БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Manuca Doctor – най-специалният мед с реални терапевтични функции и ползи за здравето

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Manuka Doctor e марка хранителни добавки от висок клас. Компанията е базирана в Нова Зеландия – родината на най-специалния мед в света. Мед манука е не просто мед, а реално терапевтично средство с антивирусен, противовъзпалителен, антибактериален, регулиращ и възстановяващ ефект. Продуктите на Manuka Doctor са не просто първокласни и подкрепени с официални сертификати от редица здравни организации по цял свят и препоръчвани от лекари светила в различни медицински сфери. Нещо повече – компанията произвежда мед от манука на местна почва – там, където е неговият естествен хабитат и родина, в богатата на пъстра флора новозеландска земя.

Какво представлява мед от манука?

Мед от манука представлява специфичен вид мед. Той се произвежда от пчелите, които опрашват уникалния цвят на име Манука, виреещ единствено и само в Нова Зеландия. От там мед манука често бива наричан лечебен новозеландски мед. По-важното е обаче не името му, а неговата същност, отличаваща го от всички видове мед, които познаваме, включително и у нас. От край време за местното, а в древността за коренното население на Нова Зеландия, растението Манука е определяно като дървото на живота или чаено дърво. Причината, естествено се крие в специфичния вид мед, който се получава от пчелното опрашване на цветята.

Какво отличава мед от манука от всички познати видове мед?

Всички знаем, че медът по начало е един изключителен хранителен продукт, препоръчван за не едно или две здравословни състояния, както и в качеството му на профилактично или превантивно средство. Защо обаче медът от манука е толкова специален? Кое го отличава от всички останали видове мед? Разбира се, отговорът на този въпрос се крие в неговия състав. В мед манука има едно специфично вещество, което не само че не можем да открием в останалите видове мед, но и притежава уникални качества и свойства. Става въпрос за компонента метилглиоксал, наричан за по-кратко MGO. Според изследванията в своята естествена форма MGO не може да се срещне в никой друг хранителен продукт, освен в мед от манука.

Какво представлява MGO и какви функции и ползи има?

Уникалната по рода си съставка в мед от манука MGO представлява съединение с невероятни качества и здравословни ползи. Всъщност, именно MGO допринася за антибактериалния ефект на хранителните добавки от Manuka Doctor. MGO идва от превръщането на друго съединение в меда от манука, известно като дихидроксиацетон (DHA), чиято висока концентрация се намира в нектара на цветята на манука. Колкото по-висока е концентрацията на MGO, толкова по-силен е антибактериалният ефект. Производителите на мед имат скала за оценка на ефикасността на меда Манука. Рейтингът се нарича UMFTM, което е съкращение от Unique Manuka Factor. За да се счита за достатъчно мощен и наистина терапевтичен, медът от манука се нуждае от минимална оценка UMF™ 10+.

Според изследванията метилглиоксалът може да се справи с десетки видове, включително и много упорити бактерии, включително Streptococcus и Staphylococcus видовете, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Enterobacter cloacae, Acinetobacter baumannii, и Klebsiella pneumonia. Освен че инхибира планктонните клетки, MGO в медът от манука може да разпръсне и убие бактериите, живеещи в биофилми. Биофилмите са общности от клетки, които обикновено са затворени в самопроизведен извънклетъчен матрикс и се намират прилепнали към повърхности като рани, зъби, лигавици и имплантирани устройства. Микробите, намиращи се в биофилмите, са защитени от антимикробни агенти и могат да причинят постоянни, неразрешаващи се инфекции. Медът от манука разрушава клетъчните агрегати и предотвратява образуването на биофилми от широк спектър от проблемни патогени.

Други елементи в състава на меда от манука

Освен MGO, в съдържанието на меда от манука откриваме и ред други полезни микроелементи:

  • само 0.5 грама мазнини
  • много фибри
  • полезни белтъчини
  • голям брой от витамините в груба В, които спомагат за обмяната на веществата и поддържането на енергийни запаси в тялото
  • калций за силна костна система и здрави зъби
  • калий за нормалното функциониране на сърцето
  • цинк с мощно противовъзпалително действие.

За какво са полезни продуктите с мед манука от Manuka Doctor?

Manuka Doctor се позиционира на челни позиции на пазара с международно признатите производители и износители на автентичен новозеландски мед, разпространяван във всички точки на света. Компанията разполага с 60 000 пчелни кошера, разположени на повече от 11 000 хектара земя. Manuka Doctor предлага хранителни добавки с екстракт от мед от манука, както и комбинациите му с други полезни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти и други органични екстракти. Тези продукти се препоръчват в подкрепа на лечението на различни видове заболявания, в качеството си на профилактични средства и за превенция.

При вируси и бактериални инфекции

Според редица изследвания медът от манука разполага с бърз противовирусен и антибактериален ефект. Прилага се не само за превенция и в подкрепа на сезонните респираторни чревни вируси, но дори и в случай на кожна инфекция, а и за регулация на чревната микрофлора след прием на антибиотици и други. С Manuka Doctor продуктите можете да ускорите терапията за ангина, защото те успокояват зачервеното гърло и намаляват усещането на болка при преглъщане, а също така спомагат за овладяване на суха и влажна кашлица. Според някои научни разработки мед от манука инхибира и клетките на вируса херпес зостер, като блокира разпространението и прогресирането му във времето. Нещо повече – в няколко експериментални лечения в САЩ мед от манука е въведен като основно средство за лечение на инфекция в случаи на антибактериална резистентност на някои бактериални щамове. Положителните резултати от тези лечения дават надежда на всички онези учени, алармиращи близо едно десетилетие за опасността от прекомерното използване на синтетични антибиотични медикаменти, към които някои патогени са резистентни.

За добро храносмилане и здрав стомах

Мед от манука се препоръчва и в случай на нередовен стомах, при рефлукс, язва на стомаха, включително при синдрома на раздразнено черво, както и срещу запек. Тъй като той е класифициран като суперхрана, медът може да повлияе и върху метаболизма, както и да спомогне за по-бързото отслабване, ако причината за трупане на килограми се дължи на метаболитни нарушения.

Превенция срещу туморни образувания

В някои научни изследвания мед от манука се препоръчва и за защита от разпространението на ракови клетки в организма. Според учените той може да ускори действието на прилаганата противоракова терапия и да намали част от нейните странични ефекти, в това число липса на апетит, главоболие, гадене, повръщане и други.

За добра устна хигиена

Сред Manuka Doctor формулите ще откриете и средства за поддържане на перфектна хигиена и здраве на вашата устна кухина. Благодарение на антисептичния ефект на екзотичния мед се намалява количеството образувана плака, а също така се облекчават гингвити и начални фази на парадонтоза.

В дерматологията

Мед от манука може да се приема за редица дерматологични проблеми. Поради неговия силена антибактериален и противовъзпалителен ефект той се бори успешно с акне, повечето видове кожни екземи, някои форми на дерматит, блокира появата на кожни лезии и спомага за поддържането на функционална кожна бариера. В изследвания, провеждани в Гърция и Саудитска Арабия се дава препоръка за прием на мед от манука от диабетици, защото значително ускорява заздравяването на епидермални рани и язви.

Защо да изберем продуктите на Doctor Manuka?

  • Източник на натурален мед от манука, добиван в сърцето на неговата родина.
  • Компания с дългогодишна практика в разработката на формули, свързани единствено и само с терапевтичните свойства на мед от манука.
  • 100% сертифициран от новозеландското правителство автентичен доставчик на продукти с мед от манука.
  • Всички продукти са преминали през необходимите тестове за качество и максимално висок UMF рейтинг.
  • Налични са разнообразни формули с мед от манука за индивидуалните нужди на отделния пациент и неговия здравословен статус.

Преоткрийте природните дарове и в частност силните терапевтични свойства на мед от манука с висококачествената серия продукти от Manuka Doctor – лидер в производството на хранителни добавки, базирани на антибактериалния, противовирусния и възстановяващия ефект на MGO.

Използвана литература:

  1. Honey: a potential therapeutic agent for managing diabetic wounds Fahmida Alam 1, Md Asiful Islam 1, Siew Hua Gan 1, Md Ibrahim Khalil 2
  2. Manuka honey-impregnated dressings in the treatment of neuropathic diabetic foot ulcers Alexandros V Kamaratos 1, Konstantinos N Tzirogiannis, Stella A Iraklianou, Georgios I Panoutsopoulos, Ilias E Kanellos, Andreas I Melidonis
  3. The effects of manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study Helen K P English 1, Angela R C Pack, Peter C Molan
  4. A double-blind, placebo-controlled, randomised trial of active manuka honey and standard oral care for radiation-induced oral mucositis Joy Bardy 1, Alex Molassiotis, W David Ryder, Kathleen Mais, Andrew Sykes, Beng Yap, Lip Lee, Ed Kaczmarski, Nicholas Slevin
  5. A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents Mahmood Noori Shadkam 1, Hassan Mozaffari-Khosravi, Mohammad Reza Mozayan
  6. Randomised controlled trial of topical kanuka honey for the treatment of acne Alex Semprini 1, Irene Braithwaite 1, Andrew Corin 2, Davitt Sheahan 3, Christopher Tofield 4, Colin Helm 2, Barney Montgomery 5, James Fingleton 1, Mark Weatherall 6, Richard Beasley 1
  7. Antibacterial phenolic components of New Zealand manuka honey Author links open overlay panelRoderick JWestonaKevin RMitchellaKerry LAllenb
  8. Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative Dee A. Carter1*, Shona E. Blair2, Nural N. Cokcetin2, Daniel Bouzo2, Peter Brooks3, Ralf Schothauer4 and Elizabeth J. Harry2
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари