БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Панда

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

____

Пандите са от семейство мечки, с научно име Ailuropoda melanoleuca. Окраската им е черно-бяла, височина на тялото е 120-150см, с тегло 70-160кг, продължителността на живота им е около 14 до 20 години. Тяхното местообитание е в Китай, предимно планински склонове с гъсти бамбукови гори. За съжаление, хората навлизат все по-навътре в царството им и изсичат бамбуковите гори. Организацията за опазване на природата WWF изчислява, че към момента са останали само 1800 животни.

Пандата е вегетариански хищник. Научно, по отношение на тяхната анатомия, пандите са хищници и принадлежат към месоядните. Но въпреки това, те се хранят основно 99% с бамбук, а като малка закуска, те не биха пропуснали вкусна риба или малък гризач.

Пандите прекарват поне 12 часа на ден в непрекъснато търсене на храна. Първо отстраняват твърдата кора от бамбука с острите си зъби, за да стигнат до сочната вътрешност. След което изяждат от 10-30кг от него, а това е 40% от собственото им телесно тегло! Причината за това е, че бамбукът има много малко хранителни вещества и животните се нуждаят от огромни количества. Обикновено те променят „ресторанта“, когато бамбукът свърши. Това означава, че ако в даден регион няма повече бамбук, пандите продължават докато намерят нови места. Въпреки това, те използват само 20% от храната си. Останалите 80% излизат от другия край почти несмлени – повече от 12 пъти на ден.

Пандите имат 6-ти пръст на предните лапи. С допълнителните си „палци“ те могат даобработват бамбука за по-ефективно хранене.

Естествените врагове на пандата са снежните леопарди и орлите. Опасност за малките животни са куници, червени кучета и невестулки.

Мечката панда се счита за нежна и миролюбива. Тя избягва битки и предпочита да се оттегли. Но ако бягството не е възможно, тя може да стане опасна – за врагове, съперници и хора. Пандите могат да плуват, да се катерят много добре и на къси растояния да развият скорост до 32 км/ч.

Пандите раждат през август, обикновено по две, но само по-силното оцелява. Малките са без козина, розови и слепи. Емблематичният черно-бял цвят идва по-късно, след около три седмици.
Раждането на панда винаги е изключително събитие, тъй като в плен животните много рядко имат бебета. Въпреки това, според Книгата на рекордите на Гинес за 2009г., 30 бебета панди са родени през 2006 г., повечето от тях в изследователския център Wolong Panda в Югозападен Китай.

Пандите издават много смешни звуци, въпреки че изглеждат, че мълчаливо хапват бамбука си, изненадващо обаче, можете да ги чуете как нежно блеят като кози или агнета. Те също лаят, ръмжат и съскат. Малките панди крякат и скърцат.

За разлика от повечето други мечки, пандите не спят зимен сън. Една от причините е, че те ядат най-вече бамбук, което не им натрупва достатъчно мазнини. През зимата те се отправят по-надолу по планините, където климатът е по-топъл и мек.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари