БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Новите препоръки за добро сърдечно здраве

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Всички ние знаем, че хипертонията е опасна. Опасна е, защото стои в основата на почти всички последващи сърдечно-съдови инциденти и усложнения: мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, предсърдно мъждене, аритмии, сърдечна недостатъчност. Всички те са свързани с лош контрол на артериалното налягане. Европейското кардиологично дружество и Американската кардиологична асоциация издадоха почти едновременно нови препоръки за добро сърдечносъдово здраве. Какво съветват водещите специалисти?

В последните години се разбра, че най-големият сърдечносъдов грях не е затлъстяването, а обездвижването. Затова и европейските, и американските специалисти препоръчват да се движим, за да не се разболеем. Препоръчителното е поне 150 минути седмично умерени физически натоварвания – 5 дни седмично по 30 минути. Умерени са физическите натоварвания, които ви карат да дишате дълбоко, но все още можете и да говорите. Ако не успявате, натоварването вече е тежко. Умерени натоварвания създават бързото ходене, плуването, карането на колело, по-тежката домакинска работа, трудът в градината и други форми на аеробна физическа дейност. Кардиолозите стимулират хората да се стремят поне към минималното време. Но хората, които не могат да постигнат 150 минути – колкото могат. И по-малка двигателна активност е по-добре от никаква!

Ако имате високо кръвно, ако липидите в кръвта ви са над нормите, ако имате гранична или повишена кръвна захар, най-лесният, най-здравословен и най-евтин начин е, да намалите теглото си. Европейските препоръки за превенция на сърдечно-съдовите заболявания изтъкват, че има безброй диети, с които човек може да намали теглото си, но се препоръчват само здравословните. С останалите може да постигнете ниско тегло, но сърдечно-съдовият риск ще се е повишил.

Препоръчват се, най-общо казано, диетите на базата на средиземноморската диета. Като средиземноморска обозначаваме диета, богата на зеленчуци и плодове; на пълнозърнести храни като например пълнозърнест хляб и кафяв ориз. Включва и разнообразни ядки и семена – сурови и не осолени. Понеже са много калорични, ядките е добре да се ограничават до една шепа на ден: около 30 грама. В средиземноморската диета задължително присъства и рибата – поне веднъж седмично. Когато хора, които не ядат риба, започнат да я включват в храненето си, намаляват своя сърдечно-съдов риск. Ако слагате на масата си риба 2 пъти седмично, още по-добре. Но голямата разлика е между ядящите и не ядящите риба, затова горещо се препоръчва риба поне веднъж седмично. За средиземноморската кухня са типични растителните мазнини, зехтинът, слънчогледовото олио. Не се препоръчват тропическите мазнини като кокосово масло, палмово и други подобни.

За всеки с високо кръвно е добре да ограничи употребата на сол. Разбира се, на хората с есенциална хипотония – ниско артериално налягане, не ограничаваме солта.

Последните европейски препоръки задават нови, по-стриктни ограничения за употребата на алкохол в сравнение с предишното ръководство. Съветът е човек да не пие повече от 100 грама чист алкохол седмично. На практика – 2 питиета седмично.

Силно е препоръчително, ако човек пуши, да се откаже. Много хора се боят, че ще напълнеят. Новите препоръки казват: Да, може, но това, че сте напълнели от спирането на тютюнопушенето, не повишава вашия сърдечно-съдов риск.

Мощен фактор за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и за увеличаване на продължителността на живота е: всеки да контролира стойностите на артериалното налягане и ако то е високо – да се лекува. Верен помощник, за да контролирате кръвното си налягане, е автоматичният апарат Microlife A1 Easy. Това е най-малкият и най-лесният за използване автоматичен апарат за кръвно налягане за горната част на ръката. Компактният му дизайн допринася за ефективно и удобно измерване на кръвното налягане по всяко време и на всяко място, дори когато пътувате.

Притежава PAD технология за откриване на аритмия. Когато редовно измервате кръвното си и често виждате символа за аритмия, задължително трябва да се консултирате с кардиолог. Gentle+ технологията пък ще ви осигури комфорт по време на напомпване на маншета. Microlife A1 Easy е с универсален размер маншет. Той е вашият верен помощник при контрола на кръвното налягане.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари