БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Студените месеци и топлотата в емоциите ни

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

 

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

Едно от най-разпространените заболявания на планетата наравно със сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания е депресията. По данни на Световната Здравна Организация (СЗО) от депресия страдат не по-малко от 350 милиона души в света.

Съществуват различни типове депресия, които могат да се развият по различен начин. Признаците и симптомите са различни по брой, време на поява, тежест и продължителност, но като цяло са много сходни. Различните подтипове на депресията може да изискват различно лечение, диагностиката се прави от психиатър или клиничен психолог. Различия съществуват и в това как отделните хора преживяват депресията и проявяват симптомите по отношение на възраст, пол и култура.

Депресията е афективно разстройство, или разстройство на настроението, което се появява на фази. Всеизвестен е фактът, че депресивността се проявява по различен начин през различните сезони. Депресираните хора често се справят по-трудно със симптомите си през зимата. В случаите, когато забелязвате депресивните симптоми само през зимата, това се счита за сезонно афективно разстройство.

Ето няколко съвета как можем да предотвратим сезонната депресия, да намалим симптоматиката й и да върнем топлотата в емоциите ни:

  1. Важно е да обръщаме специално внимание на начина, по който мислено формулираме очакванията си спрямо предстоящите празници. Очакванията ни за съвършенство могат само да попречат на празничния ни дух. Най-добрият начин да бъдем щастливи с нещата такива, каквито са, е като погледнем на хората около нас, вкусната храна или подаръците, през призмата на благодарността.

 

  1. С добрия сън и физическата активност идва и доброто психично здраве. На тялото и на ума ни са им необходими поне 7 часа добър сън, след което е препоръчително да спортуваме или да бъдем физически активни поне 30 минути всеки ден. Тези навици оказват голямо влияние върху начина, по който се чувстваме, и не бива да позволяваме празниците да нарушават този режим.

 

  1. Напомняйте си, че стоенето на слънце всеки ден между 15 и 30 минути е важно за психичното и физическото ни здраве. На физическо ниво слънчевата светлина подобрява имунната ни система, а на психическо – подобрява настроението.

 

  1. Обърнете внимание на хобитата си. Винаги има поне една хубава книга, която не сме довършили или дори започнали. Може би сега е перфектният момент да си направим чаша чай и да наваксаме с литературата, която често отлагаме да прочетем.

 

  1. Свалете на мобилният си телефон първото по рода си в България мобилно приложение АНИМА. В него можете да намерите аудиозаписи, разпределени в различни категории, които ще ви помогнат да тренирате ума си в справяне с безсънието, тревожните мисли, депресията, липса на мотивация и много други. Аудиозаписите в АНИМА са подходящи за слушане във всеки един момент, в който можете да отделите няколко минути за себе си и да си починете.

 

Ако въпреки положените усилия не забелязвате подобрение в емоционалното си състояние, обърнете се към специалист психолог. Психичното ни здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Затова е необходимо да подхождаме отговорно спрямо начина, по който се чувстваме.

 

 

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари