БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Елена Машонова – Психичното здраве е обвързано с оралното здраве

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 4,75 oт 5)
Loading...

Елена Машонова

Елена Машонова е клиничен психолог в гр. Пловдив, завършила бакалавърска степен психология в University of Dundee в Шотландия и магистърска степен клинична психология в Erasmus University Rotterdam в Нидерландия. Работи в Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ като подходът ѝ интегрира емпирично изследвани методики с акцент върху когнитивно-поведенческа терапия, схема терапия и арт терапия.

Можете да се свържете с кл. психолог Елена Машонова на e-mail: egmashonova@gmail.com

________________________________________

В последните десетилетия особена светлина под прожекторите се отделя за връзката между психичното и оралното здраве – при високо ниво на психичното здраве се наблюдава високо ниво на оралното здраве и обратно. Психичното здраве зависи от три основни фактора – емоционалното, физиологичното и социалното благосъстояние на човек. В същия ред на мисли оралното здраве се дефинира от Световната здравна организация в контекста както на физиологичното състояние (напр., наличието или липсата на заболявания), така и в контекста на способността да се извършват движения, изразяват емоции и да е налично позитивно психосоциално състояние. Докато оралното и психичното здраве имат редица белези, по които да се изследва тяхното състояние, в тази статия оралната хигиена ще бъде използвана за белег на оралното здраве, а емоционалната стабилност – белег на психологичното здраве.

Тялото функционира като единна система – всеки аспект от тялото както физиологичен, така и психологичен се отразява върху цялостния баланс. Най-често физическия аспект се обвързва с двигателната активност и храненето в контекста на позитивно влияние върху психиката, но състоянието на оралното здраве далеч не е за подценяване, когато става дума за ползите върху психиката. Ако психичното състояние се разглежда в контекста на емоционалната стабилност, емоциите могат както да влияят върху оралната хигиена, така и да са последствие от оралната хигиена.

От една страна, негативната афективност е личностова черта, която се характеризира с чести и силни усещания на негативни емоции (напр., тревожност, депресивност, вина, гняв), тяхното поведенческо (напр., самонараняване) и междуличностово (напр., зависимост) проявление. Тази личностова черта директно се обвързва с оралното здраве през 2001 г. – оказва се, че при наличие на изразена негативна афективност се наблюдава лоша орална хигиена. Хипотетично, връзката между емоционалната нестабилност и лошата орална хигиена се корени в трудността на човек да бъде постоянен и мотивиран да поддържа добра орална хигиена, когато е емоционално афектиран от неприятна ситуация, състояние на апатия, анхедония и т.н. Също така, според проучване от 2017 г. личности със занижена орална хигиена демонстрират тенденция да са депресивни, объркани, агресивни или отпаднали.

От друга страна, състоянието на оралната хигиена влияе на емоционалното състояние. При ниска орална хигиена, човек типично става много по-тревожен и напрегнат относно как изглежда. Ниското орално здраве намаля щастието, спонтанността, усмихването и смеенето в социална обстановка. Дори човек да е щастлив, ако не си позволява да се усмихва широко и изразява позитивните си емоции чрез мускулите на лицето, емоциите не могат да се преживеят цялостно, което допълнително влошава емоционалното състояние.

Какво да направим, за да сме едновременно психически и орално здрави?

  • Спазване на орална и психична хигиена чрез режими на пречистване. Също както части от консумираната храна не бива да остава между зъбите в устната кухина, така и негативните преживявания и тревоги от ежедневието нямат място в съзнанието ни. Полезно е да се използва времето, в което зъбите се почистват, за успоредно концентриране върху щастливи мисли, планове и дори наслаждаване на красотата около нас (напр., наблюдаване на изгрева или залеза).
  • При проблем, посещаването на специалист за консултация и терапия е отговорно поведение както за оралното, така и за психичното здраве. Случващото се е едно и също при зъболекар и психолог – след свързване и насрочване на час се осъществява преглед, евентуално се провеждат тестове, след което се извършва нужната терапия и пътят към дома е съпроводен с указания за грижа в бъдеще.

Психичното здраве е тясно обвързано с оралното здраве. Отговорност е да се полагат грижи за всеки тип здраве, за да се постигне пълноценен баланс във всяка сфера на живота.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари