота на жената, този резерв намалява плавно. От един момент нататък обаче, изчерпването започва рязко да се ускорява. И когато това се случи, а жената все още не е станала майка, е по-добре да има замразени яйцеклетки, които да й осигурят шанс за родителство.

През април в Марбея се състоя семинар за обмен на опит на ембриолози от няколко държави. Домакин и организатор на събитието беше най-голямата сертифицирана европейска банка за донорски репродуктивен материал Ovobank. От българска страна в уъркшопа участие взе главният ембриолог в инвитро клиниката към болница „Селена“ Пламена Ставрева. Тя стана част от групата за обмен на добри практики в работата със замразени яйцеклетки. А днес ще поговорим с нея за същата тази клетка, която стои в основата на живота, и как можем да си осигурим малко по-дълъг период за реализиране на майчинството.

– Г-жо Ставрева, разкажете ни малко повече за яйцеклетката.

Яйцеклетките са най-големите клетки в човешкото тяло. Всъщност те не се произвеждат в хода на живота ни. Ние се раждаме с всички репродуктивни клетки, с които ще разполагаме през целия си живот. В течение на годините ги губим постепенно. До една определена възраст, в която яйчниковият резерв започва драстично да намалява, с което и шанса за зачеване, докато се изчерпи напълно и настъпи менопаузата.

– С колко яйцеклетки разполагаме в различните етапи от живота си?

Раждаме се с около 1 – 2 милиона яйцеклетки. До пубертета броят им намалява до около 30 000, които се редуцират наполовина до двайстата година. Плавната загуба продължава до около 37-мата година, след което броят им започва рязко да спада. В рамките на още няколко години жената все още има възможност да зачене, макар и шансът да е по-малък, а качеството на клетките по-лошо. В последния етап преди навлизането в менопаузата, яйчниковият резерв не е напълно изчерпан, но шансът за зачеване е нищожен.

Всички тези числа и възрасти са осреднени, разбира се. Всеки организъм е индивидуален. В болница „Селена“ се сблъскваме с всякакви случаи. В някои – жени и на 45 години успяват да забременеят спонтанно и да износят здраво бебе, а в други – установяваме изчерпан яйчников резерв при млади жени под 30 години, които едва са започнали да мислят за родителство.

– Можем ли да разберем какво се случва с нашия собствен яйчников резерв?

Разбира се. Има изследвания, които могат да дадат подробна моментна картина на състоянието на яйчниковия резерв. Тъй като това не е рутинно изследване и към него се пристъпва едва когато има на лице репродуктивен проблем, бих посъветвала всяка жена, която планира бременност или все още не планира, но е на възраст над 28 години, да се изследва. Така ако се установи, че яйцеклетките са твърде малко, би могла да пренареди плановете си или да замрази клети за в бъдеще.

– Какво представлява изследването на яйчниковия резерв?

Скринингът се назначава от репродуктивен специалист.  Включва кръвни изследвания на няколко хормонални показателя: FSH (фоликостимулиращ хормон), AMH (антимюлеров хормон), LH (лутеинизиращ хормон) и Естрадиол. Прави се и ултразвуков гинекологичен преглед, който допълва хормоналните изследвания. В болница „Селена“ разполагаме с надеждни репродуктивни специалисти, лаборатория, и техника, които обезпечават целия цикъл по установяване на състоянието на яйчниковия резерв, така че пациентът да може да извърши цялостният скрининг на едно място.

– В кои случаи жените най-често прибягват до замразяване на яйцеклетки?

Случаите са най-различни, но с един общ знаменател – желание за майчинство на по-късен етап. Дали жената не е срещнала партньор, дали иска да продължи образованието си или да развива кариерата си, или просто все още не се чувства готова да бъде майка, замразяването на яйцеклетки й дава време. Нека не забравяме, че криоконсервирането на генетичен материал преди лечение на онкологично заболяване запазва шанса за майчинство по-късно. Често при сблъскване с тежката диагноза последното, за което мислят жените, е съхраняването на фертилитета, но това е важна тема, която не трябва да се пропуска, но за съжаление, не се коментира достатъчно.

– Какво представлява процесът по замразяване на яйцеклетки? Колко време отнема и страшни ли са хормоналната стимулация и пункцията?

Процедурата преминава през няколко етапа. Разбира се, винаги се започва с консултация с акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина. Той ще изследва яйчниковия резерв и на база резултатите, ще начертае следващата стъпка. Лабораторните изследвания се правят на 2-3 ден от началото на месечния цикъл. Условие, което има отношение към продължителността на процеса.

Вторият етап е хормоналната стимулация. Много жени се притесняват от нея, но всъщност съвременните хормонални препарати, подбрани и дозирани правилно, не оказват негативно влияние върху кондицията на жената, а инжектирането им е подкожно и не е свързано с болка. Хормоналната стимулация продължава между 10 дни и две седмици. В рамките на един менструален цикъл, яйчниците обикновено отделят една зряла яйцеклетка. Целта на хормоналната стимулация е да се развият повече на брой яйцеклетки.

Когато има достатъчно на брой узрели фоликули, се извършва процедура по извличането им. За интервенцията се използва краткотрайна анестезия. През стената на влагалището с помощта на ултразвукова сонда, се въвежда игла. Аспирира се течността във фоликулите, в която се съдържат яйцеклетките, и веднага след това ембриолог поставя клетките в подходяща хранителна среда. Процедурата трае не повече от 10 – 15 минути, а болничният престой – няколко часа. В същия ден жената не трябва да работи и да шофира. 

– На каква възраст е най-добре да се извлекат и замразят яйцеклетки?
Няма възрастови изисквания. Най-добре е това да се случи до 35-тата година. След тази възраст започват да настъпват биологични и генетични промени и качеството на яйцеклетките намалява. Колкото повече яйцеклетки се замразят, толкова по-голям е шансът да се случи успешно оплождане и живо раждане на по-късен етап. Не по-малко важно е обаче и качеството на яйцеклетките. За да има 75% шанс за едно живо раждане, 34-годишна жена трябва да замрази 10 яйцеклетки. На 37 години броят им вече е 20, а на 42 години – 61.

– Как се замразяват яйцеклетките? Колко време могат да „живеят“ в течен азот?
Охлаждането на клетките при определена температура спира жизнените процеси, които протичат в тях. Така те могат да прекарат години. Методът за замразяване, който използваме днес, се нарича витрификация и представлява ултра бързо замразяване. Преди да се поставят на температура от -196 градуса, клетките се подготвят като се защитават с т.нар. криопротектори. Тяхната функция е да не позволяват водата в клетките да образува ледени кристали, които при размразяване на клетката ще доведат до увреждането й.

– Надеждни ли са замразените яйцеклетки за успешна бременност?
Методът е задоволително сигурен. Около 95% от яйцеклетките оцеляват след размразяването, а успешните бременности, реализирани с тях са около 65%. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари