БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

АНИМА ЦЕНТЪР: Когнитивна дифузия като терапевтична практика

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 2,33 oт 5)
Loading...

гр. Пловдив 
“Анима Център”
Център за психологична консултация и терапия


Елена Машонова – психолог
Петя Стойчева Кривицки – психолог 

_____

Случвало ли ви се е да имате мисли, които не можете да изгоните от главата си и те да ви развалят не само настроението, но да влияят и на постиженията ви?

Човешкият мозък работи като една машина, която етикетира, сравнява и преценява, но когато тя е включена срещу нас самите, ние често имаме негативни резултати в много сфери на нашия живот. Нерядко тези етикети и преценки са негативни и глобални и често ние се сливаме с тези преценки и те стават част от нашата реалност. Ако използваме метафората на живота като пътуване, което включва посрещане на предизвикателства, наслаждаване на света и водене на пълноценен живот, тогава тези преценки са като пътни знаци, които ни отвличат от пътуването и ни карат да се забием в канавката.

Когнитивната дифузия е техника първоначално наречена когнитивно дистанциране от основателя на когнитивната терапия, д-р Арън Бек, при която – при определени обстоятелства избираме различна връзка с потока на мисълта, който тече през съзнанието ни и не ни позволява да се подчиняваме на тези пътни знаци.

Използвана в терапията за приемане и обвързване, когнитивната дифузия помага на хората да се справят с негативните или безполезни мисли и чувства. Тя е полезна техника за хора с депресия и тревожност, тъй като неудобните и безполезни мисли и чувства често са част от тяхното преживяване. Когнитивната дифузия включва създаване на пространство между нас и нашите мисли и чувства, така че те да имат по-малко влияние върху нас.

Как работи когнитивната дифузия?

За да разберете как работи когнитивната дифузия, можете да направите едно упражнение – дръжте двете си ръце на около пет сантиметра пред лицето си. Какво виждате сега?

Всичко, което виждате, са ръцете си, нали? Сега създайте малко пространство между лицето и ръцете си, като протегнете ръце. Сега разширихте погледа си, все още можете да видите ръцете си, но сега можете да видите и всичко останало в стаята.

По същия начин когнитивната дифузия ви тренира да започнете да забелязвате мислите си и да идентифицирате негативните. Когато сме заседнали в негативен мисловен цикъл, е трудно да видим ясно по-голямата картина и да разпознаете мислите си или как те ни влияят. След като сте позволили на ума си да се отдръпне и определи негативните мисли, можете да започнете да ги преформулирате по положителен начин.

Перифразирането на мислите помага на хората да разберат, че имат избор какво да мислят и че чувствата им са временно преживяване.

Истината е, че всяка една ситуация е такава, каквато е – ние сме тези, които я оцветяваме с емоция на база предишен опит, интелект, вярвание, възпитание, социално положение и още много фактори.

С какво ще ни помогне тази терапевтична практика?

Когнитивната дифузия ни помага да осъзнаем как мислите ни влияят. Проблемите с психичното здраве често ни карат да се чувстваме така, сякаш нямаме избор какво да мислим или да чувстваме. Те дори могат да ни накарат да вярваме, че ще мислим и ще се чувстваме негативно през целия си живот.

Понякога ние толкова сме свикнали да приемаме нашите мисли и чувства като истински, без да отделяме време да помислим, че може да не са реалност. Когато се справяме с тревожност и депресия, трябва да помним, че нашите мисли имат отрицателна окраска и че не можем да ги приемем като сто процента верни в сто процента от времето.

Трябва да ги отделим и да се опитаме да видим мислите си какви са и как ни карат да се чувстваме. Това е предизвикателен процес, но това осъзнаване може да ни помогне да намалим влиянието на мислите ни върху психичното ни здраве.

Кога да потърсим помощ?

Когнитивната дифузия може да бъде трудно умение за научаване и още по-трудно за овладяване. Може да бъде полезно да работите с терапевт, който е запознат с това умение и може да ви помогне да го практикувате.

Екипът ни в “Анима Център” следва холистичен подход при лечението на разстройства на психичното здраве. Можете да започнете работа с терапевт, който да ви помогне да създадете персонализиран план за лечение, включително техники за когнитивна дифузия. Свържете се с нашия екип от експерти по психично здраве още днес, за да определите час за среща.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари