БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Добрият сън е предпоставка за пълноценен живот

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

___

Нарушеното функциониране през деня може да е следствие от нарушен сън. Сънят е жизнено важен! Проучвания показват, че недостигът на качествен сън променя активността на някои части на мозъка, възможна е по-трудна концентрация, по-трудно вземане на решения, трудност при контрол на емоциите и поведението. Често недостигът на сън е свързан с депресивни заболявания.

 

Независимо дали ви е трудно да заспите, събуждате се през нощта и будувате по няколко часа, или се будите твърде рано сутринта и не можете да заспите отново, това са трите прояви на нарушение на съня. Особено когато тези оплаквания се появяват повече от три пъти в седмицата, въпреки наличието на адекватни условия за сън и водят до нарушено функциониране през деня. Когато това продължава вече повече от три месеца, нарушението на съня се определя като хронично безсъние.

 

От нарушение на съня в България страдат около един милион души. Освен че се нарушава качеството на живот, липсата на сън повишава риска за развитие на редица болести като инфаркт, инсулт, артериална хипертония, затлъстяване, захарен диабет, метаболитен синдром и т.н.

Имунната ни система разчита на съня, за да сме здрави – това е системата, която защитава тялото ни при липсата на достатъчно качествен сън и е възможно да се появят проблеми в борбата с често срещани вируси, инфекции и настинка.

 

Проблемите със съня често са поради заучено патологично поведение на пациента, вследствие на определен провокиращ момент или период на силен стрес, предстоящо събитие и други. Често хората, които са предразположени да развият хронично безсъние са с определени личностни характеристики – тревожни, невротични, перфекционисти. При тях се развиват навици за справяне с безсънието, които на практика го поддържат – прекарване на дълго време в леглото, нередовен ритъм сън – бодърстване или следобеден сън.

 

Редовните физически упражнения също подобряват симптомите на безсъние и дават възможност за по-добър и дълбок сън. Дори леко упражнение като ходене само за 10 минути на ден подобрява качеството на съня. Хората, които спортуват редовно, спят по-добре през нощта, а през деня се чувстват по-бодри.

 

При наличие на проблем със съня е препоръчително търпеливо и съзнателно фокусиране върху изграждането на навици за редовни упражнения. Физическите упражнения ускоряват метаболизма, повишават телесната температура и стимулират хормони като кортизол. Затова е разумно да не спортувате поне три часа преди лягане.

 

Хроничното безсъние се лекува основно с когнитивно-поведенческа терапия от специалист психолог и изградени хигиенни навици на съня. Пациентът трябва да бъде насочен към психолог, който се занимава с когнитивно-поведенческа терапия или клиничен психолог.

 

Отпускането на тялото и разсейването от натрачиви мисли, в които е фиксирано съзнанието, когато човек не може да заспи е изключително важно условие за добър и качествен сън. Често заспиваме от умора, а тялото е стегнато и напрегнато през цялата нощ. Това са случаите, когато часовете сън са достатъчни, но при събуждане се усещаме уморени и напрегнати. За това е необходимо съзнанието да се релаксира преди сън. Препоръчително е да се избягват преди лягане екраните – телевизор, компютър и телефон.

Един от най-лесните, достъпни и безвредни начини за справяне с безсънието, не зависимо дали заспивате трудно или се събуждате през нощта, можете да намерите в приложението АНИМА. Свалянето му е напълно безплатно, имате възможност и за абонамент за да разполагате с по-голям брой упражнения, а също можете да намерите и безплатна категория, с която можете да се запознаете със съдържанието на АНИМА и да ползвате безплатно упражненията. Екипът на АНИМА непрекъснато допълва съдържанието с нови аудио записи и категории. Можете да намерите приложението в Google Play и App Store.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари